Μητσοτάκης: Τέλος της άνοιξης του 2023 οι εκλογές-«Παράθυρο» κυβέρνησης συνεργασίας

Στο τέλος της άνοιξης του 2023 τοποθετεί τις εκλογές ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ για πρώτη φορά άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για κυβέρνηση συνεργασίας.

Για άλλη μια φορά, ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε κάθετος ότι δεν πρόκειται να αλλάξει ξανά τον εκλογικό νόμο, τονίζοντας ότι στόχος είναι η σταθερότητα και όχι επί τούτου η αυτοδυναμία.

«Αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα. Έχω μάθει να πορεύομαι με κανόνες, τον αλλάξαμε γιατί πιστεύουμε ότι η απλή αναλογική οδηγεί σε

ακυβερνησία και αυτό θα αποδειχτεί» είπε μιλώντας στο forum του Οικονομικού Ταχυδρόμου, χαρακτηρίζοντας πολύ δύσκολες τις βιώσιμες συμμαχίες σε αυτό το σχήμα.

Στο πλαίσιο αυτό, εφόσον δεν μπορεί να σχηματιστεί κυβέρνηση μετά την κάλπη της απλής αναλογικής, θα το διεκδικήσουμε, όπως είπε, κάνοντας λόγο για μικρή αστάθεια 2-2,5 περίπου μηνών και ασκώντας κριτική στην προηγούμενη κυβέρνηση την οποία κατέστησε υπεύθυνη που άλλαξε το νόμο.

«Στόχος είναι η σταθερότητα, όχι επί τούτου η αυτοδυναμία, στόχος είναι να παίρνουμε αποφάσεις γρήγορα και να μπορούμε να αντιμετωπίζουμε κρίσεις, οι οποίες θα είναι μαζί μας τα επόμενα χρόνια» επεσήμανε.

Όπως σημείωσε, ο λαός θα μας υποδείξει αν η χώρα θα κυβερνηθεί από ένα κόμμα ή περισσότερα. «Όταν ολοκληρωθεί η 4ετία, θα προβάλλουμε το έργο μας το οποίο θα αξιολογηθεί μέσα στις πρωτοφανείς συνθήκες που βιώσαμε» είπε, τοποθετώντας τις εκλογές στο τέλος της άνοιξης του 2023.

«Εφικτός ο στόχος της επενδυτικής βαθμίδας για το 2023»

Ο πρωθυπουργός έκανε ιδιαίτερη αναφορά και στα δεδομένα της ελληνικής οικονομίας. «Όλα θα πάνε λίγο πίσω. Και οι στόχοι του πρωτογενούς ελλείμματος θα αναθεωρηθούν λίγο προς τα πάνω, και συμπληρωματικός προϋπολογισμός θα χρειαστεί να κατατεθεί.

Δεν θα θέσουμε σε κίνδυνο την αναπτυξιακή δυναμική και την κοινωνική συνοχή. Δεν είμαστε κολλημένοι σε στόχους. Έχουμε ευελιξία. Ποιος θα το περίμενε ότι μια κεντροδεξιά κυβέρνηση θα προΐσταται της μεγαλύτερης δημοσιονομικής επέκτασης που έγινε τα τελευταία 50 χρόνια για τον covid. Τα επενδύσαμε με τον σωστό τρόπο. Κρατήσαμε εφεδρείες. Και τώρα κρατάμε εφεδρείες και αυτή είναι η υπεύθυνη, η συνετή στάση», τόνισε.

Επίσης ανέφερε ότι το κόστος δανεισμού αυξάνεται παντού, γιατί τα επιτόκια αυξάνονται παντού, αλλά «η χώρα έχει 40 δισ. στην άκρη, έχει τη δυνατότητα να προγραμματίσει τον δανεισμό της με τρόπο ώστε να ελέγξει την αύξηση των επιτοκίων».

Και υπογράμμισε: «Από εκεί και πέρα η επενδυτική βαθμίδα είναι στόχος για το 2023, απολύτως εφικτός. Προϋποθέτει την ολοκλήρωση της ενισχυμένης εποπτείας και μια πορεία που είμαι βέβαιος ότι δεν θα διαταραχθεί».

«Το παράθυρο του διαλόγου με την Τουρκία είναι ανοιχτό όσο η πόρτα των προκλήσεων παραμένει κλειστή»

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στα ελληνοτουρκικά και τη συνάντηση που είχε προ ημερών με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. «Έχουμε τη δυνατότητα να μάθουμε να ζούμε με τις μεγάλες μας διαφορές, έστω και αν δεν μπορούμε από τη μια στιγμή στην άλλη να τις επιλύσουμε», σημείωσε, προσθέτοντας ότι «μας χωρίζει ένα ζήτημα που δεν έχει επιλυθεί εδώ και 40 χρόνια».

Ο πρωθυπουργός έκανε αναφορά στη Μαριούπολη και την κοινή επιχείρηση που οργανώνεται από κοινού με την Τουρκία και τη Γαλλία. «Είμαστε γείτονες, πάντα εδώ θα είμαστε, ξέρουμε ποιες είναι οι κόκκινες γραμμές μας» υπογράμμισε, επαναλαμβάνοντας πως η Ελλάδα συζητά μόνο την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών.

«Το παράθυρο του διαλόγου είναι ανοιχτό όσο η πόρτα των προκλήσεων παραμένει κλειστή» κατέληξε.

«Ήταν σημαντικό να στείλουμε οπλισμό στην Ουκρανία»

Ο κ. Μητσοτάκης υπεραμύνθηκε για άλλη μια φορά της απόφασης να αποστείλει η Ελλάδα οπλισμό στην Ουκρανία.

«Πρέπει να ξέρουμε πού στεκόμαστε και πού πατάμε. Στις κρίσιμες στιγμές διαλέγουμε πλευρά, δεν είμαστε με τη Δύση, είμαστε και εμείς η Δύση. Ήταν σημαντικό να μην αποτελέσει η Ελλάδα εξαίρεση στην ΕΕ και να στείλει οπλισμό και υποστήριξη στην Ουκρανία» είπε χαρακτηριστικά.

«Η Ελλάδα έχει βιώσει αναθεωρητισμό στη γειτονιά της. Αυτές οι αναφορές (σ.σ. περί αποστρατιωτικοποίησης και κυριαρχίας) πρέπει να μας κάνουν εξαιρετικά προσεκτικούς και να σεβόμαστε τις συμμαχίες ώστε, αν χρειαστεί, να ζητήσουμε τη βοήθειά τους. Να γνωρίζουν όλοι ότι είμαστε αξιόπιστοι», τόνισε.

Ερωτηθείς περί δημοσκοπήσεων σύμφωνα με τις οποίες οι απαντήσεις που έδωσαν Έλληνες δείχνουν αξιοσημείωτη απόκλιση σε σχέση με αυτές κατοίκους άλλων πέντε χωρών της ΕΕ, καταδικάζοντας ουσιαστικά λιγότερο τη ρωσική εισβολή, ο κ. Μητσοτάκης, αφού αναγνώρισε τις στενές σχέσεις με τη Ρωσία, υπογράμμισε πως «αυτό δεν είναι άλλοθι για μια εισβολή μιας χώρας που θέλησε να αλλάξει το καθεστώς σε μια άλλη χώρα».

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός είχε μεταξύ άλλων αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο μείωσης του ΦΠΑ στα τρόφιμα, ενώ προανήγγειλε σημαντική αύξηση του κατώτατου μισθού από την 1η Μαΐου.

Μητσοτακηςεκλογέςκυβέρνηση συνεργασίαςΤΟΥΡΚΙΑΕΛΛΑΔΑΡωσίαΟυκρανία
Keywords
Τυχαία Θέματα