Με το αισιόδοξο σενάριο οι προβλέψεις στην Κομισιόν
Το αισιόδοξο σενάριο προτάσσει το οικονομικό επιτελείο στο Πρόγραμμα Μεταρρυθμίσεων, που υπέβαλε στην Κομισιόν, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου. Έτσι αναφέρεται ότι η πτώση του ΑΕΠ θα είναι στο 4,7% το 2020, αλλά το 2021 η ανάπτυξη θα είναι στο 5,1%. Παράλληλα, προβλέπεται βουτιά της ιδιωτικής κατανάλωσης και των επενδύσεων αλλά και επίδοση κάτω του στόχου στο πρωτογενές πλεόνασμα.
Επίσης, η ανεργία από 17,3% του εργατικού δυναμικού πέρυσι θα κάνει άλμα στο 19,9% πριν υποχωρήσει το 2021
- Σύμφωνα με το Υπ. Οικονομικών, οι προβλέψεις που ενσωματώνονται στο Πρόγραμμα Μεταρρυθμίσεων το οποίο υποβλήθηκε στην Κομισιόν στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, η ύφεση ίσως «να μην μπορεί να εκτιμηθεί με ακρίβεια και θα καθοριστεί από την έκταση της εξάπλωσης του κορονοϊού και τη διάρκειά της, εν μέρει εξαρτώμενος από την αποτελεσματικότητα των μέτρων περιορισμού. Μέχρι τώρα, το βασικό μακροοικονομικό σενάριο λαμβάνοντας υπόψη την επίδραση των ληφθέντων μέτρων κατά της πανδημίας, υποθέτει ότι η υγειονομική κρίση σταδιακά θα εξομαλυνθεί στο πρώτο μισό του 2020 και η μεγαλύτερη οικονομική επίπτωση θα είναι ορατή στο δεύτερο τρίμηνο του έτους. Σύμφωνα με αυτό το σενάριο, το πραγματικό ΑΕΠ εκτιμάται ότι θα συρρικνωθεί κατά 4,7% σε ετήσια βάση, λόγω της μεγάλης συρρίκνωσης του εμπορίου (ιδίως των υπηρεσιών), της απότομης πτώσης της οικονομικής δραστηριότητας και της συμπίεσης της καταναλωτικής ζήτησης. Η Ελληνική οικονομία αναμένεται να επηρεαστεί κυρίως από ένα έντονο αρνητικό σοκ στην πλευρά της ζήτησης και σε μικρότερο βαθμό, στην πλευρά της προσφοράς λόγω των περιοριστικών μέτρων και της διακοπής των αλυσίδων παραγωγής». Για το 2021 το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά ότι θα υπάρξει ανάπτυξη 5,1%.
- Από την πλευρά της εγχώριας ζήτησης, η ιδιωτική κατανάλωση εκτιμάται ότι θα σημειώσει τη μεγαλύτερη συρρίκνωση (-4,1% σε ετήσια βάση/2.7 μονάδες αρνητική συμβολή στο ΑΕΠ), αντικατοπτρίζοντας τις απώλειες εισοδήματος από το κλείσιμο επιχειρήσεων ή από επιχειρήσεις που λειτουργούν με μειωμένα επίπεδα παραγωγής, την αναβολή της καταναλωτικής δαπάνης λόγω των μέτρων περιορισμού των κοινωνικών επαφών και τη συμπίεση των πωλήσεων, με εξαίρεση τα τρόφιμα, τα φαρμακευτικά/ιατρικά προϊόντα (π.χ. φάρμακα, ατομικός προστατευτικός εξοπλισμός) και τις ηλεκτρονικές αγορές.
- Η ιδιωτική κατανάλωση εκτιμάται πως θα μειωθεί φέτος κατά 4,1% και θα ενισχυθεί του χρόνου κατά 4,2%. Αντίθετα, η δημόσια κατανάλωση προβλέπεται να παρουσιάσει επέκταση (1,0%) εν μέσω αύξησης των κρατικών δαπανών για υγειονομική περίθαλψη.
- Ο ακαθάριστος σχηματισμός παγίου κεφαλαίου αναμένεται να επιστρέψει σε αρνητικό πρόσημο (-4,6%) λόγω της διακοπτόμενης οικονομικής δραστηριότητας, των πιο δυσμενών συνθηκών χρηματοδότησης και της υψηλής αβεβαιότητας που λειτουργούν επιβαρυντικά στα επενδυτικά σχέδια. Για το 2020 προβλέπεται εκρηκτική αύξηση κατά 15,3%.
- Οι επιπτώσεις του κορονοϊού αναμένεται να ασκήσουν καθοριστικά αρνητική επίδραση στον εξωτερικό τομέα της οικονομίας. Οι περιορισμοί στις μεταφορές, οι ακυρώσεις ταξιδιών, τα κλειστά χερσαία σύνορα και οι μη ομαλά λειτουργούσες αλυσίδες εφοδιασμού αναμένεται να ωθήσουν τις εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών σε απότομη πτώση (-19,2%), με τον τουρισμό, τις μεταφορές και τη ναυτιλία να επηρεάζονται περισσότερο. Ταυτόχρονα, οι εισαγωγές αναμένεται να συρρικνωθούν (-14,2%), ανταποκρινόμενες στην υποτονική εγχώρια ζήτηση και τη συρρίκνωση των εξαγωγών. Για το 2020 προβλέπεται εκρηκτική αύξηση των εξαγωγών κατά 19,2% και των εισαγωγών κατά 15,6%.
- «Οι αυξημένες νέες δαπάνες έναντι της πανδημίας αναμένεται να φέρουν το πρωτογενές ισοζύγιο της γενικής κυβέρνησης σημαντικά κάτω από τον στόχο του 3,5% του ΑΕΠ για το 2020».
- «Η συνολική απασχόληση (σε εθνικολογιστική βάση), μετά την αναστροφή της δυναμικής της το 2020, αναμένεται να ανακάμψει σημαντικά μεσοπρόθεσμα (3,8% το 2021 από -3,6% το 2020) και το ποσοστό ανεργίας (βάσει της έρευνας εργατικού δυναμικού) να αποκλιμακωθεί περαιτέρω σε σχέση με το 2019 (16,4 % το 2021 από 19,9% το 2020), εφ’ όσον οι προσπάθειες για την υποστήριξη των πληττόμενων επιχειρήσεων και τη διατήρηση των θέσεων εργασίας κατά τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης αποδειχθούν επιτυχείς».
- Το 2021, οι προβλέψεις για τον πληθωρισμό βάσει του ΕνΔΤΚ δείχνουν επιστροφή στα επίπεδα του 2019, κυρίως λόγω της αναμενόμενης αύξησης της εγχώριας ζήτησης, μετά από ένα αρνητικό ποσοστό για το 2020 λόγω της πανδημίας και των χαμηλών τιμών ενέργειας (0,6% το 2021 από -0,3% το 2020).
Το υπουργείο Οικονομικών κάνει λόγο για ένα τριπλό σοκ που υφίσταται η ελληνική οικονομία και αφορά την προσφορά αλλά και τη ζήτηση καθώς αν και οι καταναλωτές διατηρούν κάποια αγοραστική δύναμη και επιθυμούν να καταναλώσουν, το lockdown μειώνει τις ευκαιρίες τους να το κάνουν.
Επίσης, το οικονομικό επιτελείο κάνει λόγο για ένα ισχυρό σοκ αβεβαιότητας, γιατί δεν γνωρίζουμε ούτε την διάρκεια, ούτε την ένταση του φαινομένου. Αυτό το σοκ ενισχύει το σοκ ζήτησης, αφού οδηγεί σε αναβολή καταναλωτικών και επενδυτικών δαπανών.
Γιώργος Αλεξάκης
Ευρωπαική Επιτροπήυπουργείο Οικονομικώνεπιστολήύφεσηανάκαμψηελληνική οικονομίαΠρόγραμμα μεταρρυθμίσεωνοικονομικό επιτελείοευρωπαϊκό εξάμηνοΑνεργία- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Πόσα ευρώ θα δείτε στους λογαριασμούς σας μέσω της "επιστρεπτέας προκαταβολής"
- Απώλειες για το πετρέλαιο-Τίθεται σε ισχύ η συμφωνία του ΟΠΕΚ
- Η μεγάλη ευκαιρία του e-learning και η εφαρμογή στη ναυτιλία
- Πειρατεία σε ελληνόκτητο πλοίο στη Νιγηρία-Απήγαγαν 10 μέλη του πληρώματος
- Γερμανία: Παίρνει αναβολή το άνοιγμα σχολείων
- Συντριβή ελικοπτέρου στο Ιόνιο: Μια 23χρονη το πρώτο θύμα – Αγνοούνται τα υπόλοιπα μέλη του πληρώματος
- Βρετανία: Θα ανακοινωθούν άμεσα σχέδιο επανεκκίνησης οικονομίας, σχολείων και εργασίας
- Εθνικό Σχέδιο Μεταρρυθμίσεων: Ύφεση 4,7% το 2020
- Γερμανικός Τύπος: Διθύραμβοι και αγωνία για την Ελλάδα
- Γιατί το δολάριο παραμένει ασφαλές «στοίχημα» ακόμη και στην εποχή του Covid-19
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Reporter
- Απώλειες για το πετρέλαιο-Τίθεται σε ισχύ η συμφωνία του ΟΠΕΚ
- Η μεγάλη ευκαιρία του e-learning και η εφαρμογή στη ναυτιλία
- DW: Διθύραμβοι και αγωνία για την Ελλάδα
- Γεννηματά: Απειλούνται εργασιακά δικαιώματα δεκαετιών λόγω της πανδημίας
- ΕΚΤ: Το 2022 η επιστροφή της οικονομίας σε επίπεδα 2019
- Αύξηση πωλήσεων σε τηλεοράσεις και υπολογιστές την περίοδο του lockdown
- Αυξημένα μέτρα υγιεινής στα σχολεία - Κλειστά τα κυλικεία
- Με το αισιόδοξο σενάριο οι προβλέψεις στην Κομισιόν
- Ισπανία: Ύφεση 9,2% προβλέπει για το 2020 η υπουργός Οικονομίας
- Τελευταία Νέα Reporter
- Με το αισιόδοξο σενάριο οι προβλέψεις στην Κομισιόν
- Η μεγάλη ευκαιρία του e-learning και η εφαρμογή στη ναυτιλία
- Απώλειες για το πετρέλαιο-Τίθεται σε ισχύ η συμφωνία του ΟΠΕΚ
- ΕΚΤ: Το 2022 η επιστροφή της οικονομίας σε επίπεδα 2019
- Αυξημένα μέτρα υγιεινής στα σχολεία - Κλειστά τα κυλικεία
- Ισπανία: Ύφεση 9,2% προβλέπει για το 2020 η υπουργός Οικονομίας
- Γεννηματά: Απειλούνται εργασιακά δικαιώματα δεκαετιών λόγω της πανδημίας
- DW: Διθύραμβοι και αγωνία για την Ελλάδα
- Αύξηση πωλήσεων σε τηλεοράσεις και υπολογιστές την περίοδο του lockdown
- Αψήφησαν την καραντίνα και ξεκίνησαν 791 νέες επιχειρήσεις
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Ξεκινά η άρση μέτρων στην Ευρώπη: Πώς βγαίνουν από την καραντίνα Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία
- ΥΠΟΙΚ: Βαριά ύφεση 4,7% φέτος, αλλά επαναφορά της ανάπτυξης το 2021
- Δεν θα πραγματοποιηθεί σήμερα η ενημέρωση από τους Σ. Τσιόδρα και Ν. Χαρδαλιά στο υπ. Υγείας
- Έξαλλος ο Τραμπ. Απειλεί να μηνύσει τον υπεύθυνο της καμπάνιας του μετά τη βουτιά στις δημοσκοπήσεις
- Βρετανία: Οι περιοχές που έχει «χτυπήσει» περισσότερο η πανδημία
- 3.000 απολύσεις και κατάργηση αεροπορικών βάσεων από την Ryanair εξαιτίας κορωνοϊού
- Γερμανικός Τύπος: Διθύραμβοι και αγωνία για την Ελλάδα
- ΠΟΜΙΔΑ: Σταματήστε τώρα τις μειώσεις στα ενοίκια
- Β. Ψάλτης (Alpha Bank): Εθνική αποστολή η στήριξη όσων επλήγησαν από την πανδημία