Μητσοτάκης- Ερντογάν: Συμφώνησαν να αφήσουν πίσω την ένταση του 2020

Συνάντηση μίας ώρας είχαν στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες το απόγευμα της Δευτέρας (14/6) ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Το κλίμα που μεταφέρεται στον απόηχο της συνάντησης είναι θετικό και φαίνεται πως τουλάχιστον επετεύχθη ο στόχος να πέσουν οι τόνοι και το καλοκαίρι του 2021 να είναι πιο ήρεμο

σε σχέση με αυτό του 2020.

Κυβερνητικές πηγές μεταδίδουν χαρακτηριστικά πως «ο πάγος έσπασε» και οι δύο άνδρες συμφώνησαν να αφήσουν πίσω τους την ένταση του 2020, παρά τις πολύ σημαντικές διαφορές, που υπάρχουν.

Προσθέτουν ότι «εξακολουθούν να υπάρχουν πολύ μεγάλες διαφορές σε μία σειρά ζητημάτων με κυριότερο αυτό της οριοθέτησης των θαλάσσιων ζωνών στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, όμως αυτές θα πρέπει να αντιμετωπιστούν στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου και στο πλαίσιο συζητήσεων, όπως οι διερευνητικές επαφές, τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και οι πολιτικές διαβουλεύσεις, ως το πλαίσιο συνεννόησης, που μπορεί να οδηγήσει στην εκτόνωση της έντασης».

Κυβερνητικές πηγές τονίζουν πως η συζήτηση των δύο ηγετών περιστράφηκε και γύρω από το προσφυγικό- μεταναστευτικό. «Σταθερή θέση μας είναι πως μπορούμε να συνεργαστούμε με την Τουρκία στο συγκεκριμένο θέμα, αρκεί να αποφεύγονται οι προκλήσεις, όπως αυτές, που βιώσαμε τον Μάρτιο του 2020». Μάλιστα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατέστησε σαφές, όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, ότι θα ήταν μία κίνηση καλής θέλησης, να δεχθεί η Τουρκία να πάρει πίσω τους 1.450, των οποίων η αίτηση ασύλου έχει απορριφθεί τελεσίδικα.

Σημειώνεται τέλος πως μετά το αίτημα Ερντογάν να αναλάβει χρέη διερμηνέα κατά την διάρκεια της συνάντησης ο προεδρικός σύμβουλος, Ιμπραήμ Καλίν, στο τετ α τετ συμμετείχε από την ελληνική πλευρά και η επικεφαλής του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού, Ελένη Σουρανή.

Είχαν προηγηθεί δηλώσεις του κ. Ερντογάν που φανέρωναν διάθεση συνεννόησης, κάτι που... χρεώνεται μεταξύ άλλων και στο γεγονός ότι ο Τούρκος Πρόεδρος επιθυμεί να δείξει καλό πρόσωπο στον Αμερικανό Πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν.

Πριν προσέλθει στη συνάντηση με τον Έλληνα Πρωθυπουργό ο κ. Ερντογάν χαρακτήρισε νατοϊκό «σύμμαχο» την Ελλάδα, αναφέροντας παράλληλα ότι η επανέναρξη του διαλόγου μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και η επίλυση των «διμερών θεμάτων», θα υπηρετήσει την σταθερότητα και και την ευημερία στην περιοχή.

Ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε δηλώσεις που έκανε πριν από τη συνάντηση επισήμανε ιδιαίτερα το γεγονός ότι η Ελλάδα αποφεύγει τις εντάσεις και αποτελεί πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

ΜητσοτακηςΕρντογάνΝΑΤΟσυνάντησηΒρυξέλλες
Keywords
Τυχαία Θέματα