Μιανμάρ: Περισσότεροι από 800 νεκροί από την έναρξη του πραξικοπήματος

Το κύμα διαδηλώσεων, που ακολούθησε το στρατιωτικό πραξικόπημα της 1ης Φεβρουαρίου, αριθμεί μέχρι στιγμής περισσότερους από 800 νεκρούς από τις δυνάμεις ασφαλείας της Μιανμάρ, όπως σημειώνεται από την Ένωση Βοήθειας στους Πολιτικούς Κρατούμενους. Κύριο αίτημα των διαδηλωτών είναι η αποκατάσταση της δημοκρατίας.

Υπενθυμίζεται ότι ο στρατός

ανέτρεψε την εκλεγμένη κυβέρνηση της Αούνγκ Σαν Σου Τσι, νομπελίστριας ειρήνης, και έθεσε την ίδια και άλλα στελέχη του Εθνικού Συνδέσμου για τη Δημοκρατία υπό κράτηση.

Οι λαϊκές αντιδράσεις καταπνίγηκαν βίαια από το στρατό, χωρίς βέβαια να είναι το μοναδικό μέτωπο που έπρεπε να αντιμετωπίσει. Ανάμεσα στις ένοπλες δυνάμεις, τις οργανώσεις ανταρτών σε περιοχές των συνόρων, και σε νεοσύστατων παραστρατιωτικών ομάδων, επικράτησαν διαμάχες.

Το ολοκληρωτικό στρατιωτικό καθεστώς, στην προσπάθεια καταστολής και φίμωσης των αντιπάλων του, μέτρησε 802 θύματα. Η Ένωση σημειώνει πως τουλάχιστον 4.120 άνθρωποι βρίσκονται σε καθεστώς κράτησης, 20 εκ των οποίων έχουν καταδικαστεί σε θάνατο. Όπως τονίζει, «ο πραγματικός αριθμός των θυμάτων πιθανόν είναι πολύ υψηλότερος».

Σαφώς, οι πληροφορίες αυτές αμφισβητούνται από τον στρατό, ο οποίος χαρακτηρίζει αντικαθεστωτικούς τους διαδηλωτές. Οι τελευταίοι, από κοινού με χιλιάδες κατοίκους φαίνεται να αξιοποιούν ζούγκλες, κοιλάδες και χωριά προκειμένου να κρυφτούν ώστε να σωθούν από τους ελέγχους ευρείας κλίμακας του στρατού.

Επιπλέον, έχει κηρυχθεί στρατιωτικός νόμος από την περασμένη εβδομάδα, όταν ανακοινώθηκε ότι σχηματίστηκε τοπική παραστρατιωτική οργάνωση στην πόλη.

Από την πλευρά τους, οι Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο και ο Καναδάς επέβαλαν συντονισμένες κυρώσεις στους στρατιωτικούς ηγέτες της Μιανμάρ και σε συναφείς οντότητες από τότε που ο στρατός κατέλαβε την εξουσία. «Ο Καναδάς βρίσκεται μαζί με τον λαό της Μιανμάρ όσο συνεχίζουν να αγωνίζονται για την αποκατάσταση της δημοκρατίας και της ελευθερίας στη χώρα τους και δεν θα διστάσουμε να αναλάβουμε περαιτέρω δράση», δήλωσε επίσης ο υπουργός Εξωτερικών του Καναδά, Μαρκ Γκαρνώ.

Οι ΗΠΑ και η Βρετανία έχει επιστήσει την προσοχή του στρατού της Μιανμάρ για τη λήψη προς αποφυγή απωλειών αμάχων.

Η συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ που θα συζητούσε για την «άμεση αναστολή της άμεσης ή έμμεσης προμήθειας, πώλησης ή μεταφοράς κάθε είδους όπλων και πυρομαχικών» στη Μιανμάρ αναβλήθηκε επ’ αόριστον, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, λόγω «έλλειψης επαρκούς υποστήριξης» μεταξύ των 193 χωρών-μελών.

ΜΙΑΝΜΑΡΠραξικόπημαΣτρατός
Keywords
Τυχαία Θέματα