Μυλωνάς (ΕΤΕ): Στόχος η διανομή μερίσματος 20% από τα κέρδη

Ανοιχτό άφησε η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας το ενδεχόμενο της διανομής μερίσματος προς τους μετόχους από τα κέρδη της χρήσης του 2022, καθώς όπως σημείωσε ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΕ, Παύλος Μυλωνάς, αναμένεται η έγκριση από τον επόπτη.

Η απόφαση του SSM αναμένεται πριν από τη γενική συνέλευση των μετόχων της τράπεζας τον ερχόμενο Ιούλιο. Συγκεκριμένα, η διοίκηση της τράπεζας

εξετάζει τη διανομή μερίσματος ή και την επαναγορά μετοχών (share buy backs), δυνατότητα που δίνεται μέσω του πλαισίου αποεπένδυσης που έχει θεσπίσει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ). Πρόθεση της διοίκησης είναι η διανομή του 20% από τα κέρδη του 2022, το οποίο θα αντιστοιχεί στο ποσό των 100 εκατ. ευρώ. «Δεν έχουμε ακόμη καταλήξει στο ακριβές ποσό της διανομής. Μετά τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων θα καθίσουμε με τον επόπτη, προκειμένου να συζητήσουμε το θέμα», αναφέρθηκε από τη διοικητική ομάδα.

Στην τηλεδιάσκεψη που ακολούθησε μετά την ανακοίνωση των ετήσιων οικονομικών αποτελεσμάτων της Εθνικής Τράπεζας, η διοίκηση ανακοίνωσε εκτίμηση για κέρδη ανά μετοχή το 2023 περίπου 0,75 ευρώ, από 0,59 ευρώ το 2022, και περίπου 0,90 ευρώ το 2024.

Η Εθνική Τράπεζα φιλοδοξεί να πετύχει απόδοση ιδίων κεφαλαίων άνω του 12% έως το 2025, με τον κ. Μυλωνά να σημειώνει πως η συστηματική δημιουργία κεφαλαίου να προσφέρει επιλογές επιστροφής αξίας στους μετόχους της τράπεζας. Παράλληλα, έθεσε ως στόχο την ενίσχυση του δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας κατά 1% ετησίως.

Όσον αφορά την πιθανότητα για share buy back, αυτό θα εξαρτηθεί από τις συζητήσεις με το ΤΧΣ. Όπως είπε ο CEO της Εθνικής Τράπεζας, αυτές προβλέπονται ως δυνατότητα στη Στρατηγική Αποεπένδυσης που έχει δημοσιεύσει το ΤΧΣ. Πρόκειται για ένα σενάριο που δεν είναι τόσο πιθανό για φέτος, καθώς εξαρτάται από την απόφαση του επόπτη, ενώ το ύψος τους θα εξαρτηθεί από τα διαθέσιμα κεφάλαια. «Σε 1-2 χρόνια οι συνθήκες για κάτι τέτοιο θα είναι πιο ώριμες», ανέφερε ο κ. Μυλωνάς.

Σχετικά με τα καθαρά υπόλοιπα «κόκκινων» δανείων, που μετά από προβλέψεις περιορίστηκαν σε 0,2 δισ. ευρώ, ο κ. Μυλωνάς ανέφερε ότι οι νέες ροές είναι σχεδόν μηδενικές και στην παρούσα φάση σημάδια επιδείνωσης του χαρτοφυλακίου. Εκτίμησε, δε, πως δεν υπάρχουν σημαντικοί λόγοι ανησυχίας για το 2023, θεωρώντας πως η χώρα θα καταφέρει ανάπτυξη 1,6% φέτος, 2,6% το 2024 και 2,7% το 2025, αντίστοιχα.

Στο πλαίσιο των απαιτήσεων MREL, συμπλήρωσε πως η ΕΤΕ εξετάζει να προχωρήσει σε νέα έκδοση ομολόγου Tier 2 στο δεύτερο εξάμηνο του 2023. Αργότερα, πρόσθεσε, ίσως εξεταστεί μια έκδοση ΑΤ1, αν και έχουν υπερκαλυφθεί οι στόχοι για φέτος.

Τέλος, η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας εμφανίστηκε ανοιχτή σε εξαγορές, με τον κ. Μυλωνά να επισημαίνει πως ψηλά στη λίστα του βρίσκονται οι τεχνολογικές εταιρείες.

Παύλος ΜυλωνάςΕθνική ΤράπεζαΜΕΡΙΣΜΑΤΧΣεπόπτηςκεφαλαιακή επάρκειαSHARE BUY BACKMREL
Keywords
Τυχαία Θέματα