Μεταξύ «απαγορευτικών» και μειωμένων προσδοκιών η οικονομία

«Καμπανάκια» κινδύνου κρούουν το ένα μετά το άλλο παράγοντες της αγοράς για τις εξελίξεις στην οικονομία, καθώς αφενός τα «απαγορευτικά» καλά κρατούν λόγω και τους αυξημένου επιδημιολογικού φορτίου, αλλά και λόγω του ότι στο μέτωπο των εμβολίων οι προοπτικές δεν είναι και τόσο ευοίωνες με τον «εμβολιακό εθνικισμό» να φουντώνει στην ΕΕ.

«Προϋποθέσεις ανοίγματος της οικονομίας και επανέναρξης των ταξιδιών, είναι η ταχύτητα των εμβολιασμών και η σταδιακή εγκατάλειψη της καραντίνας ως βασικού εργαλείου προστασίας, υπέρ των τεστ

και των εμβολίων. Πανευρωπαϊκά προς ώρας, υστερούμε και στα δύο» ανέφερε την Παρασκευή σε ανάρτησή του στο twitter ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, Γιάννης Ρέτσος, δίνοντας το στίγμα από τον τουρισμό όπου βέβαια κρίνονται πολλά σε σχέση με την προσπάθεια επανεκκίνησης της οικονομίας.

{https://twitter.com/YARetsos/status/1347514534861426693}

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Γιώργος Καρανίκας, με αφορμή την παράταση του lockdown στο εμπόριο σημειώνει ότι «όλοι οι αρμόδιοι να καταλάβουν ότι πίσω από τα κατεβασμένα ρολά των εμπορικών καταστημάτων εκτυλίσσονται πλέον σοβαρά επιχειρηματικά και οικογενειακά δράματα που θα φανούν τους αμέσως επόμενους μήνες. Η απαξίωση των εμπορευμάτων και των ίδιων των μικρομεσαίων εμπορικών επιχειρήσεων, η πλήρης απορρύθμιση της αγοραστικής κίνησης και των καταναλωτικών συνηθειών και η συσσώρευση τεράστιων οφειλών, οδηγούν σε εργαλειοποίηση της πανδημίας και σε βίαιη αναδιάρθρωση της αγοράς προς όφελος των ισχυρών πολυεθνικών και των εγχώριων αλυσίδων. Για να μείνουν όρθιες, οι μικρές και μεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις μπορούν και πρέπει άμεσα να λειτουργήσουν, προασπίζοντας ταυτόχρονα το ύψιστο αγαθό της δημόσιας υγείας, όπως πράττουν απαρέγκλιτα από την έναρξη της υγειονομικής κρίσης».

Ουσιαστικά ο τουρισμός με συμμετοχή στο 25% του ΑΕΠ προ πανδημίας αλλά και το εμπόριο με 11% συνεισφορά βρίσκονται σε «καταστολή» με χιλιάδες εργαζόμενους και επιχειρηματίες σε ιδιαίτερα δύσκολη φάση. Μόνο το λιανεμπόριο εκτιμάται ότι είχε απώλειες περί τα 2,5 δισ. ευρώ την περίοδο των Χριστουγέννων, ενώ βέβαια και ένας τζίρος 3-4 δισ. ευρώ από την περίοδο των χειμερινών εκπτώσεων είναι σε κίνδυνο.

Τούτων δοθέντων η πίεση για μέτρα αλλά και για νέες δράσεις είναι εμφανής για το υπ. Οικονομικών. Με δήλωσή του χτες στο Βήμα της Κυριακής ο Χρήστος Σταϊκούρας σημειώνει ότι η κυβέρνηση κάνει κάθε τι δυνατό για να στηρίξει την οικονομία, ωστόσο «όπως είναι προφανές και όπως συμβαίνει και σε άλλες χώρες της ΕΕ, δεν είναι δυνατόν να καλυφθεί από τους πεπερασμένους πόρους ολόκληρη η ζημιά που υφίσταται αυτήν την ώρα ολόκληρος ο ιδιωτικός τομέας». Πάντως αναφέρει ότι ο «κουμπαράς» των 7,5 δισ. ευρώ υπάρχει για το 2021 για την αντιμετώπιση της κρίσης, ενώ αναμένονται άλλα 5,5 δισ. από κοινοτικούς πόρους φέτος (Μηχανισμός Ανάκαμψης και React EU) για τη στήριξης της ανάπτυξης. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα πακέτο 13 δισ. όπου εναποτίθενται οι ελπίδες.

Η πορεία της ύφεσης

Με βάση, πάντως, τα πρώτα στοιχεία στο Γενικό Λογιστήριο δείχνουν υπάρχει μια «αισιοδοξία» ότι για το τελευταίο τρίμηνο του 2020 η ύφεση με τα χρήματα που έπεσαν από το κράτος και το click away θα συγκρατηθεί στο 10,5% αλλά βέβαια για φέτος ο πήχης είναι ψηλά καθώς πέρυσι είχε καταγραφεί ανάπτυξη 0,4%.

Στο φόντο αυτό κι εν όψει των δύσκολων πρώτων μηνών του έτους η κυβέρνηση ετοιμάζεται για ένα νέο πακέτο μέτρων που θα ξετυλιχθεί και ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας ώστε να μη γίνει «όνειρο απατηλό» ο στόχος για ανάπτυξη φέτος στο 4,5%.

Άμεσα εντός της εβδομάδας αναμένεται και νέο «πάγωμα» για όσες επιταγές λήγουν για 75 ημέρες. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Θ. Σκυλακάκη στο Mega πως «θα υπάρχει ρύθμιση για τις επιταγές που θα αφορά κυρίως την περίοδο Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου, δηλαδή αυτούς που έχουν πληγεί στο δεύτερο lockdown, το οποίο έχει ειδικά χαρακτηριστικά λόγω και του click away».

Επίσης προωθείται από τις 19/1 η άμεση εκταμίευση των 1,5 δισ. ευρώ από την Επιστρεπτέα 5. Στην περίπτωση, που τελικά δοθεί παράταση, θα είναι για 2 ή 3 ημέρες, καθώς στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι να μην υπάρχουν καθυστερήσεις στις εκταμιεύσεις.

Παράλληλα καθώς ξεκινάει και η 9η αξιολόγηση σε τεχνικό επίπεδο με τους θεσμούς, αρχίζει η επεξεργασία ενός μέτρου για την επιδότηση τόκων επιχειρηματικών δανείων, στα πρότυπα του προγράμματος «Γέφυρα» για τους κορονοϊόπληκτους. Επίσης στο τραπέζι είναι σκέψεις για στοχευμένη στήριξη στην εστίαση, τουρισμό και λιανεμπόριο, αξιοποιώντας το πλαίσιο των κρατικών ενισχύσεων που δίνει τη δυνατότητα για εκταμιεύσεις μέχρι 3 εκατ. ευρώ. Παράλληλα όπως είπε ο κ. Σταϊκούρας στο Βήμα της Κυριακής θα συνεχιστούν τα προγράμματα αναστολών, η ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ αλλά και μέτρα μείωσης φόρων όπως το ΦΠΑ σε μεταφορές αλλά και η επιδότηση ανέργων και ευπαθών ομάδων.

Γιώργος Αλεξάκης

ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΕΤΣΟΣΓιώργος Καρανίκαςμεταμνημονιακή αξιολόγησηύφεσηεπιταγέςΧρήστος Σταϊκούρας 
Keywords
Τυχαία Θέματα