Ντεμπούτο για τον παγκόσμιο ελάχιστο εταιρικό φόρο
Οι μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες, από 1η Ιανουαρίου 2024, υπόκεινται σε έναν παγκόσμιο ελάχιστο φόρο για πρώτη φορά, καθώς οι διασυνοριακές φορολογικές μεταρρυθμίσεις ξεκινούν, επιδιώκοντας να συγκεντρώσουν αυξημένα ετήσια έσοδα από φόρους έως και το ποσό των 220 δισ. δολαρίων.
Σχεδόν τρία χρόνια μετά τη συμφωνία 140 χωρών για να κλείσουν τα κραυγαλέα παραθυράκια στο διεθνές σύστημα, ορισμένες μεγάλες οικονομίες από τον Ιανουάριο θα αρχίσουν να εφαρμόζουν πραγματικό φορολογικό συντελεστή τουλάχιστον 15% στα εταιρικά κέρδη.
Σύμφωνα με μια σειρά αλληλένδετων κανόνων, εάν το
Ο Jason Ward, κύριος αναλυτής στο Centre for International Corporate Tax Accountability and Research, επαίνεσε τον «ερέξυπνο σχεδιασμό» της μεταρρύθμισης. «Θα μειώσει τα κίνητρα για τις εταιρείες να χρησιμοποιούν φορολογικούς παραδείσους και τα κίνητρα για τις χώρες ώστε να γίνουν φορολογικοί παράδεισοι», είπε στους Financial Τimes, προσθέτοντας ότι βάζει «ένα σοβαρό φρένο σε αυτό που ήταν ένας αγώνας δρόμου προς τα κάτω».
Το πρώτο κύμα περιοχών που εφαρμόζουν τον παγκόσμιο ελάχιστο φόρο από τον Ιανουάριο περιλαμβάνει την ΕΕ, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Νορβηγία, την Αυστραλία, τη Νότια Κορέα, την Ιαπωνία και τον Καναδά. Οι κανόνες θα ισχύουν για πολυεθνικές εταιρείες με ετήσιο κύκλο εργασιών άνω των 750 εκατ. ευρώ.
Θα συμμετάσχουν πολλές χώρες που θεωρούνται από καιρό «καταφύγια» από τις πολυεθνικές, όπως η Ιρλανδία, το Λουξεμβούργο, η Ολλανδία, η Ελβετία και τα Μπαρμπάντος, που προηγουμένως είχαν εταιρικό φορολογικό συντελεστή 5,5%.
Ούτε οι ΗΠΑ, ούτε η Κίνα έχουν παρουσιάσει νομοσχέδια για να το κάνουν, παρά το γεγονός ότι υποστήριξαν τη συμφωνία το 2021. Όμως, οι παγκόσμιες μεταρρυθμίσεις έχουν σχεδιαστεί ώστε να εξακολουθούν να έχουν σημαντικό αντίκτυπο.
Η συμφωνία αποτελείται από δύο «πυλώνες». Ο πρώτος στοχεύει να πείσει τις πολυεθνικές εταιρείες να πληρώνουν περισσότερους φόρους όπου δραστηριοποιούνται, ενώ ο δεύτερος καθιερώνει έναν παγκόσμιο ελάχιστο συντελεστή εταιρικού φόρου.
Οι κανόνες σημαίνουν ότι από τη στιγμή που ορισμένα έθνη εισαγάγουν τον παγκόσμιο συντελεστή, άλλες χώρες έχουν κίνητρο να το κάνουν, διότι διαφορετικά, τα συμμετέχοντα κράτη μπορούν να εισπράξουν φόρο σε βάρος τους.
«Ο δεύτερος πυλώνας χρειάζεται να εφαρμοστεί μόνο από μια κρίσιμη ομάδα χωρών», δήλωσε ο Pascal Saint-Amans του ΟΟΣΑ.
Ενώ πολλά εξαρτώνται από την εφαρμογή και την ανταπόκριση των πολυεθνικών εταιρειών, η προκαταρκτική ανάλυση δείχνει ότι οι συμμετέχουσες χώρες που εισπράττουν σημαντικά εταιρικά κέρδη με όπλο τη χαμηλή φορολογία θα είναι οι πρώτοι νικητές. «Οι άνθρωποι δε σκέφτονταν να ανταμείψουμε την Ιρλανδία επειδή ήταν φορολογικός παράδεισος», είπε ο Ward. «Αλλά αυτό μπορεί να είναι μια ακούσια συνέπεια».
Η Manal Corwin, επικεφαλής φορολογίας στον ΟΟΣΑ, είπε στους Financial Times ότι η παρακολούθηση του πού κατέληξαν τα πρόσθετα έσοδα στα πρώτα στάδια θα αντιπροσώπευε μόνο ένα «στιγμιότυπο» των μεταρρυθμίσεων.
«Αυτό θα αλλάξει με την πάροδο του χρόνου», είπε. «Το μελλοντικό αποτύπωμα είναι η αξία αυτού που παραδίδεται». Η Corwin σημείωσε ότι μέσω της εξάλειψης των στρεβλώσεων στο σύστημα, αναμένει τελικά να πληρωθούν περισσότεροι φόροι «όπου λαμβάνουν χώρα οικονομικές δραστηριότητες».
Η εισαγωγή των μεταρρυθμίσεων αναμένεται, επίσης, να αυξήσει τον φορολογικό ανταγωνισμό μεταξύ των δικαιοδοσιών μέσω πιστώσεων, επιχορηγήσεων ή επιδοτήσεων.
Ο ΟΟΣΑ επιβεβαίωσε πέρυσι ότι οι παγκόσμιοι υπολογισμοί ελάχιστων φόρων θα παρέχουν ευνοϊκότερη μεταχείριση για ορισμένες εκπτώσεις φόρου, ιδίως ορισμένες μεταβιβάσιμες πιστώσεις που περιλαμβάνονται στον νόμο των ΗΠΑ «για τη μείωση του πληθωρισμού». Ο Will Morris της PwC US, δήλωσε ότι οι επενδυτικοί κόμβοι είναι πιθανό να συλλέγουν πρόσθετα φορολογικά έσοδα υπό το νέο καθεστώς και να τα «επιστρέφουν στην επιχείρηση» μέσω ενός άλλου σκέλους της κυβέρνησης. «Ο φορολογικός ανταγωνισμός δεν θα πεθάνει – θα στραφεί σε επιδοτήσεις και πιστώσεις», είπε ο Morris. Αυτή η δυναμική θα οδηγούσε σε χαμηλότερο ποσό φόρου που εισπράττεται από πολλές χώρες από ό,τι είχε προβλέψει ο ΟΟΣΑ, υπολόγισε ο Morris, εκφράζοντας την ανησυχία ότι θα κατηγορούνταν οι επιχειρήσεις.
Κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για τη συμφωνία, συμπεριλήφθηκαν και άλλες εξαιρέσεις, ώστε οι κανόνες να μην αποθαρρύνουν τις επενδύσεις σε υλικά περιουσιακά στοιχεία, όπως εργοστάσια κατασκευής και μηχανήματα.
Ο Βαλεντίν Μπέντλινγκερ, ακαδημαϊκός που ειδικεύεται στον παγκόσμιο ελάχιστο φόρο, είπε ότι ενώ οι περίπλοκοι κανόνες καθιστούν αβέβαιες τις επιπτώσεις για τα έσοδα από φόρους, περιμένει «ένα «τέρας συμμόρφωσης» τόσο από τις φορολογικές διοικήσεις όσο και από τις πολυεθνικές».
#ελάχιστος_φόρος #παγκόσμιος_εταιρικός_φόρος #ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ #Φορολογία- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Το κρατίδιο που σταμάτησε από σήμερα να υπάρχει
- Η Σομαλιλάνδη έδωσε στην Αιθιοπία έξοδο στην Ερυθρά Θάλασσα
- Οι αργίες και τα τριήμερα του 2024
- Μήπως θέλετε μια δουλειά στον κλάδο της τεχνολογίας; Οι κοινωνικές επιστήμες και οι ανθρωπιστικές σπουδές προσφέρουν τις δεξιότητες που χρειάζεστε
- Όλες οι αλλαγές στα ακίνητα από φέτος
- Ντεμπούτο για τον παγκόσμιο ελάχιστο εταιρικό φόρο
- Επαγγελματικά ακίνητα: Παρατείνεται για έναν χρόνο το πλαφόν 3% στις αυξήσεις τα ενοίκια
- Η Τράπεζα του Ισραήλ μειώνει το επιτόκιο κατά 25 μ.β.
- Εξοικονόμηση χρημάτων: Πόσο εύκολο είναι να πετύχετε τους νέους στόχους σας το 2024 σύμφωνα με τους ειδικούς
- Καιρός: Νεφώσεις βροχές και καταιγίδες με χαμηλά ορατότητα κατά τόπους
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Reporter
- Ντεμπούτο για τον παγκόσμιο ελάχιστο εταιρικό φόρο
- Η Τράπεζα του Ισραήλ μειώνει το επιτόκιο κατά 25 μ.β.
- Αλλαγές στην ψηφιακή κάρτα εργασίας από 1/1/2024
- Αλλαγές στις τιμές των διοδίων στον δρόμο Κόρινθος – Καλαμάτα/Σπάρτη
- Βρετανία: Μειωμένες οι ροές μεταναστών το 2023
- Σεισμός στην Ιαπωνία: Πάνω από 60 μετασεισμοί, χιλιάδες χωρίς ρεύμα
![Ντεμπούτο,ntebouto](https://images32.inewsgr.com/5131/51316262/ntebouto-gia-ton-pagkosmio-elachisto-etairiko-foro-160.jpg)
- Τελευταία Νέα Reporter
- Ντεμπούτο για τον παγκόσμιο ελάχιστο εταιρικό φόρο
- Αλλαγές στην ψηφιακή κάρτα εργασίας από 1/1/2024
- Βρετανία: Μειωμένες οι ροές μεταναστών το 2023
- Αλλαγές στις τιμές των διοδίων στον δρόμο Κόρινθος – Καλαμάτα/Σπάρτη
- Σεισμός στην Ιαπωνία: Πάνω από 60 μετασεισμοί, χιλιάδες χωρίς ρεύμα
- Η Τράπεζα του Ισραήλ μειώνει το επιτόκιο κατά 25 μ.β.
- Μητσοτάκης-Τασούλας ήπιαν τον πρώτο καφέ του νέου έτους
- Σημαντικές επενδύσεις στην Αθηναϊκή Ριβιέρα
- Θεσσαλονίκη: «Ποδαρικό» με σαρωτικούς ελέγχους της τροχαίας-«Βροχή» έπεσαν τα πρόστιμα
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Χρηματιστήριο Αθηνών: Στόχος ακόμη και οι 1.500 μονάδες για το 2024
- Καιρός: Νεφώσεις βροχές και καταιγίδες με χαμηλά ορατότητα κατά τόπους
- Τους 22.000 αγγίζουν οι νεκροί στη Λωρίδα της Γάζας από την έναρξη του πολέμου
- Ρεύμα: Πρεμιέρα για τα νέα χρωματιστά τιμολόγια – Δείτε τι θα πληρώσουμε για τον μήνα Ιανουάριο
- Το αεροπλανοφόροUSS Gerald R. Ford που είχε σταλεί στο Ισραήλ για υποστήριξη επιστρέφει στο σπίτι του
- Γάζα: Σχεδόν 22.000 οι νεκροί – Έκρυθμη η κατάσταση στη Δυτική Όχθη
- Ισραήλ-Γάζα: Οι μάχες θα συνεχισθούν το 2024, προειδοποιεί ο ισραηλινός στρατός
- Τροχαία: Μοίρασε πρόστιμα την Πρωτοχρονιά