Μητσοτάκης: Η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζεται πλέον ως ειδική περίπτωση

Συγκρατημένα αισιόδοξος για το μέλλον δήλωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση, στη Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ, τονίζοντας ότι κλείνει ένας κύκλος ταλαιπωρίας για τη χώρα μας.

Παράλληλα, σημείωσε ότι η οικονομία της Ελλάδας έχει ακόμα αντοχές, ενώ χαρακτήρισε επιβεβλημένες αλλά και κοινωνικά δίκαιες τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης για την ελάφρυνση του βάρους στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

Τόνισε

ότι είναι επιτακτική ανάγκη να τρέξει η κυβέρνηση ακόμα πιο γρήγορα γιατί οι καιροί είναι εξαιρετικά δύσκολοι. «Μπορεί να είμαστε ικανοποιημένοι από την απόδοσή μας αλλά δεν μένουμε στάσιμοι» είπε και σημείωσε ότι η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζεται πλέον ως ειδική περίπτωση. «Αναγνωρίζεται πλέον ότι ο 12ετής κύκλος ταλαιπωρίας κλείνει» πρόσθεσε.

«Πετύχαμε πολλά χωρίς να είναι εύκολο και χρειάστηκε σκληρή δουλειά. Πολλές φορές δεν αντιλαμβανόμασταν ούτε εμείς πόσο πίσω είμασταν, αλλά αποδείξαμε ότι μπορούμε να κάνουμε άλματα» είπε ο κ. Μητσοτάκης τονίζοντας ότι «μπορούμε να είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι για το μέλλον».

«Παρά το γεγονός ότι έχουμε το μεγαλύτερο χρέος στην ευρωζώνη είμαστε συγκριτικά σε καλύτερη θέση από ότι άλλες χώρες του νότου, γιατί έχουμε χαμηλές ανάγκες αποπληρωμής χρέους, γιατί φροντίσαμε τα τελευταία χρόνια να δανειστούμε και να ενισχύσουμε το μαξιλάρι ρευστότητας το οποίο έχουμε και γιατί η εικόνα της χώρας και αυτό που αποκαλούμε brand Ελλάδα έχει αλλάξει σημαντικά προς το καλύτερο και αυτό αποτυπώνεται και στις αγορές χρήματος και στις αγορές κεφαλαίων και στις αναβαθμίσεις από τους επενδυτικούς οίκους και φυσικά έχει αντανάκλαση και στην επιχειρηματικότητα και στις επιχειρήσεις και στην άνεση με την οποία οι επιχειρήσεις προχωρούν και υλοποιούν επενδυτικά σχέδια» τόνισε ο πρωθυπουργός.

Σε ερώτηση για την ενεργειακή κρίση και τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι στόχος της νέας παρέμβασης από τις αρχές Ιουλίου, η οποία είναι πιο δομική στην αγορά ενέργειας, είναι να υπάρξει προβλεψιμότητα στο μέσο κόστος ενέργειας για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

«Οι στοχευμένες παρεμβάσεις είναι επιβεβλημένες αλλά και κοινωνικά δίκαιες» είπε ο πρωθυπουργός, ο οποίος αναφέρθηκε στα καύσιμα και τις ανακοινώσεις που αναμένονται την επόμενη εβδομάδα. «Στη βενζίνη δεν θα είναι η παρέμβαση οριζόντια ως προς τη μείωση του φόρου. Θα κινηθούμε πιο ενισχυμένα στη λογική που ακολουθήσαμε, η οποία δεν επιβραβεύει οριζόντια αυτούς που έχουν τη δυνατότητα σήμερα να ανταποκριθούν στις αυξήσεις των τιμών».

Σημείωσε, δε, πως ο στόχος των αλλεπάλληλων κυβερνητικών «ενέσεων» στήριξης από τον καιρό της πανδημίας και εντεύθεν αποσκοπεί στο να κρατηθεί όρθιος ο παραγωγικός ιστός της χώρας.

Ερωτηθείς σχετικώς ο πρωθυπουργός επέμεινε πως οι εκλογές προσδιορίζονται την άνοιξη του 2023, ενώ σημείωσε πως μία από τις κεντρικές προτεραιότητες μιας δεύτερης θητείας της κυβέρνησης του είναι η μεταρρύθμιση στον χώρο της Δικαιοσύνης. «Είναι αφελής όποιος πιστεύει πως μία τέτοια μάχη μπορεί να κερδηθεί μέσα σε μία 4ετία, πρόκειται για μία διαρκή μάχη. Στην περίπτωση της περικοπής των αναβολών στις δίκες σηκώνουμε συντεχνιακή σκόνη, θα το ξεπεράσουμε και θα προχωρήσουμε» διαβεβαίωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Τέλος, ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε το νομοσχέδιο για την Παιδεία πραγματική επανάσταση και τόνισε πως για πρώτη φορά σπάμε τα στεγανά «τα Πανεπιστήμια από τη μία και οι επιχειρήσεις από την άλλη».

Κυριάκος ΜητσοτάκηςΣΕΒγενική συνέλευσηενεργειακή κρίσηπαρεμβάσειςελληνική οικονομία
Keywords
Τυχαία Θέματα