Μεγάλη εξάρτηση της Ελλάδας από εισαγωγές κρέατος και αυγών!

Την άγνωστη, για πολλούς, λεπτομέρεια, αυτήν της εξάρτησης της Ελλάδος, από εισαγωγές κρέατος και αυγών, αναδεικνύει, με γραπτή του ερώτηση προς την Κομισιόν, ο Ελληνας ευρωβουλευτής των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών Εμμανουήλ Φράγκος.

Οπως αναφέρει, η ελληνική αιγοπροβατοτροφία συνεισφέρει περίπου το 18% στο συνολικό ελληνικό αγροτικό εισόδημα. Σε 85.433 εκμεταλλεύσεις εκτρέφονται 13 552 821 αιγοπρόβατα. Η εκτεταμένη κτηνοτροφία είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη.

Το 95% των ζώων στην Ελλάδα εκτρέφονται για

γάλα. Η μέση παραγωγή κρέατος ανά πρόβατο και κατσίκι στην Ελλάδα είναι 6,9 κιλά, σε σύγκριση με 33,4 κιλά και 34,5 κιλά στη Γερμανία και τη Γαλλία αντίστοιχα.

Επιπλέον, το 70% του κρέατος καταναλώνεται το καλοκαίρι λόγω του τουρισμού. Ως αποτέλεσμα, τα αρνιά και τα κατσίκια που εκτρέφονται στην Ελλάδα δεν επαρκούν για να καλύψουν τη ζήτηση, απαιτώντας σημαντικές εισαγωγές, με τις μεγαλύτερες ποσότητες πρόβειου και κατσικίσιου κρέατος που χρησιμοποιούνται στην ελληνική βιομηχανία εστίασης να προέρχονται από τη Νέα Ζηλανδία.

Στην πραγματικότητα, η Ελλάδα εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από εισαγωγές, κυρίως κρέατος και αυγών, με το κρέας να αντιπροσωπεύει περίπου το 20% των συνολικών εισαγωγών τροφίμων την πενταετία 2015-2019, συνολικής αξίας 5,5 δισ. ευρώ.

Το πρώτο εξάμηνο του 2022, η παραγωγή ελληνικού αιγοπρόβειου γάλακτος μειώθηκε κατά 1,5% με περαιτέρω μείωση 5% να προβλέπεται για το 2023.

Με βάση τα παραπάνω, ο έλληνας ευρωβουλευτής ρωτα την Κομισιό,, ποιά είναι η αξιολόγηση της για τη χρήση από την Ελλάδα έκτακτης ενίσχυσης βάσει του κανονισμού 2022/467 και των 50 εκατομμυρίων ευρώ ενίσχυσης που προορίζεται για τους κτηνοτρόφους (SA.102633) καθως και ποιά μέτρα πιστεύει ότι θα μπορούσαν να ληφθούν για την αύξηση της παραγωγής αιγοπρόβειου κρέατος, εκτός από αυτά που προβλέπονται στο σχέδιο ΚΓΠ 2023-2027 για την Ελλάδα.

Νικος Ρούσσης – Στρασβούργο

ΕΛΛΑΔΑεισαγωγέςαυγάκρέας
Keywords
Τυχαία Θέματα