Μήνυμα ΑΔΜΗΕ για τα οφέλη της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ
Έργο με τριπλό όφελος για την Κύπρο είναι η ηλεκτρική διασύνδεση «Great Sea Interconnector», που υλοποιεί ο ΑΔΜΗΕ , καθώς θα της προσφέρει αυξημένη ενεργειακή ασφάλεια, πιο «πράσινο» μείγμα ηλεκτροπαραγωγής και φθηνότερη ενέργεια για όλους τους Κύπριους καταναλωτές.
Αυτό αναφέρεται από τον ΑΔΜΗΕ στο φόντο της παράτασης της 2ης φάσης του διαγωνισμού
Σύμφωνα, ειδικότερα, με όσα αναφέρονται, η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας– Κύπρο – Ισραήλ θα άρει την ενεργειακή απομόνωση του τελευταίου μη διασυνδεδεμένου κράτους της ΕΕ συμβάλλοντας στην επίτευξη των υψηλών στόχων που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση για διείσδυση ΑΠΕ μέχρι το 2040.
Προς αυτή την κατεύθυνση κινούνται ήδη όλες οι χώρες της ΕΕ, προχωρώντας σταδιακά στη διασύνδεση των νησιωτικών περιοχών τους τις τελευταίες δεκαετίες. Προσφάτως διασυνδέθηκε και η Μάλτα που αποτελεί το μικρότερο σε έκταση και πληθυσμό νησιώτικο κράτος μέλος της ΕΕ και το προ-τελευταίο μη διασυνδεδεμένο με το ευρωπαϊκό σύστημα μεταφοράς.
Αναφορικά με τα οφέλη της διασύνδεσης είναι ενδεικτικό το παράδειγμα της Κρήτης, όπου η μέγιστη ζήτηση κυμαίνεται στα 0,8 GW, μέγεθος που αντιστοιχεί στο 65% περίπου της μέγιστης ζήτησης της Κύπρου.
Όπως έχει αποδειχτεί η διπλή διασύνδεση της Κρήτης, από Αττική και Πελοπόννησο, όχι μόνο δεν θα επιβαρύνει τους καταναλωτές αλλά, αντίθετα αναμένεται να οδηγήσει σε σημαντική εξοικονόμηση στους λογαριασμούς ρεύματος.
Εύλογα μπορεί να αντιληφθεί κανείς ότι εφόσον η διασύνδεση της Κρήτης, ενός ηλεκτρικού συστήματος με μέγιστη ζήτηση περί τα 0,8 GW, ικανότητας 1,2 GW και συνολικού κόστους περί το 1,5 δισ. ευρώ, είναι οικονομικά βιώσιμη και προτιμητέα σε σύγκριση με την αυτόνομη ανάπτυξη του ηλεκτρικού συστήματος της, τότε και η διασύνδεση της Κύπρου, ενός μεγαλύτερου ηλεκτρικού συστήματος με μέγιστη ζήτηση περί τα 1,25GW, ικανότητας 1 GW, είναι εξίσου ωφέλιμη.
Ενεργειακός κόμβος η Κύπρος
Σύμφωνα με τον ΑΔΜΗΕ, η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας– Κύπρου– Ισραήλ θα δώσει στην Κύπρο την δυνατότητα να εξελιχθεί σε μείζονα ενεργειακό κόμβο της Μεσογείου, χάρις στις εξαγωγές πράσινης ενέργειας προς την Ευρώπη μέσω των διασυνοριακών ηλεκτρικών διασυνδέσεων που προωθεί ο ΑΔΜΗΕ.
Αντιστοίχως θα δώσει την δυνατότητα για εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας και προς το Ισραήλ, τις οποίες θα τροφοδοτήσει τόσο το εγχώριο δυναμικό ΑΠΕ, όσο και τα κοιτάσματα φυσικού αερίου που διαθέτει.
Η διασύνδεση της Κύπρου είναι ο μοναδικός τρόπος για να αναπτυχθούν βιώσιμα οι ΑΠΕ και να επιτευχθούν οι υψηλοί ευρωπαϊκοί στόχοι εξασφαλίζοντας παράλληλα τιμές πολύ χαμηλότερες από τα σημερινά επίπεδα. Σε αντίθετη περίπτωση, στην επιλογή της αυτόνομης ανάπτυξης, θα απαιτηθεί πολύ μεγάλη αποθηκευτική ικανότητα εκτοξεύοντας το κόστος παραγωγής ΑΠΕ, επιβαρύνοντας σημαντικά τους Κύπριους καταναλωτές.
Η διασύνδεση αφενός θα ωθήσει την ανάπτυξη μεγάλης ισχύος ΑΠΕ και λελογισμένου μεγέθους αποθήκευσης για την ανάπτυξη αυτής της αναγκαίας τοπικής παραγωγής και αφετέρου δεν θα απαξιώσει τις εγκαταστάσεις φυσικού αερίου που αναπτύσσονται στην Κύπρο και που αναμένεται να στηρίξουν το σύστημα μεταβατικά, ιδίως σε περιόδους μειωμένης ζήτησης ΑΠΕ.
Όπως τονίζεται, η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας– Κύπρου– Ισραήλ είναι ενταγμένη στα Έργα Κοινού Ενδιαφέροντος (PCIs), λαμβάνοντας επιχορήγηση ύψους 657 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Για να προχωρήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε τόσο υψηλή χρηματοδότηση ενός διασυνοριακού έργου, έχει προβεί σε λεπτομερείς μελέτες κόστους - οφέλους, οι οποίες έχουν αποδείξει το όφελος για τους καταναλωτές και την οικονομική βιωσιμότητα του έργου.
Το γεγονός ότι ολοκληρώνεται η διασύνδεση ανάμεσα στην Κρήτη και την Αττική καθιστά το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου ακόμη περισσότερο επωφελές για τους καταναλωτές από την περίοδο που έγιναν οι μελέτες, δεδομένου ότι η διασύνδεση με την Κρήτη σημαίνει πλέον για την Κύπρο, διασύνδεση με το ευρωπαϊκό σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας.
Το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας– Κύπρου– Ισραήλ αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα έργα ηλεκτρικών διασυνδέσεων παγκοσμίως, πρωτοπορώντας στην πόντιση καλωδίων σε βάθος 3.000 μ. και καινοτόμου τεχνολογίας σταθμών μετατροπής (High Voltage Direct Current).
Η υλοποίηση του έργου αυτού, που διακρίνεται για την υψηλή οικονομική και γεωπολιτική του αξία, θα οδηγήσει σε δραστική μείωση των εκπομπών CO2, ενώ παράλληλα τα εθνικά δίκτυα τόσο της Κύπρου όσο και εν συνεχεία του Ισραήλ θα αποκτήσουν μια πράσινη, αξιόπιστη, αμφίδρομη διασύνδεση με την Ελλάδα και την υπόλοιπη Ευρώπη.
Επίσκεψη στην Κύπρο
Σήμερα (9 Απριλίου) η διοίκηση του ΑΔΜΗΕ θα βρίσκεται στην Κύπρο όπου θα πραγματοποιήσει συνάντηση με στελέχη του Υπουργείου Ενέργειας και της Ρυθμιστικής Αρχής του Ισραήλ με αντικείμενο την ωρίμανση της διασύνδεσης Κύπρου – Ισραήλ. Στην συνέχεια θα ακολουθήσει τριμερής διάσκεψη Ελλάδας – Κύπρου - Ισραήλ υπό τον συντονισμό του ΑΔΜΗΕ και με την παρουσία των Διαχειριστών των δύο κρατών.
Παράλληλα, στις 9 και 10 Απριλίου θα διεξαχθεί διήμερη τεχνική σύσκεψη στην Κύπρο μεταξύ ΑΔΜΗΕ, GSI και Διαχειριστή Συστήματος Mεταφοράς Κύπρου. Οι τεχνικές επαφές θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο της ομάδας εργασίας και των εβδομαδιαίων τηλεδιασκέψεων που έχουν καθιερώσει οι δύο Διαχειριστές για την κοινή κατανόηση των τεχνικών δυνατοτήτων της Διασύνδεσης και την ολοκλήρωση του Final Implementation Design Study που εκπονεί η Siemens.
Να σημειωθεί ότι η εταιρεία ειδικού σκοπού «Αριάδνη Interconnection ΑΕΕΣ» είναι 100% θυγατρική του ΑΔΜΗΕ και αποτελεί τον φορέα υλοποίησης της ηλεκτρικής διασύνδεσης Αττικής– Κρήτης.
Κατά τη διεξαγωγή της 2ης φάσης του διαγωνισμού, έχει δοθεί στους υποψήφιους πρόσβαση στο Virtual Data Room (VDR) που έχει δημιουργηθεί σχετικά, κατόπιν της αποδοχής των όρων πρόσβασης.
Το VDR περιλαμβάνει τα τεχνικά και οικονομικά στοιχεία της εταιρείας, καθώς και το υλικό εκείνο που κρίνεται αναγκαίο για τη διαμόρφωση των δεσμευτικών οικονομικών προσφορών των υποψηφίων.
Οι υποψήφιοι θα μπορούν να υποβάλλουν τις προσφορές τους μέχρι 21 Ιουνίου, ενώ στη συνέχεια θα ξεκινήσει η διαδικασία της αξιολόγησης από πλευράς ΑΔΜΗΕ, η οποία εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί εντός του 2ου τριμήνου 2024.
#ΑΔΜΗΕ #ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗ_ΕΛΛΑΔΑΣ_ΚΥΠΡΟΥ_ΙΣΡΑΗΛ #ΕΛΛΑΔΑ #ΚΥΠΡΟΣ #Ισραήλ- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- ΤτΕ: Διασφαλισμένη η βιωσιμότητα του Δημοσίου Χρέους έως το 2030
- Τράπεζα της Ελλάδος: Διασφαλισμένη η βιωσιμότητα του Δημοσίου Χρέους έως το 2030
- Θαλάσσια ρύπανση στο Κερατσίνι
- ΕΒΕ Πειραιά: Τα δύο μεγάλα «αγκάθια» για τις επιχειρήσεις – Σήμερα η συνάντηση Κορκίδη-Σκρέκα
- Τροχαίο στο Μαρκόπουλο: Ένας νεκρός και μία σοβαρά τραυματίας
- Τι αλλάζει με τα πρόστιμα τους ελέγχους και τον διακανονισμό με την εφορία
- Γιάννος Κοντόπουλος (Χρηματιστήριο Αθηνών): «Στόχος μας να παίξουμε στην Α΄ Εθνική»
- IPTO: The benefits of Greece-Cyprus-Israel electrical interconnection
- Εγκαινιάστηκε η πτήση Σαγκάη Αθήνα
- H Tesla και ο κινεζικός γίγαντας Didi βγάζουν στους δρόμους ρομποταξί
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Reporter
- Μήνυμα ΑΔΜΗΕ για τα οφέλη της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ
- «Συμμαχία» Performance- Hellas Sat στην ανάπτυξη private cloud υποδομών
- ΕΒΕΠ: Τα δύο μεγάλα «αγκάθια» για τις επιχειρήσεις– Συνάντηση Κορκίδη-Σκρέκα
- Σεισμός 4,1 Ρίχτερ ταρακούνησε την Αμφιλοχία-Αισθητός σε πολλές περιοχές
- Πυρκαγιές στην Ελλάδα από τον Απρίλιο - «Νησιά χωρίς νερό»
- Αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών
- Κέρδη στις ασιατικές αγορές: Πληθωρισμός και επιτόκια περιόρισαν την άνοδο
- Χαμάς: Μελετά την πρόταση του Ισραήλ για κατάπαυση του πυρός
- Εθνική καμπάνια για την σχολική βία - Αυστηροποιείται το πλαίσιο
- Μάρτιος 2024: Ο πιο ζεστός που έχει καταγραφεί ποτέ
- Τελευταία Νέα Reporter
- Μήνυμα ΑΔΜΗΕ για τα οφέλη της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ
- ΕΒΕΠ: Τα δύο μεγάλα «αγκάθια» για τις επιχειρήσεις– Συνάντηση Κορκίδη-Σκρέκα
- Αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών
- Εθνική καμπάνια για την σχολική βία - Αυστηροποιείται το πλαίσιο
- «Στοίχημα» 10 τρισ. δολαρίων η αμυντική θωράκιση της ΕΕ
- Κέρδη στις ασιατικές αγορές: Πληθωρισμός και επιτόκια περιόρισαν την άνοδο
- Χαμάς: Μελετά την πρόταση του Ισραήλ για κατάπαυση του πυρός
- Σεισμός 4,1 Ρίχτερ ταρακούνησε την Αμφιλοχία-Αισθητός σε πολλές περιοχές
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Μάρτιος 2024: Ο πιο ζεστός που έχει καταγραφεί ποτέ
- «Συμμαχία» Performance- Hellas Sat στην ανάπτυξη private cloud υποδομών
- Η Hyundai επιστρέφει στο Pikes Peak International Hill Climb
- Πυρκαγιές στην Ελλάδα από τον Απρίλιο - «Νησιά χωρίς νερό»
- Σ. Λαβρόφ: Ρωσία και Κίνα θα εμβαθύνουν τη συνεργασία τους για την ασφάλεια στην Ευρασία
- Performance Technologies: Συνεργασία με την Hellas Sat για την υλοποίηση δύο υποδομών Private Cloud σε Ελλάδα και Κύπρο
- Γ. Κοντόπουλος (CEO ΕΧΑΕ): «Στόχος μας να παίξουμε στην Α΄ Εθνική – Τα βασικά σημεία του νέου κανονισμού»
- Our Ocean Conference 2024: Δεσμεύσεις 7,6 δισ. δολαρίων για την προστασία των ωκεανών