Μεγάλο στοίχημα η πληρωμή του λογαριασμού με τις «παγωμένες» οφειλές
Σε κρίσιμο στοίχημα εξελίσσεται για την δημοσιονομική ισορροπία η διαδικασία αποπληρωμής των οφειλών που αναμένεται να ξεπαγώσουν από την έναρξη του νέου έτους.
Πρόκειται για ποσά από οφειλές σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία που φτάνουν τα 2,6 δις. ευρώ. Σε αυτά θα πρέπει να προστεθούν και τραπεζικά δάνεια που είναι σε αναστολή ή έχουν ενταχθεί στα προγράμματα κρατικής επιδότησης καθώς και επιστροφές κεφαλαίων ύψους 3 δις. ευρώ από όλους τους κύκλους της επιστρεπτέας προκαταβολής.
Πιο
Στη ρύθμιση μπορούν να ενταχθούν:
- 392.785 φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα.
- 299.195 φυσικά πρόσωπα που δεν έχουν επιχειρηματική δραστηριότητα και είναι κυρίως μισθωτοί που τέθηκαν σε αναστολή και ελεύθεροι επαγγελματίες, αλλά και ιδιοκτήτες ακινήτων που έχασαν εισοδήματα από ενοίκια
- 134.455 νομικά πρόσωπα
Η διαδικασία
Η αίτηση για υπαγωγή σε πρόγραμμα ρύθμισης 36 άτοκων ή 72 έντοκων μηνιαίων δόσεων θα μπορεί να υποβάλλεται ηλεκτρονικά μέχρι και την 31η-12-2021, μέσω διαδικτυακής εφαρμογής για όλες τις περιπτώσεις που αυτό υποστηρίζεται τεχνικά. Εξαιρετικά και σε περίπτωση που υφίσταται αδυναμία διαδικτυακής υποστήριξης, η αίτηση υποβάλλεται στην Υπηρεσία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), ο προϊστάμενος της οποίας είναι αρμόδιος για την επιδίωξη της είσπραξης της οφειλής. Η αίτηση για ρύθμιση επέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης του άρθρου 8 του ν. 1599/1986. Όταν η αίτηση δεν υποβάλλεται από τον πρωτοφειλέτη, η υποβολή της διενεργείται μόνο στην αρμόδια για την επιδίωξη της είσπραξης των οφειλών Υπηρεσία.
Η υπαγωγή του οφειλέτη στη ρύθμιση συντελείται με την καταβολή της πρώτης δόσης μέχρι και την 31η/1/2022. Οι επόμενες δόσεις της ρύθμισης καταβάλλονται έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα των επομένων μηνών.
Στη ρύθμιση αυτή υπάγεται υποχρεωτικά το σύνολο των βεβαιωμένων και ληξιπρόθεσμων οφειλών στις ΔΟΥ και τα Ελεγκτικά Κέντρα που, κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης, δεν τελούν σε καθεστώς άλλης ρύθμισης και έχουν βεβαιωθεί κατά το διάστημα από 1-3-2020 έως 31-7-2021.
Στην κατηγορία αυτή εντάσσονται οφειλές από ΦΠΑ φορολογικών περιόδων από τον Μάρτιο του 2020 έως τον Ιούνιο του 2021, από φόρο εισοδήματος, ειδική εισφορά αλληλεγγύης, τέλος επιτηδεύματος και φόρο πολυτελούς διαβίωσης φορολογικού έτους 2019, καθώς και από ΕΝΦΙΑ έτους 2020 οι οποίες έμειναν απλήρωτες και αρρύθμιστες μέχρι σήμερα. Περιλαμβάνονται επίσης έκτακτες φορολογικές οφειλές (από φόρους κληρονομιάς, δωρεάς, γονικής παροχής, μεταβίβασης ακινήτων, πρόστιμα οδικών, πολεοδομικών και λοιπών παραβάσεων βεβαιωμένα στις Δ.Ο.Υ., πρόστιμα φορολογικών και τελωνειακών ελέγχων) που βεβαιώθηκαν εντός της περιόδου Μαρτίου 2020 – Ιουλίου 2021 αλλά δεν εξοφλήθηκαν εμπρόθεσμα και παρέμειναν αρρύθμιστες.
Επιπλέον, στη ρύθμιση μπορούν να ενταχθούν, ανεξαρτήτως της ημερομηνίας βεβαίωσής τους, οφειλές για τις οποίες έχει χορηγηθεί αναστολή είσπραξης και παράταση καταβολής έως τις 31-12-2021.
Εξαιρούνται από την υπαγωγή στη ρύθμιση:
Ο φόρος εισοδήματος φορολογικού έτους 2020,Οφειλές οι οποίες δεν δύνανται να ρυθμίζονται σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 2 του άρθρου 22 του ν. 4002/2011 (Α’ 180) και αφορούν σε ανάκτηση κρατικών ενισχύσεων που χορηγήθηκαν με τη σύσταση ειδικών αφορολόγητων αποθεματικών ή σύμφωνα με άλλες διατάξεις καιΔόσεις ρυθμίσεων τμηματικής καταβολής, βάσει δικαστικής απόφασης ή προσωρινής διαταγής ή κατ’ εφαρμογή του ν. 4469/2017.Η υπαγωγή στη ρύθμιση είναι εφικτή μόνο:
για οφειλέτες φυσικά πρόσωπα επιτηδευματίες, νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες, που επλήγησαν λόγω των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας COVID-19, έχουν κύριο ΚΑΔ δραστηριότητας που ορίζεται σε μία τουλάχιστον απόφαση υπουργού Οικονομικών με μέτρα οικονομικής ενίσχυσης πληγέντων από τα μέτρα κατά του COVID-19, η οποία έχει εκδοθεί εντός του 2020για οφειλέτες φυσικά πρόσωπα μη επιτηδευματίες, οι οποίοι:τέθηκαν σε αναστολή σύμβασης εργασίας για οποιοδήποτε χρονικό διάστημα κατά την περίοδο από 1-3-2020 έως 31-7-2021, λόγω των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας COVID-19,έλαβαν αποζημίωση ειδικού σκοπού με μονομερή δήλωση, για οποιαδήποτε χρονικό διάστημα από 1-3-2020 έως 31-7-2021,εντάχθηκαν στο μηχανισμό ενίσχυσης «ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ», για οποιαδήποτε χρονικό διάστημα από 1-3-2020 έως 31-7-2021,έχουν εισπράξει αναγκαστικά μειωμένο μίσθωμα, για οποιοδήποτε χρονικό διάστημα από 1-3-2020 έως 31-7-2021 και έχουν αποζημιωθεί κατόπιν ελέγχου των δηλώσεων «COVID-19»,ήταν εγγεγραμμένοι στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ, οποιοδήποτε διάστημα από 1-3-2020 έως 31-7-2021.Το ελάχιστο ποσό μηνιαίας δόσης ρύθμισης δεν μπορεί να είναι κατώτερο από 30 ευρώ για ρυθμίσεις οφειλών συνολικού ύψους, συμπεριλαμβανομένων τόκων και προσαυξήσεων, έως 1.000 ευρώ ή κατώτερο από 50 ευρώ για ρυθμίσεις οφειλών συνολικού ύψους, συμπεριλαμβανομένων τόκων και προσαυξήσεων, άνω των 1.000 ευρώ.
Βασικές οφειλές που ρυθμίζονται σε περισσότερες από 36 και μέχρι 72 μηνιαίες δόσεις, από την ημερομηνία υπαγωγής τους στη ρύθμιση, αντί των τόκων και προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής, σύμφωνα με τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων και τον ν. 4174/2013 (Κώδικας Φορολογικής Διαδικασίας) επιβαρύνονται με τόκο 2,5% ετησίως υπολογισμένο.
Κατ’ εξαίρεση, βασικές οφειλές που υπάγονται σε πρόγραμμα ρύθμισης έως και 36 μηνιαίων δόσεων δεν θα επιβαρύνονται με τόκο.
Η καθυστέρηση καταβολής δόσης της ρύθμισης συνεπάγεται την επιβάρυνση αυτής με μηνιαία προσαύξηση που ανέρχεται σε ποσοστό 5%.
Τα δάνεια
Στις οφειλές που ξεπαγώνουν θα πρέπει να προστεθούν και στεγαστικά και επιχειρηματικά δάνεια που βρίσκονται σε μορατόριουμ ή σε προγράμματα σταδιακής επαναφοράς από τις τράπεζες ή επιδοτούνται μέσω της «Γέφυρας 1και 2».
Με βάση όσα αναφέρει η ΤτΕ το 2020 οι αναστολές πληρωμών αφορούσε δάνεια 27 δις. ευρώ. Όπως τονίζεται από την ΤτΕ στη συνέχεια, λόγω της έναρξης αποπληρωμών, των προγραμμάτων επαναφοράς, τις αναχρηματοδοτήσεις, τις ρυθμίσεις, ο όγκος υποχώρησε και αθροιστικά (με τις νέες χρηματοδοτήσεις) στα 9 δις. το 2021.
Επιστρεπτέες Προκαταβολές
Σε σχέση με τις επιστρεπτέες προκαταβολές, με βάση τις τελευταίες εξαγγελίες, περίπου 5 δισεκ. θα «χαριστούν» με βάση κριτήρια. Από τα δάνεια ύψους 8,3 δις. ευρώ που δόθηκαν μέσω των 7 κύκλων θα πρέπει να επιστραφούν τα 3 δισ. ευρώ. Πιο συγκεκριμένα, εφόσον έχει τηρηθεί η ρήτρα διατήρησης εργαζομένων που προβλεπόταν σε κάθε κύκλο επιστρεπτέας, επιστρέφεται:
• Για επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη εργασιών πριν από την 1η Ιανουαρίου 2019 και έχουν θετικά ακαθάριστα έσοδα το 2019:
◦ Επιστρέφεται το εν τέταρτο (25%) εφόσον έχουν πτώση ακαθάριστων εσόδων το 2020 σε σχέση με το 2019 άνω του 70% και καταγράφουν ζημίες προ φόρων.
◦ Επιστρέφεται το εν τρίτο (33,3%) εφόσον έχουν πτώση ακαθάριστων εσόδων το 2020 σε σχέση με το 2019 μεταξύ 30% και 70% και καταγράφουν ζημίες προ φόρων.
◦ Για τις λοιπές επιχειρήσεις επιστρέφεται το 50%.
• Για νέες επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη εργασιών μετά την 1η Ιανουαρίου 2019 ή είχαν μηδενικά ακαθάριστα έσοδα το 2019:
◦ Επιστρέφεται το εν τέταρτο (25%) εφόσον έχουν πτώση ακαθάριστων εσόδων το 2020 σε σχέση με το 2019 (εφόσον είχαν καταγράψει θετικά ακαθάριστα έσοδα το 2019) άνω του 30% και καταγράφουν ζημίες προ φόρων.
◦ Για τις λοιπές επιχειρήσεις επιστρέφεται το εν τρίτο (33,3%).
Με βάση το ανωτέρω σχήμα υπολογίζεται ότι:
To 28% των επιχειρήσεων θα επιστρέψουν το εν τέταρτο (25%),το 39% των επιχειρήσεων θα επιστρέψουν το εν τρίτο (33,3%),το 33% θα επιστρέψουν το 50%.Υπενθυμίζεται ότι μέχρι σήμερα στις επιστρεπτέες 1 έως 3 επιστρεφόταν από 50% έως και 100% ανάλογα με την πτώση τζίρου, ενώ για όλες τις επιχειρήσεις στις επιστρεπτέες 4 έως 7 επιστρεφόταν το 50%.
Επιπροσθέτως των ανωτέρω ισχύει έκπτωση 15% σε περίπτωση εφάπαξ καταβολής του ποσού προς επιστροφή έως 31 Δεκεμβρίου 2021. Σε διαφορετική περίπτωση το ποσό καταβάλλεται σε 60 δόσεις από τον Ιανουάριο 2022.
Γιώργος Αλεξάκης
πληρωμές λογαριασμών«παγωμένες» οφειλές- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Χώρισαν μετά από τρία χρόνια ο Έλον Μασκ και η Grimes
- Πόσα χρήματα ξοδεύουμε για την εκπαίδευση των παιδιών μας
- Ποια είναι τα καλύτερα ακίνητα μέχρι 250.000 Ευρώ;
- Περί γκρίζων μαλλιών και γοητείας
- Συνάντηση Αναστασιάδη με ExxonMobil στη Ν. Υόρκη- Τα σχέδια για το τεμάχιο 10 της ΑΟΖ
- Salt Bae: Ουρές έξω από το νέο εστιατόριο του Τούρκου σεφ στο Λονδίνο (vid)
- Τις επόμενες ημέρες η ψήφιση για κατάργηση φόρου γονικών παροχών και δωρεών σε ακίνητα, μετρητά κλπ - Παραδείγματα
- Γιατί απέτυχε το πρόγραμμα «Κινούμαι Ηλεκτρικά»
- Apivita: «Αντοχή» στον τζίρο, πλήγμα στα κέρδη από την πανδημία για τους Ισπανούς (pic)
- Ηλεία: Πυρκαγιά σε εξέλιξη στα Άγναντα, δεν απειλούνται σπίτια
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Reporter
- Μέρκελ: Η βασίλισσα της Ευρώπης αποχωρεί-Ο απολογισμός και ο... δελφίνος
- Μεγάλο στοίχημα η πληρωμή του λογαριασμού με τις «παγωμένες» οφειλές
- Ο Στίβεν Τσούμπερ στον ΟΠΑΠ: Γι’ αυτό ήρθα στην ΑΕΚ
- Καπραβέλος: Η Δράμα έχει το μεγαλύτερο ποσοστό νεκρών και ανεμβολίαστων
- Αναστασιάδης: Δεν θα υποκύψουμε στις οποιεσδήποτε πιέσεις στο Κυπριακό
- Η Beks Shipmanagement Τουρκίας επενδύει σε πλοία capesize
- Πλεύρης: Οι οδοντίατροι θα καθορίσουν πότε χρειάζεται rapid test
- Τελευταία Νέα Reporter
- Μεγάλο στοίχημα η πληρωμή του λογαριασμού με τις «παγωμένες» οφειλές
- Αναστασιάδης: Δεν θα υποκύψουμε στις οποιεσδήποτε πιέσεις στο Κυπριακό
- Μέρκελ: Η βασίλισσα της Ευρώπης αποχωρεί-Ο απολογισμός και ο... δελφίνος
- Πλεύρης: Οι οδοντίατροι θα καθορίσουν πότε χρειάζεται rapid test
- Καπραβέλος: Η Δράμα έχει το μεγαλύτερο ποσοστό νεκρών και ανεμβολίαστων
- Η Beks Shipmanagement Τουρκίας επενδύει σε πλοία capesize
- Ο Στίβεν Τσούμπερ στον ΟΠΑΠ: Γι’ αυτό ήρθα στην ΑΕΚ
- Ήπιες διακυμάνσεις στη Wall Street σε μία εβδομάδα έντονης μεταβλητότητας
- Νοσοκομείο Αγρινίου: Επαναλειτουργεί η ΜΕΘ μετά από αναστολή δύο μηνών
- Συνάντηση Μητσοτάκη-Μπουρλά για τις επενδύσεις της Pfizer στη Θεσσαλονίκη
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Η Google τιμά τον Κρίστοφερ Ριβ
- Συνάντηση Αναστασιάδη με ExxonMobil στη Ν. Υόρκη- Τα σχέδια για το τεμάχιο 10 της ΑΟΖ
- Ποιος θα κερδίσει στη «ναυμαχία» για την επικράτηση στα ελληνικά πελάγη;
- Πρωτοβουλία Quad από Μπάιντεν – Επιδιώκει ενίσχυση της συμμαχίας ενάντια στην Κίνα με Ινδία και Ιαπωνία
- Γερμανία - Εκλογές: Τι λένε ο επικεφαλής του EPC Γ. Εμμανουηλίδης και ο δημοσιογράφος της FAZ Τόμας Γκούτσκερ
- Φόρος γονικής παροχής: Τις επόμενες ημέρες η ψήφιση της ρύθμισης για την κατάργηση του
- Γερμανία-Εκλογές: Ανυπομονησία και προβληματισμός επικρατεί στις Βρυξέλλες.
- Στ. Πέτσας: Η ΔΕΗ ήταν "χρυσός" και ο ΣΥΡΙΖΑ την έκανε "κάρβουνο"
- Γερμανικές εκλογές: Το καλύτερο σενάριο για τη χώρα μας – Από την οικονομία στις πολεμικές αποζημιώσεις