Μητσοτάκης-Αλ Σίσι: Μηνύματα στην Τουρκία και αναφορές στον Μπάιντεν

Συνάντηση με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Φατάχ Αλ-Σίσι έχει το μεσημέρι της Τετάρτης ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Μετά την ολοκλήρωσή, οι δυο ηγέτες παραχώρησαν κοινή συνέντευξη Τύπου. Η αναφορά Μητσοτάκη στον Μπάιντεν με το βλέμμα στην Τουρκία.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε μεταξύ άλλων: «Επιβεβαιώσαμε τη βούληση για πολυμερή συνεργασία Ελλάδας και Αιγύπτου σε πολλά επίπεδα. Το διμερές εμπόριο αγγίζει

2 δισ. ευρώ. Ελλάδα και Αίγυπτος είναι εταίροι με κοινούς στρατηγικούς στόχους. Σύντομα θα είμαστε ακόμα πιο ελκυστικοί επενδυτικοί προορισμοί. Παραμένουμε ένθερμος συμπαραστάτης στην εμβάθυνση των σχέσεων της Αιγύπτου με την ΕΕ. Η Αίγυπτος είναι θεματοφύλακας του μόνου Ισλάμ, σε καιρούς που ορισμένες δυνάμεις επιχειρούν να επενδύσουν με θρησκευτικό μανδύα τις γεωοπολιτικές τους επιδιώξεις.

Στην ταραγμένη περιοχή μας οι δύο χώρες μας έχουν ήδη διαμορφώσει ένα παράδειγμα ειρήνης και συνεργασίας με εμβληματική στιγμή την πρόσφατη συμφωνία της 6ης Αυγούστου για τη μερική οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών και την κοινή μας πρόθεση οι διαβουλεύσεις να συνεχιστούν ώστε η συμφωνία αυτή να επεκταθεί» είπε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός για τη συμφωνία με την Αίγυπτο, αναφέροντας ότι «είναι πολύ σημαντική εξέλιξη. Αυτή η συμφωνία είναι το καλύτερο παράδειγμα όταν πορευόμαστε με γνώμονα διεθνές δίκαιο, κανόνες καλής γειτονίας και σεβασμό πετυχαίνουμε συμφωνίες προς όφελος των λαών μας».

Πρόκειται για «εμβληματικές κινήσεις που δημιουργούν κεκτημένα ειρήνης και συνεργασίας» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφέροντας ακόμη «σε αντίθεση με τη στάση της γειτονικής Τουρκίας, η Μεσόγειος μπορεί να γίνει θάλασσα που να ενώνει αντί να χωρίζει τους λαούς».

Αναφορά στον Μπάιντεν

Ο Κυριακος Μητσοτάκης στάθηκε και στις εκλογές των ΗΠΑ σημειώνοντας πως «η συνάντησή μας γίνεται λίγες ημέρες μετά την εκλογή νέου προέδρου στις ΗΠΑ» συνέχισε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε: «Στο εξής οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις θα γίνουν ισχυρότερες σε όλα τα επίπεδα.

Ο Πρόεδρος Μπαιντεν θα συμβάλει στην αποκατάσταση των ισορροπιών και ασφάλειας στην περιοχή μας. Η Ελλάδα έχει κάθε λόγο να καλωσορίζει την επιστροφή των ΗΠΑ στον κεντρικό του ρόλο ως ηγετικού παράγοντα του ΝΑΤΟ», σημείωσε ο Έλληνας Πρωθυπουργός.

«Κλείνω με μια ιστορική αναφορά. Σαν σήμερα πριν 78 χρόνια ολοκληρωνόταν η ιστορική μάχη του Ελ Αλαμέιν. Ήταν η αρχή της επικράτησης κατά του φασισμού. Μεταξύ των μαχητών εκείνων υπήρξαν και χιλιάδες Έλληνες που έκαναν την Αίγυπτο ορμητήριο του αγώνα της. Οι χώρες μας ήταν ανέκαθεν μαζί» ολοκλήρωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός.


Από την πλευρά του, ο Φατάχ Αλ-Σίσι ανέφερε: «Συλλυπητήρια για τα θύματα στη Σάμο. Έχουμε συμφωνήσει με την Ελλάδα για τη χάραξη ΑΟΖ πάνω σε διεθνείς κανόνες. Αυτό ήταν άλμα για να ανοίξει συνεργασία στη θάλασσα, μαζί με την ενίσχυση για τον αγωγό που θα μεταφέρει το φυσικό αέριο στην Ελλάδα. Υποστηρίξαμε μαζί τη λύση του Κυπριακού πάνω σε διεθνείς νόμους κι αναφέραμε πάλι την κατάσταση στη Λιβύη. Υποστηρίξαμε και οι δυο πως η λύση πρέπει να είναι πολιτική και πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις ρίζες του προβλήματος πάνω στη βάση των Ηνωμένων Εθνών. Συμφωνήσαμε στην άμεση ανάγκη να αντιμετωπίσουμε την διεθνή τρομοκρατία και να λογοδοτήσουν οι χώρες που την υποστηρίζουν. Απορρίπτουμε κάθε προσβολή προς οποιαδήποτε θρησκεία».

ΑΟΖΕΛΛΑΔΑΑίγυπτοςΤΟΥΡΚΙΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα