ΝΥΤ-Ελλάδα: Μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες της Ευρώπης

Στην οικονομία της Ελλάδας επικεντρώνεται νέο δημοσίευμα των New York Times, όπου σημειώνεται ότι η άλλοτε «λαβωμένη» χώρα αποτελεί πλέον μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες της Ευρώπης.

Πιο συγκεκριμένα, το δημοσίευμα σημειώνει ότι σήμερα οι οίκοι αξιολόγησης αναβαθμίζουν την εκτίμησή τους για το χρέος

της Ελλάδας και ανοίγουν την πόρτα για μεγάλους ξένους επενδυτές. Οι NYT τονίζουν ότι η χώρα αναπτύσσεται πλέον με διπλάσιους ρυθμούς από τον μέσο όρο της ευρωζώνης αν και η ανεργία εξακολουθεί να είναι υψηλή, στο 11%, είναι η χαμηλότερη εδώ και πάνω από μια δεκαετία. Στο μεταξύ, σε ό,τι αφορά στον τουρισμό.

Η Ελλάδα βγήκε από τους αυστηρούς δημοσιονομικούς ελέγχους των προγραμμάτων διάσωσης το 2018 και οι ενέργειες της κυβέρνησης από τότε έχουν κερδίσει την εμπιστοσύνη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπογραμμίζουν οι ΝΥΤ. Το 2021, οι Βρυξέλλες ενέκριναν άλλα 30 δισεκατομμύρια ευρώ για επενδύσεις στην Ελλάδα, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης προσπάθειας για την ενίσχυση των οικονομιών της Ε.Ε. μετά τα lockdown του Covid-19.

Οι οίκοι αξιολόγησης

Αυτόν τον μήνα, ο DBRS Morningstar, ένας παγκόσμιος οίκος αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας αναγνωρισμένος από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αύξησε την αξιολόγηση του ελληνικού χρέους σε επενδυτική βαθμίδα, μια κίνηση που ανοίγει την πόρτα για τις συντάξεις και άλλους μεγάλους επενδυτές να αγοράσουν ομόλογα που εκδίδει η κυβέρνηση. Και αυτό θα μειώσει το κόστος δανεισμού για τα νοικοκυριά, τις επιχειρήσεις και την κυβέρνηση, αφού η Ε.Κ.Τ. αυξάνει τα επιτόκια για να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό.

Ο Moody's, ένας από τους μεγαλύτερους οίκους αξιολόγησης, αύξησε την αξιολόγηση του χρέους της Ελλάδας στις 15 Σεπτεμβρίου κατά δύο βαθμίδες, λίγο πριν από την επενδυτική βαθμίδα, επικαλούμενος «βαθιά διαρθρωτική αλλαγή» στην οικονομία, τα οικονομικά και το τραπεζικό σύστημα της χώρας.

Επενδύσεις από πολυεθνικές εταιρείες

Το δημοσίευμα των New York Times κάνει ιδιαίτερη αναφορά σε πολυεθνικές εταιρείες που επενδύουν στην Ελλάδα. Η Microsoft κατασκευάζει ένα data center αξίας 1 δισεκατομμυρίου ευρώ ανατολικά της Αθήνας. Πιο βόρεια, η Pfizer εδραιώνει ένα ερευνητικό κέντρο αξίας 650 εκατ. ευρώ. Αμερικανικές, κινεζικές και ευρωπαϊκές εταιρείες προωθούν συμφωνίες για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Και οι επενδύσεις της Cisco, της JPMorgan, της Meta και άλλων πολυεθνικών προβλέπεται να έχουν οικονομικό αντίκτυπο δισεκατομμυρίων ευρώ τα επόμενα χρόνια.

New York TimesΕΛΛΑΔΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Keywords
Αναζητήσεις
nyt-ellada-mia-apo-tis-tachytera-anaptyssomenes-oikonomies-tis-evropis.htm
Τυχαία Θέματα