Μητσοτάκης: Σημαντική αύξηση του κατώτατου μισθού από 1η Μαΐου 2022

Παρά τις αντιξοότητες και τις δυσκολίες, οι προσπάθειές μας για την αντιμετώπιση της ανεργίας πιάνουν τόπο, τόνισε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ξεκινώντας την ομιλία του στην Βουλή, στην συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας «Δουλειές Ξανά: Αναδιοργάνωση Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης και ψηφιοποίηση των υπηρεσιών της, αναβάθμιση δεξιοτήτων εργατικού δυναμικού και διάγνωσης των αναγκών εργασίας και άλλες διατάξεις».

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για σημαντική

αύξηση του κατώτατου μισθού από 1η Μαΐου του 2022 και πρόσθεσε ότι οι επίσημες ανακοινώσεις θα γίνουν τις επόμενες ημέρες.

Για το ζήτημα της ανεργίας, είπε: «Τον Φεβρουάριο του 2022 η ανεργία έπεσε από το 17,2% στο 12,8%. Είναι η μεγαλύτερη και ταχύτατη αποκλιμάκωση σε όλη την Ευρώπη. Παραπάνω από 200.000 νέες θέσεις εργασίας. Περάσαμε το ορόσημο των τεσσάρων εκατ. απασχολούμενων».

«Εξακολουθούμε να έχουμε τη δεύτερη υψηλότερη ανεργία. Μας έχει ξεπεράσει η Ισπανία. Κάναμε μία μεγάλη προσπάθεια να στηρίξουμε επιχειρήσεις και νοικοκυριά κατά την περίοδο της πανδημίας», συμπλήρωσε.

Σημείωσε, επίσης, πως το νομοσχέδιο του υπ. Εργασίας είναι εξαιρετικά σημαντικό, όχι μόνο για τις επιπτώσεις που θα επιφέρει στην αγορά εργασίας, αλλά επειδή αποτυπώνει την αντίληψη της κυβέρνησης για μια προοδευτική και ενεργητική πολιτική σε ζητήματα εργασίας. Ανέφερε ότι στόχος είναι οι δημόσιοι πόροι να κατευθύνονται προς στοχευμένες πολιτικές εργασίας, αλλά και τους πραγματικούς ανέργους.

«Το πρώτο πρόβλημα είναι η μακροχρόνια αποχή από την εργασία. Πολλοί άνεργοι δεν είχαν βρει εργασία για διάστημα άνω του ενός έτους, ενώ 50.000 άνθρωποι βρίσκονται σε αυτή την κατάσταση εδώ και μία δεκαετία», τόνισε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός.

«Το ίδιο το επίδομα ανεργίας εξαιρείται από εισοδηματικά κριτήρια. Δεν επηρεάζονται το κοινωνικό τιμολόγιο ρεύματα, η απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ και το επίδομα θέρμανσης. Ο ΟΑΕΔ μετονομάζεται σε ΔΥΠΑ, αλλάζει προσανατολισμό για να προσφέρει εφόδια αντί για εμπόδια προς την εργασία. Ευέλικτη δομή με περισσότερα εξειδικευμένα στελέχη στις υπηρεσίες του. Από το 2023 τα αποθεματικά του μεταφέρονται στους κοινωνικούς εταίρους.

Ο ΟΑΕΔ θα αποτελέσει πυλώνα για τη στέγη που πρέπει να αποκτήσουν οι Έλληνες εργαζόμενοι. Παρά τα υψηλά ποσοστά ιδιοκατοίκησης το 37% του πληθυσμού ξοδεύει παραπάνω από το 40% του εισοδήματος για έξοδα στέγης. Ένας στους τρεις Έλληνες έχει ληξιοπρόθεσμες οφειλές για την κατοικία. Το πρόβλημα της στέγης είναι ουσιαστικό, πρέπει να αντιμετωπιστεί. Η άλλη όψη μιας αγοράς ακινήτων που ευημερεί, αυξάνει την πίεση να δρομολογήσουμε πολιτικές έξυπνες προσφοράς πιο φτηνής στέγης κυρίως στα νέα ζευγάρια».

Στόχος είναι λοιπόν, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό προγράμματα για φτηνή στέγη σε νέους εργαζόμενους και με αξιοποίηση ακίνητης περιουσίας του ΟΑΕΔ.

Το τελευταίο αναμένεται να αποτελέσει σημαντικό θέμα στην προεκλογική ατζέντα, καθώς έχει αναδειχθεί από το ΚΙΝΑΛ, το ακολούθησε ο ΣΥΡΙΖΑ και πλέον το θέτει ως προτεραιότητα και η Νέα Δημοκρατία.

Κυριάκος Μητσοτάκηςαύξηση κατώτατου μισθούΔΟΥΛΕΙΕΣ ΞΑΝΑΑνεργία
Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα