Μερική αναδίπλωση Ράμα για την υπόθεση Μπελέρη

Μία ανάρτηση, που ερμηνεύεται ως κίνηση καλής θέλησης για την υπόθεση Μπελέρη, έκανε την Πέμπτη (21/12) ο Αλβανός Πρωθυπουργός, Έντι Ράμα.

Ο κ. Ράμα μοιάζει να αλλάζει στάση και να μην εμφανίζεται τόσο αδιάλλακτος όσο στο παρελθόν. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια πως ο Φρέντη Μπελέρης βγαίνει από τη φυλακή και ορκίζεται δήμαρχος.

Σχολιάζει, όμως, διαφορετικά σε σχέση με το παρελθόν το σκεπτικό της απόφασης του αλβανικού Ειδικού Δικαστηρίου να πει «όχι» στην ορκωμοσία

του προφυλακισμένου εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας.

Ο Αλβανός πρωθυπουργός χαρακτηρίζει «εκλεγμένο δήμαρχο» τον Μπελέρη και «ηττημένο υποψήφιο χωρίς νομιμοποίηση» τον Γκόρο, ενώ παράλληλα αναγνωρίζει ότι έχει πια δημιουργηθεί «αδιέξοδο» το οποίο χρήζει «επίλυσης» αναφορικά με τη δημαρχία στη Χειμάρρα

Ο Ράμα επιμένει, πάντως, ότι η εν λόγω υπόθεση δεν έχει πολιτικό παρασκήνιο και χαρακτηρίζει «νομικά ορθή» την απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου να αρνηθεί την άδεια ορκωμοσίας στον έγκλειστο Μπελέρη.

Η Αθήνα υποδέχεται θετικά τη δήλωση του Αλβανού Πρωθυπουργού και εκτιμά πως η σκληρή στάση που κράτησε η Ελλάδα στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ τον αναγκάζει να βάλει νερό στο κρασί του.

Αναλυτικά η ανάρτηση του Έντι Ράμα

«Από την ανάγνωση της αιτιολογημένης απόφασης του ειδικού Δικαστηρίου Διαφθοράς και Οργανωμένου Εγκλήματος σχετικά με την άρνηση της άδειας ορκωμοσίας στον εκλεγμένο δήμαρχο Χιμάρας, θεωρώ σημαντικό να επισημάνω δημόσια τα εξής:

Η άρνηση της άδειας ορκωμοσίας υπό τις συνθήκες της προφυλάκισης από τη Γενική Διεύθυνση Φυλακών αποτελεί τελικά νομικά ορθή στάση. Ομοίως, η απόρριψη του αιτήματος από το Ειδικό Διακστήριο Διαφθοράς και Οργανωμένου Εγκλήματος (CCOC) είναι σαφώς διατυπωμένη και εύκολα κατανοητή.
Το γεγονός ότι ο εκλεγμένος δήμαρχος Χιμάρας παραμένει ως τέτοιος μέχρι την ολοκλήρωση της δίκης και ότι μόνο η επίσημη απόφαση θα καθορίσει την ικανότητά του να ορκιστεί σε περίπτωση αθωότητας ή την αδυναμία του να συνεχίσει ως δήμαρχος σε περίπτωση ενοχή, δηλώνεται επίσης ξεκάθαρα και εύκολα κατανοητή.
Η αναφορά του CCOC στο αδιέξοδο που προκάλεσε η προσωρινή συνέχιση των καθηκόντων του ηττημένου υποψηφίου, ενώ ο εκλεγμένος δήμαρχος παραμένει προφυλακισμένος και ο προηγούμενος δήμαρχος στερείται νομιμότητας να ηγηθεί του δήμου απουσία του νικητή, σαφώς, τονίζει την ανάγκη επίλυσης αυτού του αδιεξόδου μέσω της διακοπής της θητείας του χαμένου υποψηφίου, με βάση τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές για τη διασφάλιση των δημόσιων υπηρεσιών στον δήμο Χιμάρας.
Συμπερασματικά, η αιτιολογημένη αυτή απόφαση της CCOC αποτελεί αδιαμφισβήτητη νομική επιβεβαίωση της «υπόθεσης Μπελέρη» ως ζήτημα δικαιοσύνης, παρά πολιτικού ή με οποιονδήποτε τρόπο σχετικό με τις αρχές της κεντρικής κυβέρνησης. Επιπλέον, το σκεπτικό της απόφασης αυτής δημιουργεί θετική προϋπόθεση για την αντιμετώπιση του προαναφερθέντος αδιεξόδου.

#πρωθυπουργός #Ράμα #ΜΠΕΛΕΡΗ #ΑΛΒΑΝΙΑ
Keywords
Αναζητήσεις
meriki-anadiplosi-rama-gia-tin-ypothesi-beleri.htm
Τυχαία Θέματα