Μιχαηλίδου για εμπορία ανθρώπων: Έγκλημα κατά της ανθρώπινης αξιοπρέπειας

Για ένα έγκλημα κατά της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και του πολιτισμού έκανε λόγο σήμερα η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Δόμνα Μιχαηλίδου, στην ειδική εκδήλωση της Βουλής των Ελλήνων για την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Εμπορίας Ανθρώπων, ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας και του Πρωθυπουργού.

Η κ. Μιχαηλίδου έκανε ιδιαίτερη

αναφορά στα ευρήματα της έκθεσης του Εθνικού Μηχανισμού Αναφοράς του Ε.Κ.Κ.Α. στην οποία καταγράφονται συνολικά 154 περιστατικά εμπορίας ανθρώπων στην Ελλάδα. Από αυτά, τα 120 είναι γυναίκες και κορίτσια, τα 28 είναι άντρες και αγόρια, τα 2 είναι διεμφυλικά άτομα και στα 6 το φύλο δεν έχει καταγραφεί. Η σεξουαλική εκμετάλλευση, η αναγκαστική επαιτεία και ακόμη η καταναγκαστική εργασία αλλά και η αφαίρεση κυττάρων, είναι οι κύριες μορφές εκμετάλλευσης των θυμάτων εμπορίας. Οι πλέον ευάλωτες ομάδες πληθυσμού, σημείωσε η υφυπουργός, είναι οι γυναίκες, ως προς το φύλο, οι αιτούντες άσυλο, ως προς το νομικό καθεστώς, ενώ ένα στα τρία θύματα είναι ανήλικο.

Ως την πιο ανησυχητική από όλες τις διαπιστώσεις, η κ. Μιχαηλίδου ξεχώρισε το ότι οι καταγραφές αυτές, τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς, δεν συνιστούν τίποτε περισσότερο από ένα μικρό κλάσμα της πραγματικής εικόνας του φαινομένου της εμπορίας ανθρώπων. «Ο εντοπισμός και η αναγνώριση των θυμάτων της εμπορίας ανθρώπων είναι δύσκολη και περίπλοκη υπόθεση. Απαιτούνται ειδικές γνώσεις και υιοθέτηση κριτηρίων και πρωτοκόλλων για την αναγνώριση υποθέσεων στο πεδίο. Για αυτό τον σκοπό έχουμε πραγματοποιήσει ειδικές εκπαιδεύσεις τόσο σε επαγγελματίες πρώτης γραμμής του δημόσιου τομέα όσο και της Κοινωνίας των Πολιτών», σημείωσε χαρακτηριστικά η Υφυπουργός και συμπλήρωσε: «Η ευαισθητοποίηση όλων, αρμοδίων και πολιτών είναι ένα πολύτιμο όπλο σε αυτή τη μάχη. Γιατί μπορεί τα δίκτυα διακίνησης να φροντίζουν να παραμένουν αόρατα, δεν συμβαίνει όμως το ίδιο και με τα θύματά τους. Αυτά είναι ορατά, βρίσκονται συχνά στον άμεσο καθημερινό μας περίγυρο, στους δρόμους και στα πεζοδρόμια που διαβαίνουμε καθημερινά»

Κλείνοντας την ομιλία της η κ. Μιχαηλίδου τόνισε: «Είναι υπόθεση όλων μας, λοιπόν, και πρωτίστως της Πολιτείας, των οργάνων της και των ειδικών φορέων να σπάσουμε αυτό το τείχος της απομόνωσης. Να κινητοποιήσουμε τις δυνάμεις μας αλλά και να ευαισθητοποιήσουμε την κοινή γνώμη για να προασπιστούμε την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και τα δικαιώματα των θυμάτων και – τελικά – τον ίδιο τον πολιτισμό μας. Αυτή είναι η δέσμευσή την οποία σήμερα η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Πρωθυπουργός και ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, ολόκληρη η Πολιτεία δηλαδή, επαναλαμβάνουμε στο όνομα των δικαιωμάτων και της αξιοπρέπειας του ανθρώπου».

Δόμνα ΜιχαηλίδουΕμπορία ανθρώπωνΠαγκόσμια Ημέρα
Keywords
Τυχαία Θέματα