Νέοι στόχοι και μειώσεις εισφορών στην οικονομική ατζέντα

11:25 1/7/2020 - Πηγή: Reporter

Η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης περνά σε νέα φάση.

Για την επόμενη μέρα μίλησε o υπουργός Οικονομικών Χ. Σταϊκούρας στο Nicosia Economic Congress.

«Όσο η οικονομία αρχίζει να σταθεροποιείται και να αποκαθίσταται, τόσο θα δρομολογούμε πολιτικές με πιο μόνιμα χαρακτηριστικά, πάνω στη βάση τόσο της δημοσιονομικής αξιοπιστίας, την οποία με κόπο χτίσαμε, όσο και της ενίσχυσης της παραγωγικότητας και της διαρθρωτικής ανταγωνιστικότητας της οικονομίας, μέσω φιλο-αναπτυξιακών μεταρρυθμίσεων. Μεταρρυθμίσεων που θα ξεδιπλωθούν

στο Εθνικό Αναπτυξιακό Σχέδιό μας και θα αποτελέσουν εφαλτήριο οικονομικής και παραγωγικής ανασυγκρότησης, προκειμένου η Ελλάδα να προστεθεί στις δυναμικές οικονομίες της Ευρώπης», τόνισε ο κ. Σταϊκούρας.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι στις κυριότερες πολιτικές της Κυβέρνησης περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων:

-Η εφαρμογή μιας συνετής δημοσιονομικής πολιτικής, με τη σταδιακή μείωση φορολογικών συντελεστών και, πρωτίστως, ασφαλιστικών εισφορών.

-Η προώθηση ενός νέου πλαισίου αντιμετώπισης του υψηλού – συσσωρευμένου – ιδιωτικού χρέους, με ιδιαίτερη πρόνοια για τα ευάλωτα νοικοκυριά, προκειμένου να αντιμετωπιστεί με αποτελεσματικότητα αλλά και κοινωνική δικαιοσύνη το πρόβλημα.

-Η περαιτέρω ενίσχυση της ευστάθειας του τραπεζικού συστήματος.

-Η συνέχιση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας.

-Ο ψηφιακός μετασχηματισμός του Δημοσίου Τομέα και της ελληνικής οικονομίας, ο οποίος θα περιορίσει τη γραφειοκρατία για πολίτες και επιχειρήσεις.

-Ο εκσυγχρονισμός και η βελτίωση της επενδυτικής ελκυστικότητας της οικονομίας, με κατάθεση και ψήφιση σειράς νομοσχεδίων που αφορούν, μεταξύ άλλων, τη δημιουργία ενός νέου, βελτιωμένου πλαισίου εταιρικής διακυβέρνησης (σήμερα ξεκινάμε και αυτή τη συζήτηση στη Βουλή), την προώθηση της ηλεκτροκίνησης, την ενίσχυση της έρευνας και της καινοτομίας κ.ά.

-Η υλοποίηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που αφορούν το κανονιστικό πλαίσιο για το επιχειρείν, το δικαστικό σύστημα, τη διαχείριση των δημοσίων επενδύσεων, την αγροτική πολιτική κ.ά.

-Η πραγματοποίηση επενδύσεων στις υποδομές, με έμφαση στην πράσινη οικονομία, επί τη βάσει του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα.

«Η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Οικονομικών δίνουν από την πρώτη στιγμή, με προνοητικότητα, μεθοδικότητα και αίσθημα δικαίου, τη μάχη αυτή, σχεδιάζοντας και υλοποιώντας ένα συνεκτικό, ρεαλιστικό, ολοκληρωμένο σχέδιο, που περιλαμβάνει πλήθος σημαντικών, συμπληρωματικών μεταξύ τους, εργαλείων και δράσεων για την ενδυνάμωση του δημόσιου συστήματος υγείας, τη στήριξη της απασχόλησης, την ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων και την τόνωση της κοινωνικής συνοχής» ανέφερε ο Χ. Σταϊκούρας μιλώντας στο Nicosia Economic Congress, φωτογραφίζοντας νέες διορθωτικές κινήσεις και παρεμβάσεις.

Βέβαια μένει να αποσαφηνιστεί το επόμενο διάστημα το περιθώριο που θα αφεθεί να έχει η Αθήνα, δηλαδή, το πόσο θα της αναλογιστεί από το Ταμείο Ανάκαμψης αλλά και το εάν θα χαλαρώσουν οριστικά και για το 2021 οι δημοσιονομικοί κανόνες. Κι αυτό για ν μην υπάρξει δημοσιονομικός εκτροχιασμός αλλά και έκπτωση και πάλι σε διαδικασίες σφιχτής επιτήρησης.

Στο φόντο αυτό τα μέτρα που προωθούνται, ως φαίνεται, έχουν να κάνουν με τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους, τη μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης, και της προκαταβολής φόρου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε διαδικτυακό συνέδριο «The Greek Tourism Debate», το οποίο διοργάνωσε η εταιρεία Τσομώκος ο κ. Σπύρος Διβάνης, Διευθύνων Σύμβουλος της Divani Collection Hotels αναφέρθηκε στην ανάγκη διορθωτικών κινήσεων στο μέτωπο των εισφορών στο φόντο και του προγτάμματος ΣΥΝ – ΕΡΓΑΣΙΑ. Όπως είπε ήδη διαπιστώνεται μια αστοχία στο πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ για τον τουριστικό κλάδο. «Όταν ο εργαζόμενος δουλεύει το 50% του χρόνου, εισπράττει το 80% του μισθού του και ο εργοδότης πληρώνει το 71% του κόστους είναι προβληματικό, δεν μπορεί να υποστηριχτεί».

Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες, εξετάζεται η περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες μετά και το «κούρεμα» 0,9% που ισχύει από την 1η Ιουνίου. Ήδη με βάση τις εξαγγελίες προβλέπεται για το 2021 μείωση των εισφορών κατά 1,09%, ωστόσο δεν αποκλείεται να φτάσει και τις 2 μονάδες. Βέβαια το κόστος από μια τέτοια κίνηση φτάνει τα 800 εκατ. Ευρώ, με δεδομένα βέβαια απασχόλησης προ πανδημίας.

Σε σχέση με τη μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης υπάρχει μια σκέψη για μείωση 30% ευρώ για εισοδήματα που δεν ξεπερνούν τις 30.000, ενώ σε σχέση με το τέλος επιτηδεύματος έγινε μια πρώτη κίνηση με τους αγρότες, ωστόσο μένει να φανεί αν το μέτρο θα επεκταθεί.

Γιώργος Αλεξάκης

ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕΛΛΑΔΑφοροιεισφορές
Keywords
Τυχαία Θέματα