Νέα εποχή για το Μορφωτικό Ίδρυμα της Εθνικής Τράπεζας

Μια νέα εποχή για το ΜΙΕΤ (Μορφωτικό Ίδρυμα της Εθνικής Τράπεζας) σηματοδοτεί η έκθεση στο Ιστορικό Παλαιό Χρηματιστήριο «Πώς μάθαιναν οι Έλληνες γράμματα από την Άλωση της Κωνσταντινούπολης έως την Επανάσταση (1453-1821)».

Η έκθεση ξεκινά στις 13 Απριλίου και θα ολοκληρωθεί στις 30 Ιουνίου του 2022. Πραγματοποιείται στο εμβληματικό κτίριο της Πεσμαζόγλου 1, το κτίριο που ενέταξε στο

πρόγραμμα ανασυγκρότησης του νεότερου Ελληνικού Κράτους ο Χαρίλαος Τρικούπης.

Οι επισκέπτες θα ανακαλύψουν πτυχές της ιστορίας που κρύβουν τόσο οι θησαυροί του Ιστορικού Παλαιογραφικού Αρχείου του Μορφωτικού Ιδρύματος της Εθνικής Τράπεζας όσο και πολλά σπάνια βιβλία από τις σημαντικότερες βιβλιοθήκες της Ελλάδας. Και θα βρουν απαντήσεις σε ερωτήματα καίρια, για την Ελληνική Ιστορία και την Ελληνική Παιδεία.

Πώς μάθαιναν οι Έλληνες γράμματα μετά την πτώση της βυζαντινής αυτοκρατορίας και πώς διατηρήθηκε μέσα σε τέσσερις αιώνες οθωμανικής κατοχής και κυριαρχίας η ελληνική γλώσσα κα η ελληνική Παιδεία;

Ποιός ήταν ο ρόλος των ανωνύμων ιερωμένων και δασκάλων; Σε ποιές περιοχές άνθησαν μεγάλα πνευματικά κέντρα; Πού έδρασαν οι σπουδαίες μορφές των μεγάλων Ελλήνων δασκάλων και διανοητών της εποχής;

Τι ήταν τα άγνωστα σε εμάς «μαθηματάρια» και πώς μέσα από το συλλαβισμό γνωστών προσευχών, τα Ελληνόπουλα μάθαιναν ανάγνωση;

Η έκθεση του ΜΙΕΤ «Πως μάθαιναν οι Έλληνες γράμματα από την Άλωση μέχρι την Επανάσταση 1453-1821)» στο Ιστορικό Παλαιό Χρηματιστήριο, σηματοδοτεί και τη συνέχεια της προσφοράς της Εθνικής Τράπεζας, της πρώτης Τράπεζας στη νεότερη Ιστορία της Ελλάδας, στην Ιστορία μας, την Παιδεία μας και τον Πολιτισμό μας.

Η λαμπρή τελετή των εγκαινίων έγινε χθες παρουσία του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης κ. Παναγιώτη Πικραμμένου, της Διοίκησης της Εθνικής Τράπεζας και του ΜΙΕΤ, ενώ το παρόν έδωσαν ξεχωριστές προσωπικότητες της πνευματικής ζωής και του πολιτισμού.

Στον χαιρετισμό της, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ανέφερε:

«Πλάι στα μαθηματάρια, τα φρασάρια ή φρασεολόγια –συναγωγές φράσεων ή αποφθεγμάτων ανθολογημένων από αρχαίους συγγραφείς– και τα λεξικά ή λεξιλόγια – τετράδια όπου οι μαθητές έγραφαν την αρχαία λέξη και παραπλεύρως την εξήγησή της στην νεοελληνική κοινή – αποκαλύπτουν όχι απλώς μια πλούσια μαθητική ζωή, αλλά και την διαδρομή προς τον φωτισμό του Γένους. Γιατί μέσα από την ελληνική παιδεία θα αφυπνιστεί η εθνοπολιτιστική και μετέπειτα εθνική συνείδηση και θα θεμελιωθεί η ιδέα του νέου ελληνισμού. Εγκαινιάζω με χαρά την ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα έκθεση του Μορφωτικού Ιδρύματος της Εθνικής Τραπέζης, μια αναδρομή σε τετρακόσια χρόνια ελληνικής παιδείας που, παρά τις δυσχέρειες, τα εμπόδια, τις παλινδρομήσεις, αποτέλεσε την κραταιότερη ασπίδα του έθνους κατά την περίοδο της τουρκοκρατίας».

Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης κ. Παναγιώτης Πικραμμένος, σημείωσε:

“Από τον εορτασμό των 200 ετών από την Εθνική Παλιγγενεσία του 1821 δεν θα μπορούσε να μην έχει έντονη παρουσία η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, η μεγαλύτερη και παλαιότερη σε λειτουργία τράπεζα της Χώρας μας. Η τράπεζα που σε 19 χρόνια από σήμερα θα εορτάσει τη δική της 200ετηρίδα (1841- 2041) ! Χωρίς τις συλλογικές και καθηλωτικές εθνικές αυταπάτες του παρελθόντος αλλά και χωρίς την ακραίως στεγνή επιστημονική ματιά, μία Έκθεση λοιπόν με τις σωστές αναλογίες της γλυκύτητας της ιστορικής αναδρομής και της χρήσεως των πολυμέσων της σύγχρονης επιστήμης, βοηθά αναμφισβήτητα στο να δοθεί μία νέα ανανεωμένη πνοή στη μελέτη της Ιστορίας μας. Χωρίς παρωπίδες και χωρίς απλουστεύσεις η σημερινή Έκθεση της Εθνικής Τραπέζης συνεισφέρει σημαντικά στην δημιουργία ενός καλύτερου Αύριο”.

Ο Πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Εθνικής Τράπεζας κ. Γκίκας Χαρδούβελης, τόνισε:

“Η έκθεση είναι, κατ΄ έναν τρόπο, προπομπός για όποιον επιθυμεί να μάθει περισσότερα και να ανακαλύψει ποιο είναι το ΜΙΕΤ και ποια είναι κατά βάθος η Εθνική Τράπεζα. Μια τράπεζα παραδοσιακή, δεμένη με την ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας, αλλά συγχρόνως όμως, και η πρώτη τράπεζα στη χώρα μας σε θέματα τεχνολογίας και πληροφορικής. Και αυτό σύμφωνα με τη γνώμη των χρηστών σε ανεξάρτητες διεθνείς έρευνες και το πρόσφατο βραβείο του έγκυρου διεθνούς περιοδικού Economist. Η Τράπεζα εμπιστοσύνης, που πάντα στέκεται δίπλα σε όλους τους Έλληνες, δείχνοντας το μέλλον και συνδέοντάς το με το παρόν και το παρελθόν.

Το νέο ΔΣ του ΜΙΕΤ και η ηγεσία της Τράπεζας, που αδιάλειπτα στηρίζει την λειτουργία του, πιστεύουν πως ήρθε η ώρα όλος αυτός ο πλούτος γνώσης που έχει συγκεντρωθεί στα Αρχεία του, παλαιογραφικά, ιστορικά, φιλολογικά, καλλιτεχνικά, κ.ά., να ξεκλειδωθεί και να ανοίξει σε όλους τους Έλληνες, που διψούν για επιστημονικά έγκυρη αλλά και εύληπτη πληροφόρηση”.

Η μεταβατική Διευθύντρια του ΜΙΕΤ και Σύμβουλος Διοίκησης της Εθνικής Τράπεζας κ. Ασπασία Λούβη, ανέφερε:

«Με την έκθεση αυτή θέλουμε να συνομιλήσουμε έμμεσα με τον μέσο Έλληνα και να επιχειρήσουμε να διδάξουμε τα παιδιά και τους εφήβους με εύληπτο, σύντομο, ακόμη και ευχάριστο τρόπο, αίροντας τις αντιφάσεις και προβάλλοντας τις μεγάλες αλήθειες για την διατήρηση της ελληνικής γλώσσας κατά τους τέσσερις αιώνες ξένης κυριαρχίας. Να αποδείξουμε με τεκμήρια τους τρόπους της διδασκαλίας, όχι μόνο μέσα σε μοναστήρια και σπίτια, αλλά και σε σχολεία. Να αναδείξουμε την αλήθεια για την μεγάλη συμβολή των ιερωμένων, αλλά και των απλών δασκάλων στη διατήρηση της ελληνικής γλώσσας και της ελληνικής παιδείας, στα διάσπαρτα στον τόπο λεγόμενα κοινά σχολεία, στα ελληνικά σχολεία και αργότερα τις ανώτερες σχολές όπου δίδαξαν μεγάλες μορφές των ελληνικών γραμμάτων πριν από την Επανάσταση του ΄21».

Κατερίνα ΣακελλαροπούλουΠαναγιώτης Πικραμμένοςγκικας χαρδούβεληςΑΣΠΑΣΙΑ ΛΟΥΒΗΜορφωτικό Ίδρυμα της Εθνικής ΤραπέζηςΜΙΕΤ
Keywords
Τυχαία Θέματα