Ο Ανδρουλάκης προτείνει σκανδιναβικό μοντέλο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια
Την ίδρυση μη κρατικών μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων με βάση το σκανδιναβικό μοντέλο προτείνει ο επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης.
«Θέλουμε μη κρατικά-μη κερδοσκοπικά ΑΕΙ στη βάση του σκανδιναβικού μοντέλου, αλλά δεν μπορούμε να είμαστε παθητικοί αποδέκτες μίας ρύθμισης της οποίας οι συνέπειες δεν περιορίζονται στη διάρκεια ζωής μίας κυβέρνησης αλλά αφορούν το μέλλον της χώρας» είπε ο κ. Ανδρουλάκης μιλώντας στην ημερίδα του InSocial «Πανεπιστήμιο-Ανοίγουμε τον διάλογο».
Στην εκδήλωση που διοργάνωσε το ΠΑΣΟΚ σε συνεργασία με τον ινστιτούτο Insocial με θέμα τα πανεπιστήμια, ο πρόεδρος του κόμματος σημείωσε ότι «δεν μπορούμε να είμαστε μία πανευρωπαϊκή ιδιαιτερότητα. Μία χώρα που αρνείται την ύπαρξη μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων» για να προσθέσει: «Εμείς σήμερα εδώ δεν ήρθαμε για να πετάξουμε την μπάλα στην κερκίδα και να πούμε ότι ψάχνουμε έναν εύκολο δρόμο να αποφύγουμε μία δύσκολη συζήτηση. Διότι αυτή η συζήτηση που είναι πολυπαραμετρική, είναι δύσκολη και πρέπει να την κάνουμε ως ώριμη κοινωνία εντός του ευρωπαϊκού πλαισίου, σε σχέση με το τι συμβαίνει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, σε σχέση με χρόνιες παθογένειες που υπάρχουν στη χώρα μας».
Όπως σημείωσε ο κ. Ανδρουλάκης θέλουμε να αφήσουμε στις νέες γενιές μια παρακαταθήκη: «Αυτό που εμείς είχαμε ως δημόσιο πανεπιστήμιο να το συναντήσουν καλύτερο, βελτιωμένο, πιο ανταγωνιστικό. Και συγχρόνως, για όσα από αυτά τα παιδιά θέλουν, να έχουν την ευκαιρία να σπουδάσουν σε μη κρατικά, μη κερδοσκοπικά υψηλής ποιότητας, που μαζί θα δημιουργούν το πλαίσιο μίας ισχυρής τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Προάγοντας την έρευνα και την καινοτομία στη χώρα, με τη διασύνδεση με την αγορά εργασίας και ενισχύοντας τις δεξιότητες των πολιτών».
Κατηγόρησε την κυβέρνηση, αλλά και τον ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα κόμματα ότι δεν θέλουν μια συζήτηση επί του πεδίου, στέκονται σε δύο όχθες, δεν προσπαθούν να προσαρμοστούν στη νέα πραγματικότητα, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να δημιουργηθεί πεδίο συναίνεσης.
{https://twitter.com/androulakisnick/status/1757089916625076600}
«Αλλά, πώς μπορεί να δημιουργηθεί πεδίο συναίνεσης, όταν μιλάμε για ένα νομοσχέδιο που συζητάμε τις βελτιώσεις που πρέπει να γίνουν μέσα σε μια εβδομάδα; Αυτό που γίνεται σήμερα εδώ, έπρεπε να έχει γίνει με πρωτοβουλία της ίδιας της κυβέρνησης» τόνισε για να προσθέσει; « Όταν το ΠΑΣΟΚ μιλάει για συναινέσεις, εμείς δεν πρόκειται να ζητιανέψουμε συναίνεση [...] Η συναίνεση είναι μία κακοποιημένη λέξη στο εγχώριο πολιτικό σύστημα. Πολλές φορές κάποιοι την αξιοποιούν επικοινωνιακά».
Όπως είπε για το ΠΑΣΟΚ η ενίσχυση του δημόσιου πανεπιστημίου είναι κατεξοχήν ένα θεσμικό θέμα που πρέπει να κουβεντιάσουμε χωρίς ταμπού και δεν μπορεί να στηρίζεται απλά και μόνο στη αύξηση της χρηματοδότησή του, η οποία είναι επιβεβλημένη. Προϋποθέτει πολλά παραπάνω:
Ένα στρατηγικό σχέδιο για την ανάπτυξη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με γνώμονα και την περιφερειακή ανάπτυξη της χώρας.
Την επανασύσταση του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας.
Μια ισχυρή θεσμικά και πραγματικά ανεξάρτητη Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης.
Έναν νέο ακαδημαϊκό χάρτη για τα ΑΕΙ της χώρας, που θα συνοδεύεται από ένα λιτό θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας τους.
Και μία ισχυρή μετα-δευτεροβάθμια τεχνική και τεχνολογική επαγγελματική εκπαίδευση. Δεν μπορεί μία χώρα που έχει τέτοιες ανάγκες στην οικονομία της, να μην επενδύει σε ένα ισχυρό δημόσιο χαρακτήρα επαγγελματικής εκπαίδευσης. Και να συναντάμε παιδιά από οικογένειες που ζουν σε δύσκολες συνθήκες και που θέλουν να κάνουν επαγγέλματα που αφορούν για παράδειγμα στον τουρισμό, αλλά αυτό το κράτος, αντί να τους δίνει ώθηση και προοπτική, υποβαθμίζοντας αυτές τις σχολές, να υπονομεύει και την ανάπτυξη της χώρας.
Κατηγόρησε την κυβέρνηση για αποσπασματικές παρεμβάσεις και πως «αντιθέτως, εμφανίζει την ίδρυση των μη κρατικών πανεπιστημίων ως φάρμακο για πάσα νόσο και μεγάλη τομή, που θα αναβαθμίσει συνολικά την παιδεία στη χώρα, παραγνωρίζοντας όμως, ή για να το πω πιο σωστά, παραλείποντας να αναφέρουν ότι και στην υπόλοιπη Ευρώπη, ιδιωτικά πανεπιστήμια μπορεί να υπάρχουν, αλλά η μεγάλη πλειοψηφία συνεχίζει να φοιτά στα δημόσια. Άλλωστε, η ύπαρξη των ιδιωτικών δεν θα αναβαθμίσει de facto το δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα, αν δεν υπάρχει η πολιτική βούληση και το στρατηγικό σχέδιο για να γίνει αυτό».
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σημείωσε ότι «εμείς, ως σοσιαλδημοκράτες, δεν πιστεύουμε στις απαγορεύσεις. Σπάμε σήμερα το ταμπού των απαγορεύσεων. Εμείς πιστεύουμε στις ισχυρές ρυθμίσεις. Θέλουμε κανόνες για την παιδεία και όχι απαγορεύσεις για να φτάσουμε στο βέλτιστο αποτέλεσμα» και μίλησε για την ανάγκη να διασφαλιστεί «ο ισχυρός δημόσιος χαρακτήρας της παιδείας με την παράλληλη λειτουργία μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων».
«Αυτές οι ισχυρές ρυθμίσεις ρυθμίζουν ανεξέλεγκτα ιδιωτικά πεδία, όπως αυτό των κολλεγίων στη χώρα μας, που κάποιοι συνεχίζουν να κάνουν ότι δε βλέπουν -και μιλώ για το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ-προτάσσοντας μια ιδεολογική καθαρότητα. Επί διακυβέρνησης τους υπήρχαν δεκάδες τέτοια κολλέγια ιδιωτικά. Άρα, το να λένε σήμερα ότι δεν γνωρίζουν τι σημαίνει ιδιωτικό στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, μάλλον είναι ένας κομματικός στρουθοκαμηλισμός.
Για τον λόγο αυτό, έχουμε υποστηρίξει ότι δεν θα σταθούμε εμπόδιο στην ίδρυση μη κρατικών – μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων, τα οποία θα πληρούν κάποιες πολύ αυστηρές προδιαγραφές για να μπορούν να ονομάζονται πανεπιστήμια. Θέλουμε να γίνουν σωστά. Με υψηλό επίπεδο σπουδών και έρευνας. Με γεωγραφικά κριτήρια διασφαλίζοντας την ισόρροπη περιφερειακή ανάπτυξη. Δεν μπορούν να έρθουν όλα στην Αθήνα γιατί κάποιοι εκ των προτέρων γνώριζαν τις ρυθμίσεις που φέρνει σήμερα η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και έχουν προετοιμάσει τις επενδύσεις τους. Αυτό δεν είναι λογικό, δεν είναι σωστό και δεν επιτρέπουμε να συμβεί.
Ο κ. Ανδρουλάκης επανέλαβε την στάση του ΠΑΣΟΚ για την ανάγκη αναθεώρησης του άρθρου 16 του Συντάγματος «με καθαρά λόγια και καθαρές πράξεις» και με «διάλογό όχι της μίας εβδομάδας όπως συμβαίνει σήμερα, αλλά ευρύτερες πολιτικές συναινέσεις».
Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν επιδιώκει τη συναίνεση αλλά προσπαθεί να την εκβιάσει. για να προσθέσει: «Καλούμαστε απλά να ψηφίσουμε, να συμφωνήσουμε ή να διαφωνήσουμε.Αυτό ποιον συμφέρει; Τη Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ. Όχι ένα κόμμα της λογικής, του διαλόγου, των συναινέσεων, όπως είναι η παράταξή μας. Εμείς, λοιπόν, δεν μπορούμε να είμαστε παθητικοί αποδέκτες μίας ρύθμισης της οποίας οι συνέπειες δεν περιορίζονται στη διάρκεια ζωής μίας κυβέρνησης αλλά αφορούν το μέλλον της χώρας».
Ο κ. Ανδρουλάκης ξεκαθάρισε: «Εμείς θέλουμε μη κρατικά, μη κερδοσκοπικά. Δεν μιλάμε για ίδρυση ιδιωτικών ΑΕΙ. Με τον όρο «μη κερδοσκοπικά» δεν κάνουμε αυτό που κάνει η Νέα Δημοκρατία που τον χρησιμοποιεί μετά τα «μη κρατικά» για να κάνει by pass το Σύνταγμα και να προσπεράσει τον έλεγχο του Συμβουλίου της Επικρατείας. Εμείς τον όρο αυτόν τον χρησιμοποιούμε πραγματικά. Θέλουμε σε αυτήν τη βάση να υπάρχουν αυτά τα πανεπιστήμια».
Και πρότεινε το σκανδιναβικό παράδειγμα στην παιδεία, το οποίο λειτουργεί έχοντας διαχωρίσει και απομονώσει το κέρδος με ισχυρές ρυθμίσεις, εν αντιθέσει με το κυπριακό μοντέλο που προωθεί η κυβέρνηση. «Είναι υποχρεωτικός ο μη κερδοσκοπικός χαρακτήρας των μη κρατικών ιδρυμάτων στις Σκανδιναβικές χώρες και μάλιστα υπάρχει κοινό σύστημα εισαγωγής, ενίσχυση της αποκέντρωσης και αποφυγή κορεσμού σε αντικείμενα σπουδών» είπε ο κ. Ανδρουλάκης.
«Λύση δεν είναι το να καταδικάσουμε τη χώρα σε μία μόνιμη ακινησία, που την κάνει ευρωπαϊκή εξαίρεση. Δεν είναι λύση και το λέμε καθαρά. Πρέπει η χώρα να πάει μπροστά. Η χώρα θα πάει μπροστά με ένα ισχυρό δημόσιο πανεπιστήμιο και με μη κρατικά, μη κερδοσκοπικά βάσει του σκανδιναβικού μοντέλου, όπως προτείνουμε σήμερα. Αυτό δεν είναι μία πράξη γενναιότητας. Προς Θεού. Είναι μία πράξη ειλικρίνειας και χαίρομαι πάρα πολύ που ανοίγουμε σήμερα τον διάλογο που δεν τόλμησε η Νέα Δημοκρατία και ο κ. Μητσοτάκης» κατέληξε ο κ. Ανδρουλάκης.
#Νίκος_Ανδρουλάκης #ΜΗ_ΚΡΑΤΙΚΑ_ΑΕΙ #Ιδιωτικά_πανεπιστήμια #Πασοκ- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Η υπογεννητικότητα και η μόνη σοβαρή λύση της: 15.000 για το 2ο παιδί, 25.000 για το 3ο παιδί και κάθε επόμενο
- Καλαμαριά: Πυρκαγιά σε τρία σκάφη
- Μόνη της η Ευρώπη απέναντι στον Πούτιν;
- Κόρινθος: Τροχαίο στην Παλαιά Εθνική οδό- Λεωφορείο συγκρούστηκε με ΙΧ
- Διόρθωσαν επιλεκτικά οι επενδυτές στο Χρηματιστήριο-Σε χαμηλές «πτήσεις» ο τζίρος
- ΗΠΑ: Δάνεια αξίας 929 δισ.δολαρίων λήγουν φέτος στην αγορά εμπορικών ακινήτων
- Η Barcleys εξαγόρασε την Tesco Bank έναντι 600 εκατ. λιρών
- Τετ α τετ Γ. Στάσση με Τζ. Πάιατ - Στο επίκεντρο ο μετασχηματισμός της ΔΕΗ
- Την μείωση των διοδίων στη Γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου για τους κατοίκους Ναυπακτίας και Δωρίδας ζητεί η ΕΕΚΕ
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Reporter
- Τελευταία Νέα Reporter
- Διόρθωσαν επιλεκτικά οι επενδυτές στο Χρηματιστήριο-Σε χαμηλές «πτήσεις» ο τζίρος
- Στα ημιτελικά του παγκοσμίου πρωταθλήματος η εθνική πόλο γυναικών
- Δικαστήρια Θεσσαλονίκης: Τι ερευνά η Αντιτρομοκρατική για τον παγιδευμένο φάκελο
- Βουλγαρικά ΜΜΕ: Νεκρός Έλληνας σκιέρ που καταπλακώθηκε από χιονοστιβάδα
- Η στιγμή της έκρηξης της βόμβας στο υπουργείο Εργασίας (βίντεο)
- Ο Κυριάκος Μητσοτάκης βράβευσε τον Ότο Ρεχάγκελ
- Ικανοποιημένος ο Ερντογάν από το «πράσινο φως» για τα F-16
- ΕΚΠΑ: «Έριξαν» τον server για να μπλοκάρουν τις ηλεκτρονικές εξετάσεις
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Η υπογεννητικότητα και η μόνη σοβαρή λύση της: 15.000 για το 2ο παιδί, 25.000 για το 3ο παιδί και κάθε επόμενο
- Μόνη της η Ευρώπη απέναντι στον Πούτιν;
- Ξανά ενεργειακός "κόμβος" η Ελλάδα. Η 10η φορά σε 40 χρόνια...
- Φθηνό πετρέλαιο, ακριβό νερό και ακριβότερο φαγητό
- Γκαλαπάγκος: Ιδιωτικό αεροσκάφος με εννέα επιβαίνοντες έπεσε στη θάλασσα
- Το ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ έθεσε σε δημόσια διαβούλευση πρόταση για την ανώτατη εκπαίδευση με βάση το σκανδιναβικό παράδειγμα
- Ιταλία: Η κυβέρνηση Μελόνι συνεχίζει τον διάλογο με τους αγρότες, με νέες προτάσεις για φοροαπαλλαγές και φοροελαφρύνσεις
- Wall: Σε νέο ιστορικό υψηλό έκλεισε ο Dow Jones
- Μπάιντεν: Εργαζόμαστε για μια συμφωνία για τους ομήρους στη Γάζα που θα οδηγήσει σε περίοδο ηρεμίας έξι εβδομάδων