Μητσοτάκης από Κάιρο: Μηνύματα για Λιβύη, ενεργειακά, Γάζα και Συρία

15:15 8/1/2025 - Πηγή: Reporter

Πολλαπλά μηνύματα εξέπεμψε από την Τριμερή Σύνοδο Αιγύπτου-Ελλάδας-Κύπρου στο Κάιρο ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αρχικά, έκανε αναφορά στη στάση της Αιγύπτου σε σχέση με τη Λιβύη, λέγοντας πως «εκτιμούμε τη συνεισφορά

της», ενώ αναφέρθηκε και στη Γάζα.

«Πρέπει να προσπαθήσουμε για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και φυσικά να εξασφαλίσουμε την απελευθέρωση των ομήρων ώστε να βρεθεί ένας τρόπος για επανέναρξη ενός momentum που θα έχει να κάνει με τη λύση των δυο κρατών», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και πρόσθεσε:

«Υπάρχουν γεωπολιτικές προκλήσεις αρκετές, αλλά νομίζω ότι είναι θετικό που εργαζόμαστε και ανταλλάσσουμε απόψεις, αναγνωρίζοντας την ανάγκη για μια συνεργασία με άλλους περιφερειακούς παίκτες οι οποίοι συμφωνούν με εμάς και φυσικά έχουμε παρόμοιες θέσεις για μια πιο σταθερή Μέση Ανατολή που δεν εξάγει προβλήματα σε άλλες χώρες».

Κυριάκος Μητσοτάκης, Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι και Νίκος Χριστοδουλίδης συνομίλησαν για τις εξελίξεις στη Συρία με τον Έλληνα Πρωθυπουργό να υπογραμμίζει τη θέση της Ελλάδας για την ανάγκη μιας συμπεριληπτικής διαδικασίας με τη συμμετοχή όλων των Σύρων, επισημαίνοντας πως το μήνυμα ότι η νέα ηγεσία της Συρίας πρέπει να αποδείξει στην πράξη είναι ότι σέβεται το Διεθνές Δίκαιο και ότι προστατεύονται τα δικαιώματα όλων των θρησκευτικών και εθνικών μειονοτήτων.

Σημειώνεται τέλος ότι οι τρεις ηγέτες εξέπεμψαν μήνυμα ενίσχυσης της συνεργασίας σε ένα ευρύ φάσμα τομέων, με έμφαση στον τομέα της ενέργειας και της ενεργειακής ασφάλειας - τομέας στον οποίο κυριαρχεί το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Αιγύπτου GREGY, το οποίο θα καταστήσει τη χώρα μας ενεργειακή γέφυρα της Αιγύπτου με την Ευρώπη.

Στηρίγματα στην Αίγυπτο

Οι εξελίξεις στη Συρία υπό τον κίνδυνο μιας “δυναμικής” παρουσίας της Τουρκίας στο αραβικό κράτος με νέας “κοπής” μνημόνιο για τις ΑΟΖ αλλά και η ηλεκτρική διασύνδεση «GREGY» βρίσκονται στο βασικό “μενού” της τριμερούς Ελλάδας-Αιγύπτου- Κύπρο που λαμβάνει χώρα στο Κάιρο. Από την πρωτεύουσα ενός στρατηγικού συμμάχου, λοιπόν, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκη ξεκινά μια έντονη διπλωματική χρονιά, καθώς η χώρα είναι και μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Αναμένεται, δε, να αναδείξει την κομβική σημασία των διμερών σχέσεων με την Αίγυπτο, αλλά και της τριμερούς συνεργασίας με την Κύπρο αλλά και το ρόλο της στην περιφερειακή σταθερότητα. Να σημειωθεί ότι η τριμερής συνεργασία Ελλάδας-Αιγύπτου-Κύπρου, αριθμεί τη δέκατη συνάντησή της, στέλνοντας ένα ισχυρό μήνυμα στη διεθνή κοινότητα για την ανάγκη σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Στο επίκεντρο της συνάντησης βρίσκεται προφανώς πέρα από τα γεωπολιτικά και η ενέργεια, όπου αναμένονται βήματα προώθησης μεγάλων έργων στρατηγικής σημασίας, τα οποία αναμένεται να διαμορφώσουν τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Τέτοιο είναι η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Αιγύπτου (GREGY), ένα φιλόδοξο έργο που έχει σχεδιαστεί για να μεταφέρει 3.000 MW πράσινης ενέργειας από την Αίγυπτο στην Ελλάδα και, κατ' επέκταση, στην Ευρώπη. Το έργο αυτό, που υλοποιεί ο όμιλος του Δημήτρη Κοπελούζου μέσω της εταιρείας ELICA, έχει ενταχθεί στα Έργα Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος (PCI) και βρίσκεται στη φάση εκπόνησης των απαραίτητων μελετών. Οι μελέτες περιλαμβάνουν τον καθορισμό της όδευσης του υποθαλάσσιου καλωδίου, τα σημεία προσαιγιάλωσης στις δύο χώρες, καθώς και τον συνολικό προϋπολογισμό, που εκτιμάται στα 4,2 δισ. ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το έργο GREGY έχει πολλαπλή σημασία, καθώς πέρα από το ‘’ανοιγμα” λεωφόρου “πράσινης ενέργειας” ανοίγει “παράθυρο” προς την Ανατολική Μεσόγειο στην ενεργειακή στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Κατά τη συνάντηση, δε, αναμένεται να εξεταστεί και η συμμετοχή του αιγυπτιακού Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς (EETC) στο όλο έργο. ‘Ηδη έχει υπογραφεί MOU μεταξύ του ΑΔΜHE και της ELICA σχετικά με την προοπτική εισόδου του ΑΔΜΗΕ στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρίας που αναπτύσσει το έργο με ποσοστό 33,3%.

Οι μελέτες βυθού, για τις οποίες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον 20 διεθνείς εταιρείες, αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός του επόμενου διμήνου, σηματοδοτώντας την είσοδο του έργου στη φάση υλοποίησης.

#Μητσοτακης #Αίγυπτος #Λιβύη #ΕΛΛΑΔΑ #τριμερής #ΚΥΠΡΟΣ #Ενέργεια
Keywords
Αναζητήσεις
mitsotakis-apo-kairo-minymata-gia-livyi-energeiaka-gaza-kai-syria.htm
Τυχαία Θέματα