Με μοντέλο ΟΤΕ η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ ;

10:17 9/5/2011 - Πηγή: Reporter
Μοντέλο παρόμοιο με εκείνο της εισόδου στρατηγικού επενδυτή στον ΟΤΕ, δηλαδή τη σταδιακή εκχώρηση σε ξένο όμιλο ενός ποσοστού, μέχρι εκείνος να καταστεί το απόλυτο αφεντικό της επιχείρησης, εκτιμούν πολλοί αναλυτές ότι προετοιμάζει η κυβέρνηση για τη ΔΕΗ. Πολύ δε περισσότερο μετά τα όσα είπε την Παρασκευή ο Πρωθυπουργός στη Βουλή, απαντώντας σε ερώτηση του προέδρου του ΛΑΟΣ.
Στην τοποθέτησή του ο Πρωθυπουργός περιέγραψε με σαφήνεια το σκεπτικό του για την είσοδο στρατηγικού επενδυτή στη ΔΕΗ, συνδέοντας τη μεταβίβαση του 17% με ανάπτυξη συνεργασιών για την έξοδο της επιχείρησης στο εξωτερικό, την επέκταση των δραστηριοτήτων της στις ΑΠΕ και κυρίως ως ευκαιρία για αλλαγή νοοτροπίας.

«Το 17% του μετοχικού κεφαλαίου που θα μεταβιβαστεί δε μετριέται για μας απλά σε στενά δημοσιονομικά μεγέθη. Δεν αμφισβητώ ότι έχει και τη δημοσιονομική του πτυχή, αλλά θα ήταν κρίμα-για να μην πω έγκλημα- αν αυτή ήταν η μόνη μας προτεραιότητα. Αποτελεί μια ευκαιρία, ώστε η ΔΕΗ να δημιουργήσει στρατηγικές συμμαχίες, να προσελκύσει μεταφορά τεχνογνωσίας που τη χρειαζόμαστε, να εξασφαλίσει νέες συμμαχίες και αγορές σε περιφερειακό και παγκόσμιο επίπεδο και να αναπροσανατολίσει και αναπτύξει τις δραστηριότητες προς τις ΑΠΕ», ήταν η τοποθέτηση του Πρωθυπουργού.

Ποιος θα βάλει το χέρι στην τσέπη, χωρίς το μάνατζμεντ ;

Πίσω από τα λόγια αυτά πολλοί διακρίνουν ένα στρατηγικό επενδυτή τύπου Deutche Telecom, που θα εισέλθει στη ΔΕΗ ανατρέποντας τους σημερινούς συσχετισμούς δυνάμεων, παρά τις διαβεβαιώσεις Παπανδρέου ότι «το κράτος θα διατηρήσει σημαντικό, καθοριστικό μερίδιο και θα έχει τον τελευταίο λόγο σε κάθε σημαντική απόφαση που λαμβάνεται».

Διότι είναι σαφές ότι ουδείς ξένος όμιλος - τις τελευταίες ημέρες εμφανίζονται να ενδιαφέρονται για το 17% της ΔΕΗ, ονόματα σαν τη γερμανική RWE, τη τσεχική CEZ και την γαλλική EDF (μέσω της ιταλικής EDISON που ελέγχει)- θα επένδυε σήμερα τα χρήματά του στη ΔΕΗ, αν σε μια δεύτερη φάση δεν υπήρχε σχέδιο για εκχώρηση σε αυτόν και του μάνατζμεντ.

Σύμφωνα λοιπόν με κάποια από τα σενάρια που κυκλοφορούν, το θέμα μιας συμφωνίας «πακέτου», που θα περιλαμβάνει σε πρώτη φάση πώληση σε ξένο όμιλο του 17% και σε δεύτερη χρονικά φάση παραχώρηση και του μάνατζμεντ, έχει συζητηθεί το τελευταίο διάστημα μεταξύ του υπ. Οικονομικών Γ. Παπακωσταντίνου και της τρόικας. Σύμφωνα με το ίδιο σενάριο, αυτός είναι ακριβώς και ο λόγος που τις τελευταίες εβδομάδες η τρόικα δεν πιέζει την κυβέρνηση στο θέμα ΔΕΗ και λιγνίτες.

Γιατί δεν πιέζει πια...

Διότι αποτελεί απορίας άξιον, πως ενώ ο τομέας «Ενέργεια» αποτελούσε μια από τις προτεραιότητες της τρόικας στο κείμενο του Μνημονίου, τον τελευταίο καιρό οι τόνοι εκ μέρους της έχουν πέσει σημαντικά, κι ας υπάρχουν ένα σωρό ανοιχτά μέτωπα, όπως για παράδειγμα το τι θα γίνει με τους λιγνίτες. Άνθρωποι που παρακολουθούν τις εξελίξεις εκτιμούν ότι ένας βασικός λόγος που η τρόικα έχει πάψει να πιέζει στο μ
Keywords
Τυχαία Θέματα
  • Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Reporter