Μικρά περιθώρια για εξουδετέρωση της «βόμβας» της πρώτης κατοικίας

Τον Απρίλιο παύει να ισχύει η περίοδος προστασίας της πρώτης κατοικίας και από την Πρωτομαγιά του 2020 πολύς κόσμος θα δει δυστυχώς το σπίτι του να βγαίνει σε πλειστηριασμό.

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έχει ξεκαθαρίσει πως δεν πρόκειται να υπάρξει επέκταση της ρύθμισης για προστασία της πρώτης κατοικίας και οι πλειστηριασμοί δεν είναι δυνατό να αποφευχθούν.

Ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης

προτρέπει τον κόσμο να σπεύσει να ενταχθεί στην υπάρχουσα πλατφόρμα, προκειμένου να σώσει το σπίτι του.

Το ίδιο ανέφερε τη Δευτέρα και ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας επισημαίνοντας πως η προστασία της πρώτης κατοικίας σταμάτησε μετά το τέλος του 2019, απλά πήρε παράταση για 4 ακόμα μήνες. Θέλησε δηλαδή να υπογραμμίσει πως οι αποφάσεις είχαν ληφθεί επί ΣΥΡΙΖΑ και πως η «βόμβα» σκάει τώρα στα χέρια της ΝΔ.

Ο υπουργός τόνισε πάντως ότι η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να δημιουργήσει ένα συνολικό πλαίσιο αντιμετώπισης των χρεών των πολιτών, προκειμένου κάποιοι να διευκολυνθούν.

Αυτό το πλαίσιο, όπως δήλωσε στον ΣΚΑΪ θα συμπεριλαμβάνει:

- Δεύτερη ευκαιρία για επιχειρήσεις που έχουν ανάγκη

- Πίεση στους στρατηγικούς κακοπληρωτές

- Δίκτυ ασφαλείας ευάλωτων νοικοκυριών

Πληροφορίες από το ΥΠΟΙΚ αναφέρουν ακόμα πως στο νέο πλαίσιο που επεξεργάζεται η κυβέρνηση κάθε οφειλέτης θα έχει δικαίωμα πτώχευσης, εφόσον όμως, δεχτεί τη ρευστοποίηση του συνόλου της περιουσίας του, συμπεριλαμβανομένου και της πρώτης κατοικίας, για να καλύψει τις οφειλές του.

Στο σχέδιο που βρίσκεται υπό επεξεργασία εξετάζεται να υπάρχει πρόβλεψη για όσους οφειλέτες χάνουν την πρώτη κατοικία τους με βάση συγκεκριμένα οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια. Αυτοί θα επιδοτούνται ώστε να μπορούν να καλύψουν τις στεγαστικές ανάγκες τους είτε συνεχίζοντας να μένουν στο ίδιο σπίτι, το οποίο όμως ενδεχομένως θα βρίσκεται στα χέρια της τράπεζας ή τρίτου μετά τη ρευστοποίηση της περιουσίας τους, είτε νοικιάζοντας κάποιο άλλο.

Το στεγαστικό επίδομα θα δίνεται αυστηρά και μόνο σε όποιον χάνει την πρώτη κατοικία, ενώ για το ύψος του θα λαμβάνεται υπόψη μια σειρά κριτηρίων όπως για παράδειγμα το εισόδημα του, ο αριθμός των μελών νοικοκυριού ή άλλες ειδικές περιπτώσεις , όπως μακροχρόνια άνεργοι, ΑμεΑ, υπερήλικοι.

πρώτη κατοικία
Keywords
Τυχαία Θέματα