Νέα «κατρακύλα» για το πετρέλαιο-Κάτω από τα $100 το μπρεντ

Η κατά το δυνατόν «καλή διάθεση» για συνέχιση των διαπραγματεύσεων μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας, καθώς και τα νέα περιοριστικά μέτρα που έλαβε η Κίνα λόγω της αναζωπύρωσης των κρουσμάτων Covid-19, έχουν μειώσει αισθητά τη ζήτηση για πετρέλαιο, με αποτέλεσμα να υποχωρεί σημαντικά η τιμή του.

Σημειωτέον ότι η Κίνα αποτελεί τον μεγαλύτερο εισαγωγέα πετρελαίου

παγκοσμίως και το δεύτερο μεγαλύτερο καταναλωτή, μετά τις ΗΠΑ. Επομένως, οποιαδήποτε μείωση της κινεζικής ζήτησης μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την πορεία των διεθνών τιμών.

Στη σημερινή νέα «βουτιά» λειτουργεί προσθετικά επίσης η είδηση πως η Ρωσία είναι υπέρ του να τεθεί και πάλι σε εφαρμογή η συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν. Συγκεκριμένα, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, ξεκαθάρισε ότι η Μόσχα τάσσεται υπέρ του να τεθεί το ταχύτερο δυνατόν σε εφαρμογή η συμφωνία του 2015 για τα πυρηνικά του Ιράν που είχε παγώσει επί Τραμπ. Η είδηση αυτή αναζωογονεί τις ελπίδες της αγοράς για αύξηση της προσφοράς πετρελαίου, που θα «ρίξει» περαιτέρω την εξαιρετικά αυξημένη τιμή του.

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω δεδομένα, σύμφωνα με τα στοιχεία του investing.com, το αργό τύπου WTI καταγράφει «βουτιά» 7,58% στα 95,20 δολάρια το βαρέλι και το μπρεντ διολισθαίνει κατά 6,98% στα 99,44 δολάρια το βαρέλι. Οι τιμές αυτές αποτελούν χαμηλό δύο εβδομάδων.

«Οι προσδοκίες για θετικές εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις για εκεχειρία στη Ρωσία αυξάνουν τις ελπίδες για χαλάρωση των πιέσεων στην παγκόσμια αγορά» τονίζει ο Toshitaka Tazawa, αναλυτής της Fujitomi Securities Co Ltd, ο οποίος προσβλέπει σε υποχώρηση των τιμών. Στην καθοδική πορεία του πετρελαίου συμβάλλουν και οι νέοι περιορισμοί σε αρκετές περιοχές της Κίνας, όπου παρατηρείται αύξηση των νέων κρουσμάτων του κορωνοϊού. «Πληθαίνουν οι ανησυχίες για μείωση της ζήτησης» σχολιάζει επιπλέον ο Tazawa, μιλώντας στο CNBC.

Αντίθετα, σε ανοδικό έδαφος «γύρισαν» οι τιμές του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου. Παρά την αρχική πτώση το πρωί της Τρίτης, το φυσικό αέριο σημειώνει άνοδο 4,8%, στα 120,05 ευρώ ανά μεγαβατώρα, καθώς η αγορά σταθμίζει τον κίνδυνο μιας πιθανής διαταραχής στην προσφορά εν μέσω όλο και σκληρότερων κυρώσεων κατά της Ρωσίας για την εισβολή της στην Ουκρανία. Το αντίστοιχο βρετανικό συμβόλαιο καταγράφει άνοδο 7%.

ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟΠΕΤΡΕΛΑΙΟαργο
Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα
-Κάτω, 100,-kato, 100