Νέα μέτρα στο τραπέζι λόγω πανδημίας και κοινωνικής πίεσης

Οι νέοι περιορισμοί που έχουν τεθεί σε συγκεκριμένες περιοχές της Ελλάδας και κλάδους, αναγκάζει το ΥΠΟΙΚ να καταρτίσει σχέδιο για νέες στοχευμένες παρεμβάσεις. Σύμφωνα με στελέχη του οικονομικού επιτελείου, σε πρώτη φάση θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν τα υφιστάμενα εργαλεία προκειμένου να στηριχθούν επιμέρους κλάδοι, συγκεκριμένες πληθυσμιακές κατηγορίες ή και περιοχές που έχουν πληγεί υπέρμετρα σε σχέση με την υπόλοιπη πραγματική οικονομία.

Πιο συγκεκριμένα θα μπορούσαν να υπάρξουν ειδικές δικλείδες με τοπικό ή θεματικό

χαρακτήρα στα προγράμματα της επιστρεπτέας προκαταβολής στο Συν-Εργασία ή στις αναστολές συμβάσεων κ.α. προκειμένου να μην αποκλείονται ή ακόμα και να έχουν μια πρόσθετη στήριξη οι συγκεκριμένες κατηγορίες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των τζίρων από το ΦΠΑ των τελευταίων μηνών ο κλάδος της ένδυσης και της υπόδησης συνεχίζει να πλήττεται ιδιαίτερα από τις επιπτώσεις της πανδημίας όπως επίσης όπως και τα μεγάλα πολυκαταστήματα, ο τουρισμός ο πολιτισμός η εστίαση και μεταφορές.

Μπορεί να υπάρχει μια «ανάσα» λόγω των e shop ωστόσο αυτό δε φτάνει γιαυτο ήδη υπάρχει πίεση από επαγγελματίες ομάδες. Μάλιστα εν όψει και της παρουσίας της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη ΔΕΘ αναμένεται η πίεση στην κυβέρνηση να κορυφωθεί. Ήδη η διοίκηση της ΓΣΕΒΕΕ έχει προγραμματίζει επαφες στη Θεσσαλονίκη.

Πάντως οι τελικές αποφάσεις θα κριθούν από τους διαθέσιμους πόρους την πορεία του Α.Ε.Π. και την εξέλιξη της πανδημίας. Για την ώρα στο υπουργείο οικονομικών η εκτίμηση για την φετινή ύφεση παραμείνει στο 8% αλλά θα εξεταστεί εκ νέου τον ερχόμενο μήνα λαμβάνοντας υπόψη την πορεία του Α.Ε.Π. και τις εισπράξεις φορολογικών εσόδων.

Εξετάζει δε σενάρια για τυχόν επιπτώσεις από ένα νέο γενικό Lockdown ειδικά σε περιόδους εμπορικής αιχμής.

Την ίδια ώρα το υπουργείο Οικονομικών προετοιμάζεται για την κατάθεση του προσχεδίου του προϋπολογισμού 2021με ισοσκελισμένο αποτέλεσμα και με στόχο την επιστροφή στα πρωτογενή πλεονάσματα από το 2022.

Γιώργος Αλεξακης

μέτραπανδημίακοινωνική πίεσηΚυβέρνησηΥΠΟΙΚΟΙΚΟΝΟΜΙΑστήριξη
Keywords
Τυχαία Θέματα