Νέοι πλειστηριασμοί από Σεπτέμβριο- «Καμπανάκι» για νέο κύκλο οφειλών

Επιστροφή στη σκληρή πραγματικότητα των πλειστηριασμών προβλέπεται από Σεπτέμβριο καθώς με βάση τα στοιχεία της πλατφόρμας e-auction έχουν προγραμματιστεί να γίνουν από την 1η Σεπτεμβρίου ως και τα τέλη του ερχόμενου Οκτώβρη πάνω από 3.000 πλειστηριασμοί για χρέη, σε ιδιοκτησίες φυσικών προσώπων και επιχειρήσειων.

Να σημειωθεί ότι συνολικά είναι εγγεγραμμένοι στην ηλεκτρονική πλατφόρμα e-auctions 140.335 πλειστηριασμοί, ενώ μέχρι σήμερα περισσότεροι από 52.600 ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί έχουν ολοκληρωθεί

συνολικά, από την 1η Ιανουαρίου 2018 έως 31 Ιουλίου 2022 σύμφωνα έρευνα του iMEdD Lab.

Πάντως τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης χρεών, όπως είναι οι πλειστηριασμοί, αφορούν 8.827 μεγαλοοφειλέτες οι οποίοι έχουν ανοιχτούς λογαριασμούς με το Δημόσια, που αγγίζουν τα 90 δισ. ευρώ. Για τις δε οφειλές προς τις εφορίες οι πλειστηριασμοί ξεκινούν στις 18/9.

Τα «κόκκινα» δάνεια

Στο μεταξύ, τα δάνεια με καθυστέρηση εξυπηρέτησης, για διάστημα άνω των 90 ημερών αυξήθηκαν κατά 7,9 δισ. ευρώ το α' τρίμηνο του έτους σε σχέση με το τέλος του 2021, γεγονός που δημιουργεί ανησυχία για ενδεχόμενο κίνδυνο μιας νέας γενιάς «κόκκινων» δανείων.

Ήδη, πάντως και οι τράπεζες έχουν προχωρήσει σε πλειστηριασμούς για να “κλειδώσουν” άμυνες. Μάλιστα, υπολογίζεται ότι το 83,4% των ολοκληρωμένων πλειστηριασμών έχει επισπευσθεί από τράπεζες ή από εταιρείες που συνδέονται με τραπεζικά χαρτοφυλάκια. Από τους διεξαχθέντες πλειστηριασμούς οι οποίοι έχουν κινηθεί με εμπλοκή τραπεζών, το 75,5% ήταν εναντίον φυσικών προσώπων. Επίσης 8.091 πλειστηριασμοί είναι ήδη προγραμματισμένοι να διεξαχθούν από 1 Σεπτεμβρίου 2022 έως 31 Μαρτίου 2023.

«Καμπανάκι» από την αγορά

Ωστόσο, με τα ενεργειακά κόστη στα ύψη και την αγορά να βλέπει την κίνηση να κινείται σε πολλές περιπτώσεις κι όπου δεν υπάρχει επαρκής τουριστική ζήτηση αναιμικά, οι προβλέψεις είναι δυσοίωνες για μιας νέας γενιάς «κόκκινων» δανείων.

Μόνο στον κλάδο της εστίασης 83,2% των επιχειρήσεων δημιούργησαν νέες οφειλές στη διετία της πανδημίας σύμφωνα με έρευνα του ΙΜΕ-ΓΣΕΒΕΕ ενώ πάνω από πέντε στις δέκα επιχειρήσεις έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τράπεζες και Δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία.

Γιώργος Αλεξάκης

eauctionΣεπτέμβριοςκόκκινα δάνεια
Keywords
Τυχαία Θέματα