Νέο πακέτο στήριξης από Ντράγκι- Σβήνονται χρέη προς το Δημόσιο

Νέο πακέτο βοήθειας ύψους 32 δισεκατομμυρίων ευρώ ενέκρινε η ιταλική κυβέρνηση, λόγω της πανδημίας. Σβήνουν παλαιότερα χρέη των πολιτών προς το Δημόσιο.

Η ιταλική κυβέρνηση αποφάσισε ότι πρέπει να στηριχθεί όσο ποτέ άλλοτε η πραγματική οικονομία. Η κυβερνητική συμμαχία η οποία στηρίζει τον Μάριο Ντράγκι ενέκρινε πακέτο μέτρων στήριξης πολιτών και επιχειρήσεων, συνολικού ύψους 32 δισεκατομμυρίων ευρώ. «Στόχος μας είναι να μοιράσουμε όσο γίνεται περισσότερα χρήματα μέσα στο μικρότερο δυνατό χρονικό διάστημα» δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός. Παρέχεται βοήθεια στους τομείς του

τουρισμού, της γεωργίας, του πολιτισμού, στις επιχειρήσεις και στους ελεύθερους επαγγελματίες.

«Αν όλα πάνε καλά, μέσα στον Απρίλιο θα χορηγηθούν ήδη 11 δισεκατομμύρια ευρώ», τόνισε, σύμφωνα με την DW ο τεχνοκράτης πρωθυπουργός. Κάτι που αναμένεται να εκτιμηθεί από τους Ιταλούς, διότι τους περασμένους δώδεκα μήνες σημειώθηκαν μεγάλες καθυστερήσεις στην καταβολή των βοηθημάτων και έκτακτων επιχορηγήσεων.

Βοήθεια ή επιβράβευση για τους ασυνεπείς;

Παράλληλα, σβήνονται τα χρέη των πολιτών προς το Δημόσιο (έως πέντε χιλιάδες ευρώ) για την περίοδο από το 2000 μέχρι το 2010. Aρχικά το μέτρο αυτό έπρεπε να επεκταθεί μέχρι το 2015, αλλά μέρος της Αριστεράς και της Κεντροαριστεράς των «Δημοκρατικών» διαφώνησε τονίζοντας ότι, ουσιαστικά, θα ήταν μια κεκαλυμμένη επιβράβευση των φοροφυγάδων. Από την άλλη ασκήθηκε έντονη πίεση από τον Ματέο Σαλβίνι. Η μείωση των οφειλών προς το Δημόσιο αποτελεί πάγια θέση του και χθες βράδυ η Λέγκα απείλησε ότι, σε περίπτωση ολικής απόρριψης του μέτρου, δεν θα συμμετείχε καν στο κυβερνητικό συμβούλιο. Πρόκειται για τους πρώτους ενδοκυβερνητικούς τριγμούς.

Υπάρχει παράληλλα και η ευρωπαϊκή διάσταση. Ο ιταλικός τύπος σήμερα δίνει ιδιαίτερο βάρος στην δήλωση του Μάριο Ντράγκι ότι «όχι μόνον η Ιταλία, αλλά και η Γερμανία, η Ισπανία και η Γαλλία θα αυξήσουν φέτος το δημόσιο χρέος τους». Ο Ιταλός πρωθυπουργός πιστεύει ότι «στην φάση αυτή δεν ζητάμε, αλλά δίνουμε στους πολίτες». Λόγω της οικονομικής κατάστασης σε όλη την ΕΕ, σύμφωνα με τον πρώην πρόεδρο της ΕΚΤ, «στο μέλλον το Ευρωπαϊκό Σύμφωνο Σταθερότητας είναι δύσκολο να μην υποστεί αλλαγές».

ΝτράγκιΙταλία
Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα