Μετά τη Φώφη, ποιος;

Ανατροπή στο πολιτικό σκηνικό του κεντροαριστερού χώρου φέρνει η απόφαση της Φώφης Γεννήματα να αποσυρθεί από την εκλογική διαδικασία του ΚΙΝΑΛ για λόγους υγείας. Καθώς η ίδια διαβεβαίωσε πως οι εσωκομματικές εκλογές θα διεξαχθούν κανονικά, το ενδιαφέρον εστιάζεται στο πώς θα κινηθούν οι άνθρωποι της Φώφης τόσο μέσα όσο και έξω από το κόμμα. Τα στελέχη δηλαδή του Κινήματος και οι υποστηρικτές που στήριζαν έμπρακτα και ηθικά την υποψηφιότητα της Φώφης.

Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό αν θα υπάρξει νέα

υποψηφιότητα που θα φιλοδοξεί να εκφράσει τους ψηφοφόρους και τη “γραμμή” της κυρίας Γεννήματα. Αν δεν υπάρξει, κανείς δεν μπορεί να είναι βέβαιος σχετικά με το πώς θα κινηθούν οι δικοί της ψηφορόροι, αν δηλαδή θα στηρίξουν ως μπλοκ κάποιον από τους άλλους υποψηφίους ή αν θα μοιραστούν οι ψήφοι τους. Κομματικά στελέχη θεωρούν πάντως οτι είναι αδύνατον να μαζευτούν 5.000 υπογραφές μέσα σε δυο ημέρες που απομένουν (μέχρι την Παρασκευή που λήγει η προθεσμία υποβολής υποψηφιοτήτων) για να τεθεί νέα υποψηφιότητα και οτι ν επιχειρηθεί η "μεταβίβαση" των υπογραφών που είχε πάρει η Φώφη σε άλλον υποψήφιο θα πρόκειται περί "πραξικοπήματος".

Σχετικά με το πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση από εδώ και πέρα, υπάρχουν πολλές διαφορετικές προσεγγίσεις, ανάλογα με την οπτική γωνία του καθενός. Οι δημοσκοπήσεις φέρνουν τον Ανδρέα Λοβέρδο να προηγείται σε αυτές τις εκλογές, αλλά οι δημοσκοπήσεις αυτές αφορούν το σύνολο του πληθυσμού και όχι μόνο τα μέλη του κόμματος. Υπό μια θεώρηση λοιπόν, ο Λοβέρδος ενισχύεται από την αποχώρηση της Φώφης Γεννήματα, εφόσον είναι πρώτος στην προτίμηση των πολιτών.

Από την άλλη, σύμφωνα με εκτιμήσεις έμπειρων πολιτικών αναλυτών και στελεχών του κόμματος, η απόσυρση της Φώφης από τις εσωκομματικές εκλογές ευνοεί ελαφρώς περισσότερο την υποψηφιότητα του Ανδρουλάκη. Στα μικρά κόμματα, μετράει η ύπαρξη μηχανισμού. Και ο Ανδρουλάκης έχει έναν ισχυρό μηχανισμό, ενώ ο Λοβέρδος δεν έχει, και η υποστήριξη του κόμματος στον Καστανίδη περιορίζεται σε κάποια ισχυρά Παπανδρεικά στελέχη, αλλά δεν επαρκεί, λένε έμπειρα πολιτικά στελέχη του ΚΙΝΑΛ.

Το ΚΙΝΑΛ μπορεί να είναι αυτή τη στιγμή μικρό κόμμα, ο κόσμος της Κεντροαριστεράς όμως που ενδιαφέρεται για την εκλογή νέας ηγεσίας δεν είναι λίγος. Συνεπώς η μάχη μεταξύ κομματικού μηχανισμού και μη κομματικών μελών είναι αμφίρροπη.

Οι γνώστες των κομματικών ισορροπιών εκτιμούν ότι ο Λοβέρδος για να καταφέρει να ξεπεράσει τη δύναμη του κομματικού μηχανισμού του Ανδρουλάκη πρέπει να συγκεντρώσει αρκετά περισσότερες από 120.000 ψήφους από νέους που θα ψηφίσουν. Η δήλωση του Λοβέρδου ότι αν δεν διπλασιάσει το ποσοστό του κόμματος στις εκλογές θα φύγει, προσελκύει τη νεολαία που έχει όνειρα αλλά το ερώτημα είναι πόσοι θα πάνε να ψηφίσουν σε αυτές τις εκλογές.

Άγνωστη παραμένει η στάση του Ευάγγελου Βενιζέλου, ο οποίος είχε έρθει σε ρήξη με τη Φώφη Γεννήματα αλλά διατηρεί πολύ φιλικές σχέσεις με τον Ανδρέα Λοβέρδο. Δεν αποκλείεται λοιπόν να υπάρχουν εξελίξεις και από αυτή την πλευρά με την επάνοδο του Βενιζέλου σε συνεργασία με τον Λοβέρδο, γεγονός που θα προσελκύσει αρκετούς υψηλού επιπέδου ψηφοφόρους που ενδεχομένως να μη συμμετείχαν σε αυτήν την εκλογική μάχη.

Κρίσιμη θεωρείται και η στάση του καλού φίλου της Φώφης, Βαρδή Βαρδινογιάννη ο οποίος πάντα την υποστήριζε διότι υπήρξε στο παρελθόν πολύ στενός φίλος με τον πατέρα της Γιώργο Γεννηματά. Ενδεχομένως λόγω κρητικής καταγωγής να υπάρξει , λένε, μια “ψήφος εμπιστοσύνης” της κρητικής επιχειρηματικής οικογένειας με τον Ανδρουλάκη εφόσον η Φώφη δεν θα είναι υποψήφια και αυτό θα επηρεάσει το αποτέλεσμα τουλάχιστον στην Κρήτη υπέρ του Ανδρουλάκη.

Το παιχνίδι είναι ακόμη στον αέρα, χρειάζεται χρόνος για να βρεθούν οι νέες ισορροπίες, σε κάθε περίπτωση όμως η αποχώρηση της Φώφης Γεννήματα δημιουργεί αυτή τη στιγμή ένα κενό εξουσίας στον χώρο της Κεντροαριστεράς και δεν είναι καθόλου ξεκάθαρο ποιος θα το καλύψει.

Keywords
Τυχαία Θέματα