Μια πρώτη ανάγνωση του νομοσχεδίου για τα ζώα συντροφιάς

Η Πανελλαδική Φιλοζωική Περιβαλλοντική Ομοσπονδία αναφέρει πως το νομοσχέδιο για τα ζώα συντροφιάς που παρουσιάστηκε την Τετάρτη στο υπουργικό συμβούλιο "φαίνεται να κινείται αρχικά σε σωστή κατεύθυνση".

Με το νέο νομοσχέδιο τα ζώα συντροφιάς αποκτούν ένα ισχυρό νομικό πλαίσιο προστασίας από κάθε κακόβουλη ενέργεια, αλλά και κανόνες βελτίωσης των συνθηκών διαβίωσής τους. Με τον όρο όμως «ζώα συντροφιάς» τι είδους ζώα εννοούμε και πώς προστατεύονται από τον νόμο; Πρόκειται για κάθε είδους ζώο ή πτηνό που δεν είναι άγριο ή επικίνδυνο. Αλλά με το νομοσχέδιο προστατεύονται και τα ζώα – οδηγοί

(όπως τα σκυλιά που καθοδηγούν τους τυφλούς), τα ζώα φύλακες, καθώς και τα ζώα αγροτικής εργασίας.

Κεντρικός στόχος του προτεινόμενου νομοσχεδίου είναι η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των ζώων συντροφιάς και η προστασία των αδέσποτων, με τη συνεργασία κράτους, τοπικής αυτοδιοίκησης, επιστημόνων και φιλοζωικών οργανώσεων, σε ένα πλαίσιο εναρμονισμένο με τις σύγχρονες συνθήκες και δυνατότητες.

Επίσης, το νέο πλαίσιο περιλαμβάνει πλέον ρητά τις πέντε διεθνώς αναγνωρισμένες ελευθερίες των ζώων (από την πείνα και τη δίψα, από άσκοπη ταλαιπωρία και καταπόνηση, από πόνο, τραυματισμό και ασθένεια, από φόβο και αγωνία, καθώς και έκφρασης μιας φυσιολογικής συμπεριφοράς με κατάλληλες συνθήκες διαβίωσης), ενώ για πρώτη φορά η Ελλάδα αποκτά Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς, μέσω του οποίου τα ζώα συντροφιάς αποκτούν ψηφιακό φάκελο υγείας, ηλεκτρονικό βιβλιάριο και ψηφιακό ιατρικό ιστορικό του ζώου.

Επιπλέον, το νομοσχέδιο αυτό προβλέπει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα διαχείρισης αδέσποτων σε επίπεδο Δήμων, καθώς και ένα συνεκτικό και αντιπροσωπευτικό πλαίσιο εποπτείας, με τη συμμετοχή εκπροσώπων της ΚΕΔΕ, του Συνηγόρου του Πολίτη και των Φιλοζωικών Οργανώσεων, ώστε η εφαρμογή του νέου νόμου για την προστασία των ζώων συντροφιάς να μη μείνει κενό γράμμα.

Επίσης, διευρύνεται ο κατάλογος των πράξεων που περιλαμβάνονται ρητά στη διάταξη περί κακοποίησης ζώων, εισάγονται πρόστιμα για τις νέες παραβάσεις, ενώ αυστηροποιούνται τα υπάρχοντα πρόστιμα για σημαντικές παραβάσεις.

Θεσπίζεται Εθνική Γραμμή Καταγγελιών με την ανάπτυξη ψηφιακής εφαρμογής και 5ψήφιου αριθμού καταγγελιών για περιστατικά κακοποίησης ζώων και κάθε παράβαση του νομικού πλαισίου για την προστασία των ζώων συντροφιάς.

Τέλος, προβλέπονται εκπαιδευτικά προγράμματα και ενημερωτικές δράσεις για τη βελτίωση της εκπαίδευσης και ενημέρωσης όσων συμμετέχουν στην προσπάθεια για την προστασία των ζώων συντροφιάς

Σε σωστή κατεύθυνση

Σε σχετική ανακοίνωση, η Πανελλαδική Φιλοζωική Περιβαλλοντική Ομοσπονδία αναφέρει πως για μεγάλο χρονικό διάστημα κατά το 2020 προσπάθησε μέσα από τις συνεχείς συναντήσεις της με τον τότε υφυπουργό εσωτερικών και νυν υπουργώ παρά τω Πρωθυπουργό κ. Θ. Λιβάνιο και το επιτελείο του να ενημερώσει την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΣ

α. για την πραγματική έκταση και το βάθος του προβλήματος, αφού συνήθως η εικόνα των κατά καιρούς υπουργών ήταν επίπλαστη και μακράν της ζοφερής πραγματικότητας

β. να εστιάσει στις αιτίες που το δημιουργούν και το αναπαράγουν δεκαετίες τώρα,

γ. να ενημερώσει για τον τρόπο που οι περισσότεροι Δήμοι ασκούσαν ή δεν ασκούσαν την αρμοδιότητα της διαχείρισης των αδέσποτων

δ. να καταδείξει τα μεγάλα κενά και λάθη του 4039/12 που είχε μεταβληθεί από τις διάφορες υπηρεσίες κυρίως τις κτηνιατρικές σε ταφόπλακα της φιλοζωίας όσον αφορά τα ζώα συντροφιάς

ε. και να προτείνει φυσικά τις λύσεις εκείνες που θα έβαζαν τα θεμέλια για μια Ελλάδα χωρίς αδέσποτα με όρους αυταξίας των ζώων και όχι με εξανδραποδισμούς και εξαφανίσεις ή εγκλεισμό αυτών ,όπως κάποιοι γραφικοί ανοήτως προτείνουν

Προσπάθησε να καταδείξει γιατί απέτυχαν όλοι οι προηγούμενοι νόμοι και η χώρα μας έχει πλημμυρίσει από εκατομμύρια αδέσποτα ,ποιοι ευθύνονται γι’ αυτό, τι θα έπρεπε να γίνει, ενώ κατέθεσε και ένα πλήρες σχέδιο νόμου με τις δικές της προτάσεις που ακουμπούσαν σε όλες τις παθογένειες του νόμου 4039/12

Διαφαίνεται ,ότι η όλη προσπάθειά μας έπιασε τόπο .

Έχουμε αναφέρει κι άλλες φορές, ότι στο πρόσωπο του τότε υφυπουργού Θ. Λιβάνιου βρήκαμε ένα συνομιλητή που άκουγε και καταλάβαινε που βρίσκεται το πρόβλημα .

Η τοποθέτηση αυτή της ΠΦΠΟ έχει απολύτως φιλοζωική χροιά και ουδόλως πολιτική, όπως ενδεχομένως σκεφτούν κάποιοι κακόβουλοι.

Εφόσον τα στοιχεία, που είδαν το φως της δημοσιότητας σήμερα, είναι αληθή, το νομοσχέδιο φαίνεται να κινείται αρχικά σε σωστή κατεύθυνση.

Όμως την τελική μας θέση πάνω σ αυτό θα την εκφράσουμε, όταν κατατεθεί σε διαβούλευση και δούμε τι ακριβώς περιλαμβάνει.

Η Π.Φ.Π.Ο. ήταν γνώστης σημαντικών διατάξεων του σχέδιου νόμου, όπως αυτές είχαν διαμορφωθεί μέχρι τον ανασχηματισμό, που όμως είχε δεσμευτεί ότι δεν θα τις δημοσιοποιήσει .

Ελπίζουμε να εξακολουθούν να υπάρχουν στο σχέδιο νόμου που κατεβαίνει από το ΥΠΕΣ και τον Αν. Υπουργό κ. Πέτσα

Αυτό όμως που δεν αμφισβητείται είναι ,ότι η εκπόνηση του νομοσχεδίου έγινε από το Υπουργείο Εσωτερικών που καθίσταται πλέον αρμόδιο υπουργείο κι αυτό από μόνο του αποτελεί μια σημαντική κατάκτηση του φιλοζωικού κινήματος, που χρόνια έβλεπε τις αδιέξοδες και ακραία αντιφιλοζωικές πολιτικές του ΥΠΑΑΤ να οδηγούν στην τεράστια διόγκωση του προβλήματος με τα εκατομμύρια αδέσποτα να βασανίζονται στους ελληνικούς δρόμους χωρίς καμιά πολιτειακή αρχή να αντιδρά.

ζώαανάγνωσηζώα συντροφιάςΥπουργικόζωόφιλοι
Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα