Μείωση στις εξαγωγές σιταριού από Ρωσία

Η Ρωσία σχεδιάζει να μειώσει τα επίπεδα εξαγωγής σιταριού σε 8 εκατομμύρια τόνους, ανακοίνωσε την Παρασκευή το υπουργείο Οικονομίας της χώρας, σημειώνοντας μείωση κατά 1 εκατομμύριο τόνους από το προηγούμενο προγραμματισμένο επίπεδο.

Οι προμήθειες από τη Ρωσία, τον μεγαλύτερο εξαγωγέα σιταριού στον κόσμο, μειώνονται αυτή την περίοδο, με τη Μόσχα να ενδιαφέρεται να εξασφαλίσει την εγχώρια προσφορά

και να περιορίσει την ανάπτυξη των εγχώριων τιμών καθώς αντιμετωπίζει υψηλό πληθωρισμό σχεδόν έξι ετών.

Τα επίπεδα εξαγωγών για τις 15 Φεβρουαρίου έως τις 30 Ιουνίου 2022 έχουν προγραμματιστεί σε 11 εκατομμύρια τόνους σιτηρών, συμπεριλαμβανομένων 8 εκατομμυρίων τόνων σιταριού, ανέφερε το υπουργείο στη δήλωση, επιβεβαιώνοντας τις λεπτομέρειες που περιέχονται σε αναφορά που βασίζεται σε πηγή του Reuters την Τετάρτη.

Αρχικά είχαν προγραμματιστεί εξαγωγές σε 14 εκατομμύρια τόνους, συμπεριλαμβανομένων 9 εκατομμυρίων τόνων σίτου. Για την ίδια περίοδο του 2021, το επίπεδο εξαγωγών ήταν 17,5 εκατομμύρια τόνοι. Δεν υπήρχε χωριστό όριο για το μέγεθος των εξαγωγών σιταριού το 2021.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εξαγωγές ρωσικού σιταριού μειώθηκαν κατά 37,5% από την έναρξη της περιόδου εμπορίας 2021/22, την 1η Ιουλίου, λόγω της μικρότερης καλλιέργειας και του εξαγωγικού φόρου που θα αυξηθεί στα 94,0 δολάρια ανά τόνο από τις 22 Δεκεμβρίου.

Η Ρωσία αναμένεται να αλλάξει έναν τύπο που χρησιμοποιεί για τον υπολογισμό αυτού του φόρου σε περίπτωση που οι παγκόσμιες τιμές αυξηθούν στα 400 δολάρια ανά τόνο, δήλωσε το υπουργείο Γεωργίας της τον Νοέμβριο. Το υπουργείο Οικονομίας επανέλαβε την Παρασκευή ότι ο μηχανισμός για τον φόρο εξαγωγής σιτηρών της Ρωσίας με βάση τη φόρμουλα θα βελτιωθεί για να προστατεύσει περαιτέρω την εγχώρια αγορά σε περίπτωση απότομης αύξησης των τιμών παγκοσμίως.

Μαρία Μπερτζελέτου

ΕΞΑΓΩΓΕΣ ΣΙΤΑΡΙΟΥΡωσίαΕμπορεύματασιτάρι
Keywords
Τυχαία Θέματα