Μητσοτάκης: Στόχοι της τετραετίας εισοδήματα, ΕΣΥ-Θα κριθούμε το 2027
Σε ερωτήσεις δημοσιογράφων απάντησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη ΔΕΘ το μεσημέρι της Κυριακής (8/9).
Σε συνέχεια της ομιλίας του το βράδυ του Σαββάτου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ανέπτυξε τις οικονομικές εξαγγελίες, αλλά τοποθετήθηκε και για πολλά ακόμα θέματα της επικαιρότητας.
Οι στόχοι της τετραετίας
Ο Πρωθυπουργός μέσα από τις απαντήσεις του ξεκαθάρισε πως η κυβέρνηση έχει ως ορίζοντα το 2027
Κληθείς να περιγράψει τους μεγάλους στόχους της κυβέρνησης μέχρι το τέλος της τετραετίας, ως πρώτο έθεσε την αύξηση των μισθών, που θα οδηγεί σε γρήγορη σύγκλιση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Ως δεύτερο στόχο προέταξε το ΕΣΥ, αναγνωρίζοντας τον προβληματισμό των πολιτών και την ανάγκη δραστικών παρεμβάσεων, με περισσότερα Κέντρα Υγείας και περισσότερους γιατρούς έως το 2027, καθώς και εκσυγχρονισμό των νοσοκομείων. Θα ήθελα να κριθώ από το αν η χώρα θα έχει πραγματικά ένα νέο ΕΣΥ το 2027, συμπλήρωσε.
Ο πρωθυπουργός μίλησε για μέσο μισθό 1.500 ευρώ το 2027 και εξασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, φέρνοντας ως παράδειγμα την ψηφιακή κάρτα εργασίας, η οπιία οδήγησε στο να πληρώνονται οι υπερωρίες. Υπογράμμισε ότι θέλει να δώσει κίνητρα, για να μην εγκλωβίζονται οι πολίτες σε μια επιδοματική πολιτική, ενώ χαρακτήρισε ενθαρρυντικά τα στοιχεία από την αγορά εργασίας.
Για το θέμα του ΕΣΥ, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε αρχικά ότι το Σύστημα κατάφερε να ανταποκριθεί στην πανδημία, ωστόσο εκ των πραγμάτων ορισμένες παρεμβάσεις πήγαν πίσω. Ακολούθως επισήμανε τις αυξήσεις που ανακοινώθηκαν για τους γιατρούς και σειρά άλλων κινήτρων και μέτρων για την αναβάθμιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Έχουμε κάνει περισσότερες προσλήψεις, υπάρχουν ακόμα πολλά προβλήματα, αναγνώρισε. Ως ένα εξ αυτών, δε, ανέφερε την κατάσταση στα Επείγοντα των νοσοκομείων, σημειώνοντας ότι και εκεί έρχονται αλλαγές. Δεν θέλουμε επιτάξεις, τόνισε, αναζητούμε μόνιμες λύσεις. Καλά κάνουν τα μέσα ενημέρωσης και αναδεικνύουν τα προβλήματα του ΕΣΥ, αλλά δεν αναδεικνύονται εξίσου και τα θετικά, σημείωσε ακόμη. «Δεν είναι όλα μαύρα κι άραχνα στο ΕΣΥ».
Ακρίβεια-Στεγαστικό
Αναφερόμενος στο πρόβλημα της ακρίβειας, ο πρωθυπουργός την απέδωσε εν μέρει στην αύξηση τιμών παγκοσμίως και στην άνοδο του πληθωρισμού, λέγοντας ότι είναι συνισταμένη πολλών παραγόντων. Αναφέρθηκε στο ζήτημα της στέγης ως παράγοντα που αυξάνει τον πληθωρισμό και στην ανάγκη ενίσχυσης του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών. Προέβλεψε ακόμη ότι ο πληθωρισμός στη χώρα μας θα βαίνει μειούμενος. Η ακρίβεια θα είναι μαζί μας, αλλά από δω και στο εξής θα έχουμε σημαντική κάμψη στην αύξηση των τιμών, τόνισε επίσης.
Για την ακρίβεια στην ενέργεια και ιδιαίτερα τις τιμές ρεύματος ο Πρωθυπουργός είπε ότι η κυβέρνηση έχει παρέμβει για να συγκρατήσει τις τιμές. Παραδέχθηκε βέβαια πως υπάρχει πρόβλημα και για το λόγο αυτό θα στείλει σχετική επιστολή στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, καθώς θεωρεί ότι πρέπει και μπορεί να υπάρξουν ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες για το θέμα. Υπάρχουν, όπως είπε, μεγάλες διαφορές στις τιμές στη ΝΑ Ευρώπη και πρέπει να διορθωθούν στρεβλώσεις.
Για το ζήτημα της στέγης και των ενοικίων, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο πρόγραμμα «Σπίτι μου», για το οποίο το ηλικιακό όριο αυξάνεται στα 50 έτη, ενώ τα κριτήρια για τη χορήγησή του θα είναι πιο χαλαρά, όπως περιέγραψε. Είπε ακόμη ότι ο στόχος είναι να μπει «φρένο» στη βραχυχρόνια μίσθωση, προαναγγέλλοντας παρεμβάσεις όχι μόνο στο κέντρο της Αθήνας, αλλά και σε όποιες άλλες περιοχές χρειαστεί. Πρόσθεσε βέβαια ότι δεν δαιμονοποιεί καμία επιχειρηματική δραστηριότητα.
Όσο για την απόφαση να δώσει φορολογικά κίνητρα ώστε να ανοίξουν κλειστά σπίτια εκτίμησε ότι αν αυξηθούν τα διαθέσιμα ακίνητα στην αγορά, θα πέσουν τα ενοίκια.
Πρόσθεσε ακόμα ότι θ' αξιοποιηθούν προς τον σκοπό αυτό και δημόσια κτήρια, ενώ ανακοίνωσε ένα project στην Πειραιώς για δημιουργία κοινωνικών κατοικιών.
Φωτιές, λειψυδρία, ασφάλεια
Ερωτηθείς για τη μεγάλη φωτιά στην Αττική, ο κ. Μητσοτάκης παρέθεσε στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου, μιλώντας για τις χειρότερες κλιματολογικά συνθήκες των τελευταίων 40 ετών. Είχαμε μια μεγάλη αστοχία, είπε, μία φωτιά πέρασε στον αστικό ιστό. Δεν θ' ανεχτώ μηδενιστική κριτική από την αντιπολίτευησ, ξεκαθάρισε. Ξέφυγε μία φωτιά, του χρόνου ελπίζω να μην ξεφύγει καμία, γινόμαστε καλύτεροι, υπογράμμισε.
Σε ερώτηση για την Κρήτη, την οδική ασφάλεια και τον ΒΟΑΚ, δήλωσε συντετριμμένος για το πρόσφατο τροχαίο δυστύχημα με τρεις νέους νεκρούς. Ο ΒΟΑΚ είναι το πιο δύσκολ0ο και πολυσύνθετο έργο που έχω κληθεί να διαχειριστώ, αναγνώρισε, ενώ στάθηκε στην ανάγκη να υπάρξουν παρεμβάσεις για την οδική ασφάλεια -φέρνοντας ως παράδειγμα τα κολωνάκια που τοποθετήθηκαν στην Πάτρας-Πύργου. Είμαστε στα τελευταία στάδια ψήφισης του νέου Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, είπε, προαναγγέλλοντας υψηλά πρόστιμα για όσους δεν φοράνε κράνος.
Μιλώντας για τη λειψυδρία, είπε ότι δεν πρέπει να έχουμε αχρείαστες απώλειες από το νερό που διαθέτουμε ήδη. Αναγνώρισε το πρόβλημα της λειψυδρίας στα νησιά, κυρίως των Κυκλάδων, και προανήγγειλε στενότερη συνεργασία με την ΕΥΔΑΠ για την υλοποίηση έργων. Ειδικότερα για τη λειψυδρία στην Αττική, είπε ότι θα ένωθεί ο ταμιευτήρας του Μόρνου με την τεχνητή λίμνη των Κρεμαστών. Θα χρειαστεί τρία-τέσσερα χρόνια, για να υλοποιηθεί το έργο αυτό, με ελάχιστη, αμελητέα επιβάρυνση στους λογαριασμούς νερού.
Συνταγματική αναθεώρηση
Για το ζήτημα της συνταγματικής αναθεώρησης, ο πρωθυπουργός είπε ότι η συζήτηση θ' ανοίξει στις αρχές του 2025. Θα αναζητήσουμε ευρύτερες συναινέσεις, είπε, τόνισε ωστόσο ότι τα βασικά ζητήματα που διέπουν τις σχέσεις Κράτους - Εκκλησίας δεν θ' αποτελέσουν μέρος της συνταγματικής αναθεώρησης.
Ελληνοτουρκικά
Αναφερόμενος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και την επικείμενη συνάντηση με Ερντογάν στη Νέα Υόρκη, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι δεν είχε ποτέ αυταπάτες για τη δυσκολία της προσέγγισης με την Τουρκία. Μίλησε για τις ενέργειες που έχουν γίνει ως προς αυτή την κατεύθυνση, αναγνώρισε όμως ότι ο τουρκικός αναθεωρητισμός δεν έχει αλλάξει. «Η Γαλάζια Πατρίδα παραμένει στο τραπέζι» παρατήρησε σχετικά.
Σχολεία
Σε ερώτηση για την Παιδεία και τη συγχώνευση των τάξεων στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, αλλά και για το μέτρο της απαγόρευσης των κινητών στα σχολεία, είπε ότι οι συγχωνεύσεις αφορούν μόνο 1.000 τμήματα επί συνόλου 61.000. Αποδίδω μεγάλη σημασία στους μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών, κάνουμε επανάσταση με την είσοδο της τεχνολογίας στα σχολεία, σημείωσε. Είπε ότι οι δήμοι έχουν ευθύνη για την απακατάσταση των σχολείων, αλλά δεν μπορούν να ανταποκριθούν, και για τον σκοπό αυτό η κυβέρνηση σχεδιάζει παρεμβάσεις. «Δεν γίνεται να έχουμε κτήρια που πέφτουν οι σοβάδες» τόνισε και συνέχισε: «Θέλουμε τα κινητά να είναι στις τσάντες. Το smartphone δεν μπορεί να παρεμβαίνει στην εκπαιδευτική διαδικασία, τα παιδιά μας κινδυνεύουν από τον απόλυτο εθισμό στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης». Είπε ότι το ζήτημα πρέπει να αντιμετωπιστεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο και κάλεσε γονείς και εκπαιδευτικούς να είναι σύμμαχοι.
Παρακολουθήστε ζωντανά:
#ΔΕΘ #Μητσοτακης #ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ_ΤΥΠΟΥ #Κυβέρνηση #εκλογές #ΕΣΥ #εισοδήματα #ακρίβεια- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- ΣΥΡΙΖΑ: Σε εξέλιξη η καταμέτρηση – Πόσα μέλη ψήφισαν για την πρόταση μομφής κατά Κασσελάκη
- Τι συμβαίνει με την Volkswagen;
- Παύλος Πολάκης: Η αιχμηρή ανάρτηση της Έλενας Ακρίτα για το «όχι» στην τεκνοθεσία και η απάντησή του
- Η ερώτηση του capital.gr στον πρωθυπουργό και τι απάντησε
- Πότε ξεκινά το «Σπίτι μου» ΙΙ και πώς θα δοθούν τα νέα οικογενειακά επιδόματα
- Βενεζουέλα: Ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης και αντίπαλος του Μαδούρο εγκατέλειψε τη χώρα
- Πώς σχολιάζει η ΠΟΜΙΔΑ τα μέτρα Μητσοτάκη για το στεγαστικό
- Μητσοτάκης στη ΔΕΘ: «Θέλετε να με βγάλετε στη σύνταξη; Θα εξαντλήσω τη θητεία μου»
- Η συνέντευξη Τύπου του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ – Όλα όσα είπε
- Τι συμβαίνει με την Volkswagen;
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Reporter
- Πώς σχολιάζει η ΠΟΜΙΔΑ τα μέτρα Μητσοτάκη για το στεγαστικό
- Έκτακτο της ΕΜΥ: Η κακοκαιρία «Atena» φέρνει βροχές και καταιγίδες
- Προβληματισμός των ξενοδόχων για τις εξαγγελίες Μητσοτάκη στη ΔΕΘ
- ΔΕΘ: Τα 45 μέτρα στο «καλάθι» του Μητσοτάκη
- Κεφαλογιάννη: Πώς θα φέρουμε ένα νέο κύκλο ανάπτυξης στον τουρισμό
- Μητσοτάκης: Στόχοι της τετραετίας εισοδήματα, ΕΣΥ-Θα κριθούμε το 2027
- Δείτε live τη συνέντευξη Τύπου του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ
- Σταμενίτης: Ανοίγουμε νέες αγορές για τα ελληνικά προϊόντα
- Τελευταία Νέα Reporter
- Μητσοτάκης: Στόχοι της τετραετίας εισοδήματα, ΕΣΥ-Θα κριθούμε το 2027
- Πώς σχολιάζει η ΠΟΜΙΔΑ τα μέτρα Μητσοτάκη για το στεγαστικό
- Προβληματισμός των ξενοδόχων για τις εξαγγελίες Μητσοτάκη στη ΔΕΘ
- ΔΕΘ: Τα 45 μέτρα στο «καλάθι» του Μητσοτάκη
- Σταμενίτης: Ανοίγουμε νέες αγορές για τα ελληνικά προϊόντα
- Δείτε live τη συνέντευξη Τύπου του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ
- Έκτακτο της ΕΜΥ: Η κακοκαιρία «Atena» φέρνει βροχές και καταιγίδες
- Κεφαλογιάννη: Πώς θα φέρουμε ένα νέο κύκλο ανάπτυξης στον τουρισμό
- ΣΥΡΙΖΑ: Θυελλώδης η ΚΕ με πρόταση μομφής κατά Κασσελάκη- Ξεκίνησε η κρίσιμη ψηφοφορία
- Χατζηθεοδοσίου: Κανένα άμεσο μέτρο από τον Πρωθυπουργό για τις ΜμΕ
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Πότε ξεκινά το «Σπίτι μου» ΙΙ και πώς θα δοθούν τα νέα οικογενειακά επιδόματα
- Hellenic Train: Έρευνα για το περιστατικό στο ΣΣ Λιβαδειάς
- Θρίαμβος της Σαμπαλένκα στο US Open
- ΣΥΡΙΖΑ: Σε εξέλιξη η καταμέτρηση – Πόσα μέλη ψήφισαν για την πρόταση μομφής κατά Κασσελάκη
- Πρωθυπουργός για τα Τέμπη: «Η δίκη θα ξεκινήσει πριν από τη δεύτερη επέτειο»
- Χωρίς ταξί αύριο η Αθήνα - 24ωρη απεργία του ΣΑΤΑ
- Τα ερευνητικά επιτεύγματα του ΑΠΘ αναδείχθηκαν στην 88η ΔΕΘ
- Κίνα σε ΗΠΑ: «Είμαστε χώρα ευκαιρία για εσάς αλλά βάζετε δασμούς»
- Μποτιλιάρισμα στα διόδια των Νέων Μαλγάρων έπειτα από δύο καραμπόλες
- Σε νέους διορισμούς προσώπων στο γραφείο του προχώρησε ο Ζελένσκι