Νέες ρυθμίσεις «κορονοχρεών» στην Εφορία και δεύτερη ευκαιρία-Παραδείγματα
Ανακοινώσεις για ρυθμίσεις οφειλών προς την εφορία έκανε το πρωί της Πέμπτης από το υπουργείο Οικονομικών, ο Χρήστος Σταϊκούρας. Πρόκειται για ένα πλέγμα παρεμβάσεων διευκόλυνσης των φορολογούμενων οι οποίοι κατά τη διάρκεια της τρέχουσας οικονομικής χρήσης του κορονοϊού συσσώρευσαν φορολογικές οφειλές ή έχασαν παλαιότερες ρυθμίσεις.
O υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε πλαίσιο διευκολύνσεων για φορολογούμενους που δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.
Συγκεκριμένα:
1. Οφειλές προς τη φορολογική διοίκηση που προέρχονται από δάνεια με εγγύηση του
2. Όσοι έχασαν από την 1η Νοεμβρίου 2019 τρέχουσα ρύθμιση ή ρύθμιση του εξωδικαστικού μηχανισμού μπορούν να επανέλθουν κανονικά από τον Οκτώβριο στη ρύθμισή τους και οι δόσεις που δεν κατεβλήθησαν, προστίθενται στο τέλος της περιόδου.
3. Φυσικά και νομικά πρόσωπα που επλήγησαν από την πανδημία και των οποίων οι οφειλές πάγωσαν την περίοδο Μαρτίου-Ιουνίου 2020, μπορούν να εντάξουν αυτές τις αρρύθμιστες οφειλές τους σε νέα ρύθμιση 12 άτοκων ή 24 έντοκων δόσεων, με την πρώτη να καταβάλλεται από τον Μάιο του 2021. Τα συγκεκριμένα χρέη παραμένουν παγωμένα έως τις 30 Απριλίου 2021.
Δείτε video με τις σχετικές ανακοινώσειςΑναλυτικά η δήλωση του Χρ. Σταϊκούρα
«Από τον περασμένο Μάρτιο, η πανδημία του κορωνοϊού έχει θέσει σε δοκιμασία τις αντοχές νοικοκυριών και επιχειρήσεων.
Η Κυβέρνηση ανταποκρίθηκε με ταχύτητα, μεθοδικότητα και αποτελεσματικότητα στην ανάγκη στήριξης της κοινωνίας, εφαρμόζοντας ένα συνεκτικό, αλλά ταυτόχρονα δυναμικό σχέδιο αντιμετώπισης των επιπτώσεων της υγειονομικής κρίσης.
Σχέδιο το οποίο, μεταξύ άλλων, έδωσε εξαρχής, και εν συνεχεία παρέτεινε, τη δυνατότητα αναστολής πληρωμών φορολογικών υποχρεώσεων, καθώς και δόσεων ρυθμισμένων οφειλών, ώστε πολίτες που πλήττονται από τις οικονομικές συνέπειες της κρίσης να πάρουν “ανάσα” για μεγάλο χρονικό διάστημα και να βοηθηθούν, έτσι ώστε να σταθούν ξανά στα πόδια τους.
Το Υπουργείο Οικονομικών, έχοντας βαθιά επίγνωση των δυσκολιών που προκάλεσε και εξακολουθεί να προκαλεί η πανδημία του κορωνοϊού στην πραγματική οικονομία, ανακοινώνει σήμερα ένα νέο πλαίσιο ρύθμισης φορολογικών οφειλών, με το οποίο το κράτος τείνει “χείρα βοηθείας” σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, παρέχοντας πολύ σημαντικές διευκολύνσεις για την κάλυψη των υποχρεώσεών τους.
Πλαίσιο που παρέχει λύσεις όχι μόνο για οφειλές που δημιουργήθηκαν την περίοδο Μαρτίου – Ιουνίου 2020, όταν αναγκαστήκαμε να λάβουμε μέτρα διακοπής ή δραστικού περιορισμού της οικονομικής δραστηριότητας προκειμένου να προστατεύσουμε τη δημόσια υγεία, αλλά και για οφειλές πριν και μετά το lockdown.
Συγκεκριμένα, προβλέπουμε:
1ον. Νέα ρύθμιση για την εξόφληση τρεχουσών φορολογικών υποχρεώσεων της περιόδου Μαρτίου – Ιουνίου 2020.
2ον. Αναβίωση της προϋπάρχουσας ρύθμισης για οφειλέτες που επλήγησαν από την πανδημία, δεν μπόρεσαν να πληρώσουν τις δόσεις της ρύθμισής τους και την έχασαν το διάστημα Μαρτίου – Σεπτεμβρίου 2020.
3ον. Ρύθμιση 120 δόσεων για την αποπληρωμή οφειλών που προέρχονται από δάνεια με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου.
Αναλυτικά, προχωράμε στις ακόλουθες παρεμβάσεις:
1η Παρέμβαση: Θεσμοθετείται μια νέα ρύθμιση, η οποία αφορά όλα τα φυσικά και νομικά πρόσωπα που επλήγησαν οικονομικά από την πανδημία του κορωνοϊού και δίνει τη δυνατότητα να εντάξουν σε αυτή όλες τις αρρύθμιστες οφειλές τους προς τη Φορολογική Διοίκηση, οι οποίες δημιουργήθηκαν κατά την περίοδο Μαρτίου – Ιουνίου 2020, με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους.
Οι οφειλές αυτές, που τελούν σε αναστολή έως τις 30 Απριλίου 2021, μπορούν να ρυθμιστούν, από τον Μάιο του 2021, σε 12 δόσεις άτοκα ή σε 24 δόσεις, με εξαιρετικά χαμηλό επιτόκιο, της τάξεως του 2,5%.
Παράλληλα, υπενθυμίζουμε ότι όλοι οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα να ενταχθούν στην πάγια ρύθμιση 24 ή 48 δόσεων, για όλες τις τρέχουσες αρρύθμιστες οφειλές τους.
Αλλά και πληττόμενοι από την πανδημία φορολογούμενοι, οι οποίοι είχαν ρυθμίσει τις οφειλές τους, και τους δόθηκε αναστολή πληρωμής έως τις 30 Απριλίου 2021 για τις δόσεις Μαρτίου έως Ιουνίου 2020, θα στηριχθούν.
Οι δόσεις που δεν καταβλήθηκαν θα προστεθούν, από τον Μάιο του 2021 και μετά, στο τέλος των δόσεων της αρχικής ρύθμισης.
2η Παρέμβαση: Όλοι όσοι έχουν πληγεί οικονομικά από την πανδημία και έχασαν, για οποιονδήποτε λόγο ρύθμιση τμηματικής καταβολής οφειλών ή εξωδικαστικού μηχανισμού στο διάστημα Μαρτίου – Σεπτεμβρίου 2020, μπορούν να συνεχίσουν να πληρώνουν κανονικά τη ρύθμιση από τον Οκτώβριο του 2020.
Η ρύθμιση αυτή αναβιώνει με όλα τα ευεργετήματά της και οι δόσεις που δεν κατέβαλαν θα προστεθούν ως υπεράριθμες μετά την τελευταία δόση.
Επίσης, όλοι όσοι έχασαν τη ρύθμισή τους από την 1η Νοεμβρίου 2019 και μετά, και στους οποίους απαγορεύεται να ρυθμίσουν ξανά τις οφειλές τους, αποκτούν πλέον τη δυνατότητα να ενταχθούν στην πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων.
3η Παρέμβαση: Οφειλές στη Φορολογική Διοίκηση, που προέκυψαν από καταπτώσεις δανείων τα οποία χορηγήθηκαν με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, μπορούν να ρυθμιστούν σε 120 μηνιαίες δόσεις, με κλιμακούμενο πρόγραμμα απαλλαγής από προσαυξήσεις και τόκους εκπρόθεσμης καταβολής.
Με τις παραπάνω παρεμβάσεις, η Κυβέρνηση αντιμετωπίζει ολοκληρωμένα, ουσιαστικά, με κοινωνική ευαισθησία και δικαιοσύνη, το ζήτημα των οφειλών προς τη Φορολογική Διοίκηση στην παρούσα, πρωτόγνωρη συγκυρία, διατηρώντας παράλληλα την αναγκαία και πολύτιμη κουλτούρα πληρωμών.
Η Κυβέρνηση αποδεικνύει έμπρακτα, για ακόμα μία φορά, ότι βρίσκεται σε διαρκή ετοιμότητα και λαμβάνει τα κατάλληλα μέτρα ώστε ο οικονομικός αντίκτυπος της υγειονομικής κρίσης σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις να είναι ο μικρότερος δυνατός.
Και τις – προσωρινές – δυσκολίες να διαδεχθεί, το συντομότερο, μια δυναμική ανάκαμψη»
Αναλυτικά παραδείγματα
Οπως δήλωσε ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος:
«Το νέο πλαίσιο για τη ρύθμιση οφειλών, που δημιουργήθηκαν την περίοδο της πανδημίας, στηρίζεται στον ορθολογισμό. Δίνει τη δυνατότητα σε όλους να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Πρόκειται για ένα ολιστικό πλαίσιο ρύθμισης των οφειλών αυτής της περιόδου, που αντιμετωπίζει όλες τις περιπτώσεις.
Έχουμε πλήρη συναίσθηση της πραγματικότητας, γι’ αυτό και οι διατάξεις για το νέο πλαίσιο ρύθμισης οφειλών, απαντούν στις ανάγκες επιχειρήσεων αλλά και φυσικών προσώπων.
Ρυθμίζονται οφειλές της περιόδου Μαρτίου-Ιουνίου, ενώ παράλληλα δίνεται η ευκαιρία σε όσους είχαν ενταχθεί στις προηγούμενες ρυθμίσεις να ξαναπιάσουν το νήμα της κανονικότητας και να επανενταχθούν σε αυτές.
Παραθέτω συγκεκριμένα παραδείγματα για να αντιληφθούν όλοι πως λειτουργεί το νέο πλαίσιο ρύθμισης:
1ον. Νέα ρύθμιση για την εξόφληση τρεχουσών φορολογικών υποχρεώσεων της περιόδου Μαρτίου – Ιουνίου 2020
-Επιχείρηση με ΚΑΔ, που ανήκει στους πληττόμενους από την πανδημία του κορωνοϊού οφείλει ΦΠΑ, βάσει δήλωσης Μαρτίου, ο οποίος έπρεπε να καταβληθεί τον Απρίλιο και για τον οποίο έχει χορηγηθεί αναστολή πληρωμής μέχρι 30/4/2021. Ποια διευκόλυνση παρέχεται για την αποπληρωμή της οφειλής της;
Η επιχείρηση θα εντάξει τον ΦΠΑ στη νέα ρύθμιση των 12 δόσεων άτοκα ή 24 δόσεων με επιτόκιο 2,5% και θα αρχίσει να τον καταβάλει από τον Μάιο του 2021.
-Φορολογούμενος (είτε έχει πληγεί οικονομικά από την πανδημία είτε όχι) έχει τρέχουσες φορολογικές οφειλές, οι οποίες δεν είναι σε αναστολή (π.χ. φόρο εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ). Πώς μπορεί να διευκολυνθεί για την αποπληρωμή τους;
Μπορεί να τις εντάξει στην πάγια ρύθμιση των 24 δόσεων.
-Φορολογούμενος που είχε ενταχθεί σε ρύθμιση τμηματικής καταβολής (π.χ. ρύθμιση 100 δόσεων, ρύθμιση 120 δόσεων) και ανήκει στους πληττόμενους από τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας δεν κατέβαλε τις δόσεις της ρύθμισης τους μήνες Μάρτιο έως Ιούνιο του 2020, αξιοποιώντας τη δυνατότητα αναστολής πληρωμής. Τι θα γίνει με τις δόσεις αυτές;
Η περίοδος αναστολής πληρωμής λήγει στις 30/4/2021. Οι παραπάνω δόσεις θα προστεθούν, από τον Μάιο του 2021 και μετά, στο τέλος των δόσεων της αρχικής ρύθμισης.
2ον. Αναβίωση της προϋπάρχουσας ρύθμισης για οφειλέτες που επλήγησαν από την πανδημία, δεν μπόρεσαν να πληρώσουν τις δόσεις της ρύθμισής τους και την έχασαν το διάστημα Μαρτίου – Σεπτεμβρίου 2020
-Φορολογούμενος που ανήκει στους πληττόμενους από τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας είχε ενταχθεί στη ρύθμιση των 120 δόσεων, αλλά δεν μπόρεσε να πληρώσει τις δόσεις του Ιουλίου και του Αυγούστου 2020 και έχασε τη ρύθμιση. Τι κάνει;
Από τον Οκτώβριο του 2020 θα συνεχίσει να πληρώνει κανονικά τη ρύθμιση η οποία αναβιώνει με όλα τα ευεργετήματα της. Οι δόσεις που δεν καταβλήθηκαν προστίθενται στο τέλος των δόσεων της αρχικής ρύθμισης.
-Φορολογούμενος (είτε έχει πληγεί οικονομικά από την πανδημία είτε όχι) ο οποίος είχε ενήμερη πάγια ρύθμιση την 1η/11/2019 και την έχασε οποτεδήποτε στη συνέχεια, έχασε το δικαίωμα να ρυθμίσει ξανά τις συγκεκριμένες οφειλές του. Τι αλλάζει τώρα για αυτόν;
Πλέον αποκτά τη δυνατότητα να εντάξει τις οφειλές αυτές στην πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων.
3ον. Ρύθμιση 120 δόσεων για την αποπληρωμή οφειλών που προέρχονται από δάνεια με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου
-Επιχείρηση με βεβαιωμένες οφειλές προς τη Φορολογική Διοίκηση, οι οποίες προέρχονται από δάνειο που έλαβε με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, μπορεί να τις ρυθμίσει;
Πλέον, ναι. Μπορεί να ενταχθεί σε πρόγραμμα που προβλέπει έως 120 δόσεις με κλιμακούμενη απαλλαγή από προσαυξήσεις και τόκους, η οποία φτάνει σε ποσοστό μέχρι και το 100%».
ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣΟΙΚΟΝΟΜΙΑρύθμισηχρέηοφειλέςΥΠΟΙΚ- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Νέα έρευνα αποκαλύπτει: Πόση ώρα «ζει» ο κορωνοϊός στο δέρμα, στα χέρια και πόσο ο ιός της γρίπης
- Φρέσκο πόσιμο νερό από ούρα στη Σελήνη και τον Αρη, με ελληνική υπογραφή
- Η Eurobank χορηγός της τελετής απονομής του Βραβείου «Αυτοκράτειρα Θεοφανώ»
- Αναδρομικά 11μηνου: Εγκρίθηκε το ποσό για την καταβολή των αναδρομικών του Δημοσίου ύψους €500 εκατ.
- SNB: Δεν κινδυνεύει η σταθερότητα του φράγκου από την χαλαρή νομισματική πολιτική
- Αιφνίδια απόσυρση του αστροναύτη- επικεφαλής της πρώτης επανδρωμένης αποστολής του διαστημοπλοίου Starliner της Boeing
- Δένδιας και Τσαβούσογλου συμφώνησαν ημερομηνία για τις διερευνητικές επαφές
- Ανοίγει η πλατφόρμα για διορθώσεις Ε9-Πώς επηρεάζεται ο ΕΝΦΙΑ
- Άμεση εξυπηρέτηση χωρίς αναμονή με το νέο ZeniΘ e-ticket app
- Ελληνοαμερικανική συμμαχία διεκδικεί τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Reporter
- Ανοίγει η πλατφόρμα για διορθώσεις Ε9-Πώς επηρεάζεται ο ΕΝΦΙΑ
- Ελληνοαμερικανική συμμαχία διεκδικεί τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά
- Ολοκληρώνεται η αποκατάσταση των συντάξεων χηρείας
- Μoody’s: Το πράσινο ομόλογο της Εθνικής παρακινεί κι άλλες συστημικές
- Τέλη κυκλοφορίας 2021: Πότε αναρτώνται- Όσα πρέπει να ξέρετε
- ΣΕΚΑΠ: Πάνω από 30 εκατ. δολάρια η επένδυση της JTI
- Ανοίγει η αυλαία για το 3rd Athens Investment Forum
- Ελληνικό: Άλλο ένα βήμα στην επένδυση η παραχώρηση καζίνο
- Γενιά Ζ: Πού υπερέχει των προηγούμενων-Η πρόκληση της πανδημίας
- Ραβάνης (ΒΕΑ): Ικανοποίηση και αισιοδοξία μετά την ιστορική δικαστική απόφαση
- Τελευταία Νέα Reporter
- Νέες ρυθμίσεις «κορονοχρεών» στην Εφορία και δεύτερη ευκαιρία-Παραδείγματα
- Μoody’s: Το πράσινο ομόλογο της Εθνικής παρακινεί κι άλλες συστημικές
- Ολοκληρώνεται η αποκατάσταση των συντάξεων χηρείας
- Κύπρος-Βαρώσια: Άνοιξε το παραλιακό μέτωπο της Αμμοχώστου
- Δεκτές μη ανταγωνιστικές προσφορές 187,5 εκατ. για τα τρίμηνα έντοκα
- Deal εξαγοράς capesize για την Golden Union
- ΕΠΑνΕΚ: 674 νέα επιχειρηματικά σχέδια-Δημόσια δαπάνη 46,1 εκατ.
- Τουρκική λίρα: Δεν έχει τέλος η πτώση-Νέο αρνητικό ρεκόρ
- Κομισιόν: Από 2021 και...βλέπουμε, στρατηγική καταπολέμησης της βίας κατά παιδιών!
- Ντε Γκιντός: Να στηρίξουμε τον πληθωρισμό με τα διαθέσιμα εργαλεία
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Τράπεζα της Αγγλίας: Κίνδυνος περαιτέρω συρρίκνωσης της οικονομίας
- Ανοδικό ξεκίνημα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια
- Χρηματιστήριο: Υποτονικό ξεκίνημα με χαμηλό τζίρο
- Στο 16,8% η ανεργία τον Ιούλιο-Σύγκριση ανά φύλο, ηλικία, περιφέρεια
- Αντεπίθεση ΣΥΡΙΖΑ σε ΝΔ για τη Χρυσή Αυγή-Προτείνει νομοθετική ρύθμιση
- ΣΕΚΑΠ: Πάνω από 30 εκατ. δολάρια η επένδυση της JTI
- Τέλη κυκλοφορίας 2021: Πότε αναρτώνται- Όσα πρέπει να ξέρετε
- Ανοίγει η πλατφόρμα για διορθώσεις Ε9-Πώς επηρεάζεται ο ΕΝΦΙΑ
- ΙΝΣΕΤΕ: Ακτινογραφία εισερχόμενου τουρισμού της τριετίας 2017-19
- Ελληνοαμερικανική συμμαχία διεκδικεί τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά