Μόλις το 14,2% των προσφυγόπουλων φοιτά στα ελληνικά σχολεία
Το 62% των προσφυγόπουλων σχολικής ηλικίας που διαμένουν στις δομές φιλοξενίας της ηπειρωτικής χώρας και στα κέντρα υποδοχής των νησιών εγγράφονται στα σχολεία και τις τάξεις υποδοχής, ωστόσο το ποσοστό των παιδιών που φοιτά πραγματικά ανέρχεται μόλις στο 14,2%. Αυτό καταδεικνύει πόρισμα του Συνηγόρου του Πολίτη για την εκπαιδευτική ένταξη παιδιών που διαβιούν σε δομές φιλοξενίας και ΚΥΤ, το οποίο δημοσιοποιείται σήμερα.
Συγκεκριμένα, στις δομές φιλοξενίας διέμεναν τον Ιανουάριο του 2021, 10.431
Οι κύριοι λόγοι για τη μη φοίτηση των παιδιών στα σχολεία είναι, σύμφωνα με το πόρισμα, η απαγόρευση εξόδου των προσφύγων από τα κέντρα φιλοξενίας, η υποστελέχωση των τάξεων υποδοχής, τα προβλήματα στις μεταφορές παιδιών από τις δομές στα σχολεία (21 δομές δήλωσαν ότι δεν είναι σε θέση να υλοποιήσουν μεταφορές μαθητών), η έλλειψη εξοπλισμού για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση την περίοδο της πανδημίας, η μη διενέργεια εμβολίων και η προβληματική στάση διευθυντών σχολείων και διευθύνσεων εκπαίδευσης. Επίσης, στην έρευνα αναδεικνύεται η έλλειψη κενών θέσεων, προσωπικού και χώρων στα σχολεία περιοχών με αυξημένο πληθυσμό.
Σημειώνεται ότι η έρευνα του Συνηγόρου έγινε σε 36 δομές φιλοξενίας και κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης. Όπως παρατήρησε σε σχετική εκδήλωση η Θεώνη Κουφονικολάκου, βοηθός Συνήγορος του Παιδιού, «υπάρχουν δομές που ανταποκρίθηκαν καλύτερα στις σχολικές ανάγκες των παιδιών και αυτό μας δείχνει ότι τα προβλήματα αυτά δεν σχετίζονται αμιγώς με την πανδημία». Επίσης, η κ. Κουφονικολάκου έκανε λόγο για «αποσχολειοποίηση και συναισθηματική και ψυχική αποθάρρυνση μεγάλου πληθυσμού των παιδιών από την εκπαιδευτική διαδικασία», όπως προκύπτει από την έρευνα.
Ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας, Αλέξανδρος Κόπτσης, επισήμανε ότι στις πρωτόγνωρες συνθήκες της περσινής και φετινής χρονιάς «κάναμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό για να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις μιας εκπαίδευσης για όλους». Ως εμπόδια στην εκπαίδευση των παιδιών προσφύγων ανέφερε τη μετακίνηση του πληθυσμού, τη φοίτηση παιδιών «από διαφορετικό πολιτισμικό και κοινωνικό περιβάλλον με διαφορετικό οικονομικό και μορφωτικό κεφάλαιο» και τη διαφοροποίηση στο νομικό τους καθεστώς. Ο κ. Κόπτσης αναγνώρισε ότι στην τηλεκπαίδευση «είχαμε μεγάλο πρόβλημα», ωστόσο «δεν έλειψε η βοήθεια στους μαθητές αυτούς, όπου μπορέσαμε παρεμβήκαμε. Δώσαμε λαπτοπ δίνοντας προτεραιότητα στις τάξεις υποδοχής για να μην αποκλειστούν οι μαθητές αυτοί από την εκπαιδευτική διαδικασία». Τέλος, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου προανήγγειλε τη δημιουργία ομάδων εργασίας με στόχο την αναβάθμιση των υποδομών στις δομές, ώστε να έχουν υπολογιστές και δίκτυα.
Ο πρώην υπουργός Παιδείας και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης, τόνισε ότι «η πανδημία έχει μεγαλώσει τις κοινωνικές ανισότητες και ειδικότερα στο χώρο της εκπαίδευσης και με την τηλεκπαίδευση αυτές οι ανισότητες έχουν αποκτήσει μεγάλες διαστάσεις και είναι ακόμα μεγαλύτερες για τα παιδιά προσφύγων και μεταναστών». Επίσης, χαρακτήρισε «αντιπαιδαγωγική και αντιδημοκρατική επιλογή την πρόταση της υφυπουργού Μετανάστευσης για μαθήματα μέσα στους καταυλισμούς» και υπογράμμισε ότι «το κρίσιμο είναι χωρίς αντιδικίες να συμφωνήσουμε ότι τα παιδιά αυτά πρέπει να ενταχθούν στο σύστημα της εκπαίδευσης».
Η συντονίστρια κοινωνικής υπηρεσίας του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες, Βασιλική Κατριβάνου, υπενθύμισε ότι η εκπαίδευση είναι ένα από τα «πιο βασικά και οργανικά οχήματα για ένταξη και συμπερίληψη και αφορά όλη την κοινωνικοποίηση των ανθρώπων». Ωστόσο, «η καθημερινότητα, η εκπαίδευση και τα δικαιώματα των προσφύγων δεν είναι στο προσκήνιο αλλά στο περιθώριο».
Σχετικά με την αδυναμία πρόσβασης στην τηλεκπαίδευση, ο διευθυντής του 87ου Δημοτικού Σχολείου Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης Αθήνας, Αλέξανδρος Καλιακάτσος παρατήρησε ότι από τους 288 εγγεγραμμένους μαθητές στο σχολείο (το 99% αυτών ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες) μόλις 14 μαθητές κατάφεραν να παρακολουθήσουν μαθήματα τηλεκπαίδευσης την πρώτη ημέρα εφαρμογής του μέτρου. Από την άλλη πλευρά, το σχολείο δικαιούται από το πρόγραμμα ψηφιακής μέριμνας να λάβει μόνο επτά τάμπλετ.
Η Πέπη Παπαδημητρίου, συντονίστρια εκπαίδευσης στη δομή της Ριτσώνας, ανέδειξε το πρόβλημα της μεταφοράς των μαθητών στα σχολεία, «καθώς η ευθύνη μετακυλήθηκε από τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης στις κατά τόπους περιφέρειες και δεν υπάρχει πλαίσιο ελέγχου της υλοποίησης του έργου από αυτές».
Σημειώνεται ότι την αποψινή εκδήλωση διοργάνωσε διαδικτυακά το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες σε συνεργασία με τις ΜΚΟ 'Αρσις, Changemakers Lab, DRC Greece, Praksis, SolidarityNow και Terre des hommes Hellas.
δομές φιλοξενίαςΠΡΟΣΦΥΓΟΠΟΥΛΑΣυνήγορος του πολίτηΚΕΝΤΡΑ ΥΠΟΔΟΧΗΣ- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Ρωσία: Ταξίδια Γερμανών στη Μόσχα για εμβολιασμό με Sputnik-V!
- ΝΑΤΟ: Η Πολωνία έστειλε στρατιιώτες στην Τουρκία για περιπολίες στην Αν. Μεσόγειο
- Αναβάλλεται η ειρηνευτική διάσκεψη στην Κωνσταντινούπολη - Αρνήθηκαν να συμμετάσχουν οι Ταλιμπάν
- ΟΠΕΚΑ: Πότε θα γίνουν οι πληρωμές – «Ζεστό» χρήμα σε χιλιάδες δικαιούχους
- Ρωσία: Ισχυρίζεται ότι έχει υψηλά αντισώματα έναν χρόνο μετά τον εμβολιασμό του με Sputnik-V
- Περιστέρι: Αστυνομικό «μπλόκο» στην Βεάκη, για να αποτραπεί κορωνοπάρτι
- Ρήγμα στην European Super League των “12” πλουσίων -Αποχωρούν Γιουνάιτεντ- Τσέλσι-Σίτι και Μπαρτσελόνα(;)
- Καταρρέει η European Super League: Μαζική αποχώρηση ομάδων
- Δημοσκόπηση-Γερμανία: Οι Πράσινοι πρώτο κόμμα
- Μητσοτάκης: Ορόσημο το μέσα Μαΐου για επιστροφή στην κανονικότητα
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Reporter
- Πάουελ: Δε θα επιτρέψουμε παρατεταμένη και μεγάλη αύξηση του πληθωρισμού
- Θωμαΐδης: Πιθανή «έκρηξη» κρουσμάτων την επόμενη εβδομάδα
- Δημοσκόπηση Interview: «Προβάδισμα» 14,7 μονάδων της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ
- Νέα Υόρκη: Ένας νεκρός από πυροβολισμούς σε σούπερ μάρκετ (video)
- Πανελλαδικές 2021: Στις 15 Μαΐου ανακοινώνεται ο αριθμός των εισακτέων
- Μόλις το 14,2% των προσφυγόπουλων φοιτά στα ελληνικά σχολεία
- Τελευταία Νέα Reporter
- Μόλις το 14,2% των προσφυγόπουλων φοιτά στα ελληνικά σχολεία
- Πανελλαδικές 2021: Στις 15 Μαΐου ανακοινώνεται ο αριθμός των εισακτέων
- Δημοσκόπηση Interview: «Προβάδισμα» 14,7 μονάδων της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ
- Θωμαΐδης: Πιθανή «έκρηξη» κρουσμάτων την επόμενη εβδομάδα
- Πάουελ: Δε θα επιτρέψουμε παρατεταμένη και μεγάλη αύξηση του πληθωρισμού
- Νέα Υόρκη: Ένας νεκρός από πυροβολισμούς σε σούπερ μάρκετ (video)
- Στην Αθήνα έρχεται ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας-Η ατζέντα
- Αρχαιολογικό Κτηματολόγιο: Άδειες με ένα «κλικ» από το ΥΠΠΟΑ
- ΣΥΡΙΖΑ: Η Βουλή δεν γνωρίζει το περιεχόμενο των συμφωνιών με την Σ. Αραβία
- Υπεγράφη η αμυντική συμφωνία με τη Σαουδική Αραβία-Τι περιλαμβάνει
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Μητσοτάκης: Ορόσημο τα μέσα Μαΐου για επιστροφή στην κανονικότητα
- Καταρρέει η Ευρωπαϊκή Super League: Προς αποχώρηση και η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, παραιτήθηκε ο πρόεδρός της – Φήμες για παραίτηση Ανιέλι από Γιουβέντους
- Ιταλία: Ανοίγει από 26 Απριλίου παρά την αύξηση κρουσμάτων - Μετακίνηση με «πράσινο πάσο»
- Εις Μνήμην Έλλης Παπαγεωργακοπούλου
- Τουρισμός: Το «πείραμα της Ρόδου» δοκιμάζεται και στην Γερμανία
- Αφγανιστάν: Πυρπολούν την ειρηνευτική διάσκεψη της Κωνσταντινούπολης οι Ταλιμπάν
- Greek govt to use private sector attorneys, accountants to process backlog of pension applications
- ΠΟΥ: 650.000 παιδιά στην Αφρική έκαναν το πρώτο εμβόλιο κατά της ελονοσίας
- Ριάντ: Συνάντηση Δένδια - Παναγιωτόπουλου με τον διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας
- Γερμανία δημοσκόπηση: Πρώτη δύναμη οι Πράσινοι (28%) για πρώτη φορά