Νόμπελ Χημείας για τη δυσνόητη, αλλά σημαντική «ασύμμετρη οργανοκατάλυση»

Το Νόμπελ Χημείας του 2021 απονεμήθηκε στους Benjamin List και David W.C. MacMillan «για την ανάπτυξη ασύμμετρης οργανοκατάλυσης».

Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση οι Benjamin List και David MacMillan έχουν αναπτύξει ένα νέο και ευρηματικό εργαλείο για τη δημιουργία μορίων: την οργανοκατάλυση. Οι χρήσεις του περιλαμβάνουν έρευνα σε νέα

φαρμακευτικά προϊόντα και έχει επίσης βοηθήσει να γίνει η χημεία πιο πράσινη.

{https://twitter.com/NobelPrize/status/1445687884158160904}

Οι ερευνητές πίστευαν για καιρό ότι υπήρχαν μόνο δύο τύποι καταλυτών: μέταλλα και ένζυμα. Ανεξάρτητα ο ένας από τον άλλο. Οι συγκεκριμένοι επιστήμονες, όμως, ανέπτυξαν έναν τρίτο τύπο - ασύμμετρη οργανοκατάλυση - που βασίζεται σε μικρά οργανικά μόρια.

Ο Benjamin List αναρωτήθηκε αν όντως ήταν απαραίτητο ένα ολόκληρο ένζυμο για την απόκτηση καταλύτη. Δοκίμασε αν ένα αμινοξύ που ονομάζεται προλίνη θα μπορούσε να καταλύσει μια χημική αντίδραση και λειτούργησε υπέροχα.

Ο David MacMillan εργάστηκε με μεταλλικούς καταλύτες που καταστράφηκαν εύκολα από την υγρασία. Αναρωτήθηκε αν θα μπορούσε να αναπτύξει έναν πιο ανθεκτικό τύπο καταλύτη χρησιμοποιώντας απλά οργανικά μόρια. Ένα από αυτά αποδείχθηκε εξαιρετικό στην ασύμμετρη κατάλυση.

Η οργανοκατάλυση έχει αναπτυχθεί με εκπληκτική ταχύτητα. Χρησιμοποιώντας αυτές τις αντιδράσεις, οι ερευνητές μπορούν πλέον να κατασκευάσουν πιο αποτελεσματικά οτιδήποτε από νέα φαρμακευτικά προϊόντα έως μόρια που μπορούν να αιχμαλωτίσουν το φως στα ηλιακά κύτταρα.

ασύμμετρη οργανοκατάλυσηΝόμπελ Χημείας
Keywords
Τυχαία Θέματα