Ο Juncker πέρασε ένα μήνυμα στην Ευρώπη... Ή βοηθάμε την Ελλάδα ή θα υποστούμε όλοι τις συνέπειες

“Εάν η εκταμίευση από το ΔΝΤ της δόσης του Ιουνίου για Ελλάδα στις 29 Ιουνίου δεν είναι λειτουργικά δυνατή, τότε το ΔΝΤ ενδεχομένως προσδοκά ότι οι Ευρωπαίοι θα αναπληρώσουν τη συμμετοχή
του”.Αυτή η δήλωση του προέδρου του Eurogroup προκάλεσε έντονη ανησυχία τόσο στους κόλπους των Ευρωπαίων όσο και στις αγορές, ενισχύοντας το αίσθημα της ανασφάλειας για την πορεία της κρίσης στην Ελλάδα. Ο αναλυτής της JP Morgan, David Mackie επισημαίνει ότι ο Juncker θέλει να περάσει ένα μήνυμα προς όλες τις πλευρές για το πως πρέπει να χειριστεί η ΕΕ το ελληνικό πρόβλημα.
Ο Mackie θεωρεί ότι δεν είναι ξεκάθαρο ακόμη γιατί ο Juncker έκανε αυτές τις δηλώσεις και ιδιαίτερα τη δεδομένη χρονική στιγμή. Φαίνεται όμως ότι αναδεικνύοντας το βαθμό δυσκολίας των ελληνικών προβλημάτων σε περίπτωση που το ΔΝΤ σταματήσει τις δόσεις στην Ελλάδα, ήθελε να αναδείξει τον κίνδυνο χρεοκοπίας. Εμφανώς θέλει να κάμψει τις εκροές από τη βοήθεια της Ελλάδας χωρών που αμφισβητούν την ικανότητα της κυβέρνησης να προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις και τις αποκρατικοποιήσεις. Παράλληλα, θέλει να κλείσει και το μέτωπο της ΕΚΤ, η οποία εσχάτως έθεσε βέτο σε οποιαδήποτε σενάρια αναδιάταξης του ελληνικού χρέους.
Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι σε άρθρο τους οι Financial Times Γερμανίας ισχυρίστηκαν ότι η Γερμανία και οι άλλοι χρηματοδότες θα έχουν για μεγάλο χρονικό διάστημα τη δυνατότητα άμεσης παρέμβασης στην ελληνική πολιτική. Επομένως μπορούν στην αρχή να χαμηλώσουν τα επιτόκια και εάν η κατάσταση στην Ελλάδα εξελιχθεί καλύτερα από ότι σχεδιαζόταν να τα αυξήσουν. Παράλληλα επειδή η Ελλάδα ανήκει εν μέρει στη Γερμανία θα μπορούσαμε να προωθήσει την ανάπτυξή της μέσω στοχευμένων επιχορηγήσεων από τον προϋπολογισμό της ΕΕ. Οι Γερμανοί πιστεύουν ήδη σήμερα πως χάνουν τα λεφτά τους για την Ελλάδα. Η αλήθεια είναι ότι αυτή η λύση της ευρωβοήθειας δεν είναι δωρεάν, αλλά κοστίζει πιο φθηνά από μια χρεοκοπία.
Διαφορετικά, σύμφωνα με τον Mackie, ο Juncker προσπάθησε να πιέσει τους Ευρωπαίους να έλθουν γρήγορα σε μία συμφωνία για την πρόσβαση της Ελλάδας στον προσωρινό μηχανισμό στήριξης (EFSF), αφού το τελευταίο διάστημα η Ευρώπη φαίνεται διχασμένη αναφορικά με το ζήτημα της αναδιάταξης χρέους και τις συνέπειες που μπορεί αυτή να έχει σε ολόκληρη τη ζώνη.
Ωστόσο ,εκτιμάται ότι οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ έχουν ήδη έτοιμα «εναλλακτικά σενάρια» σε περίπτωση που η ελληνική κυβέρνηση οδηγηθεί σε ήπια ή μη αναδιάρθρωση του χρέους. Και αυτό διότι οι κανονισμοί της τράπεζας είναι λιγότερο σαφείς και λένε πως μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να έχει την εγγύηση της ΕΚΤ αν κριθεί απαραίτητο.
Πηγές που επικαλούνται τα διεθνή μέσα ενημέρωσης από την ΕΚΤ μία από τις λύσεις που βρίσκει σύμφωνους πολλούς στη Φρανκφούρτη είναι η αγορά νέων ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ όταν λήξουν αυτά που έχουν ήδη εκδοθεί. Σύμφωνα με το σχέδιο αυτό οι πιστωτές της Ελλάδας θα δεσμευτούν να ανανεώσουν τα ομόλογα τους όταν αυτά λήξουν συντηρώντας το δανεισμό της χώρας. Αυτή η λύση, θα πρέπει απαραίτητα να γίνει με την σ
Keywords
Τυχαία Θέματα