Μητσοτάκης: Υπάρχουν παγκόσμιες απειλές που απαιτούν παγκόσμιες λύσεις

Παρέμβαση στην ολομέλεια της Συνόδου Κορυφής του ΟΗΕ για το Μέλλον πραγματοποίησε την Κυριακή (22/9) ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κάνοντας λόγο για «παγκόσμιες απειλές που απαιτούν παγκόσμιες λύσεις».

Ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε ότι υπάρχει το παγκόσμιο συμφέρον που διαπερνά το μεμονωμένο συμφέρον των κρατών. «Το Σύμφωνο για το Μέλλον είναι ένα σημείο παγκόσμιας συναίνεσης και είναι μόνο ένα πρώτο βήμα, ωστόσο, απαραίτητο. Αποτελεί μια πολιτική διακήρυξη δράσης και διατρανώνει την πολιτική βούληση που είναι

ένας μοχλός δράσης σε εθνικό επίπεδο αλλά και συλλογικά σε παγκόσμιο επίπεδο», υπογράμμισε μεταξύ άλλων.

«Έχουμε την ευκαιρία να κάνουμε κάτι πριν να είναι πολύ αργά, πριν να φτάσουμε στην επόμενη πραγματική παγκόσμια κρίση. Μπορούμε να αναστρέψουμε ακόμη την καταστροφή που οφείλεται στις παγκόσμιες απειλές που αντιμετωπίζουμε», είπε χαρακτηριστικά.

«Θα ήθελα να αρχίσω εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη μου στον ΓΓ ο οποίος μας συνεκάλεσε εδώ για να υιοθετήσουμε το Σύμφωνο για το Μέλλον» ανέφερε στην αρχή της τοποθέτησής του ο κ. Μητσοτάκης.

Και συνέχισε: «Όλοι μας οι οποίοι είμαστε εδώ απόψε αναγνωρίζουμε την επείγουσα ανάγκη ανάληψης δράσης. Επίσης αναγνωρίζουμε την εφαρμογή των διαφορετικών πρωτοβουλιών που ήδη υπάρχουν στο Σύμφωνο για το Μέλλον, για τη βιώσιμη ανάπτυξη, την ασφάλεια , την ειρήνη, για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην παγκόσμια διακυβέρνηση. Μία εμπιστοσύνη η οποία έχει φυσικά κλυδωνιστεί. Επ’ ωφελεία ημών αλλά και των μελλοντικών γενεών έχουμε καταφέρει να φτάσουμε σε μία συμφωνία που δεν ήταν κάτι απλό σε μία εποχή δυσπιστίας, πόλωσης αλλά και αψιμαχιών.

Ταυτόχρονα καταφέραμε να φτάσουμε σε μία συναίνεση διότι γνωρίσουμε ότι το διακύβευμα είναι εξαιρετικά υψηλό και οι παγκόσμιες απειλές είναι κάτι που αντιμετωπίζουμε μαζί ως παγκόσμια κοινότητα που φυσικά είναι επ΄ωφελεία όλων και είναι κάτι μεγαλύτερο από τα ατομικά συμφέροντα ή τα συμφέροντα μίας μόνο κυβέρνησης. Για αυτό άλλωστε δημιουργήθηκε ο ΟΗΕ πριν από 80 περίπου έτη.

Στο οικοδόμημα της δημιουργίας ήταν η αναγνώριση ότι υπάρχει το παγκόσμιο συμφέρον, το παγκόσμιο κοινό καλό για την ανθρωπότητα που διαπερνά τα ατομικά και μεμονωμένα συμφέροντα των κρατών. Η γενιά που δημιούργησε τα Ηνωμένα Έθνη και υιοθέτησε τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών μας άφησε ένα κληροδότημα, μία πολύ συγκεκριμένη διαφορά μεταξύ των ιστορικών στιγμών. Δημιούργησαν το διεθνές σύστημα την επαύριο μιας παγκόσμιας καταστροφής και φυσικά αναφέρομαι στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Εμείς από την άλλη πλευρά, έχουμε την ευκαιρία να κάνουμε κάτι πριν να είναι πολύ αργά. Πριν να φτάσουμε στην επόμενη πραγματική παγκόσμια κρίση. Μπορούμε να αναστρέψουμε ακόμη την καταστροφή που οφείλεται στις παγκόσμιες απειλές που αντιμετωπίζουμε».

«Το Σύμφωνο για το Μέλλον είναι ένα σημείο παγκόσμιας συναίνεσης και είναι μόνο ένα πρώτο βήμα, ωστόσο, απαραίτητο. Αποτελεί μια πολιτική διακήρυξη δράσης και διατρανώνει την πολιτική βούληση που είναι ένας μοχλός δράσης σε εθνικό επίπεδο αλλά και συλλογικά σε παγκόσμιο επίπεδο. Η Ελλάδα, ως μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας για τα επόμενα δύο έτη, συμμετείχε ενεργά σε αυτή τη δύσκολη διαπραγμάτευση.

Το αποτέλεσμα είναι καλό και γνωρίζω ότι μιλούμε για τη συμπερίληψη παραγράφων που μας αφορούν, όπως για παράδειγμα η θαλάσσια ασφάλεια και η προστασία του πολιτισμού ως μια βασική συνιστώσα της βιώσιμης ανάπτυξης», είπε ακόμα.

Και συμπλήρωσε: «Επιπλέον, σήμερα ανανεώνουμε την εμπιστοσύνη μας στο πολύπλευρο σύστημα και διατρανώνουμε τη δέσμευσή μας. Σε αυτή τη χρονική συγκυρία ήταν απαραίτητο να υπάρχει αυτή η εκ νέου επιβεβαίωση για να πάμε πίσω στη βάση του Χάρτη του ΟΗΕ. Όπως για παράδειγμα η ειρηνική διευθέτηση των ζητημάτων επ’ ωφελεία όλων. Ταυτόχρονα, υπάρχουν απειλές παγκόσμιες και ταυτόχρονα απαιτούν παγκόσμιες λύσεις. Με το Σύμφωνο για το Μέλλον έχουμε έναν οδικό χάρτη για να μας οδηγήσει εκεί. Τίποτα δεν θα μπορούσε να είναι πιο ζωτικής σημασίας».

Σειρά συναντήσεων και… Ερντογάν

Στο σημερινό πρόγραμμα του κ. Μητσοτάκη περιλαμβάνονται ακόμα η συνάντηση με εβραϊκές οργανώσεις, η συνάντηση με τον πρόεδρο του Παγκόσμιου Εβραϊκού Κογκρέσου, Ρόναλντ Λόντερ και η συνάντηση με τον πρίγκιπα Διάδοχο του Κουβέιτ, που θα έχει ως στόχο την ενίσχυση των οικονομικών σχέσεων και των επενδύσεων.

Μέσα στις επόμενες ώρες αναμένεται να κλειδώσει ο χρόνος της συνάντησης με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή θα είναι η έκτη συνάντηση των δύο ηγετών μέσα σε δώδεκα μήνες.

Η συνάντηση αναμένεται να πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα ή το αργότερο την Τρίτη, καθώς ο Τούρκος πρόεδρος θα αναχωρήσει από τη Νέα Υόρκη, αμέσως μετά την ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

#Μητσοτακης #ΟΗΕ #ΑΠΕΙΛΕΣ #ΣΥΝΟΔΟΣ_ΚΟΡΥΦΗΣ_ΟΗΕ
Keywords
Αναζητήσεις
mitsotakis-yparchoun-pagkosmies-apeiles-pou-apaitoun-pagkosmies-lyseis.htm
Τυχαία Θέματα
Μητσοτάκης, Υπάρχουν,mitsotakis, yparchoun