Ο κοροναϊός απειλεί και την παγκόσμια αγορά τεχνολογίας

08:54 6/2/2020 - Πηγή: Reporter

Τις διαστάσεις, που λαμβάνει η παγκόσμια επιδημία του κορονοϊού, παρακολουθεί στενά η αγορά της τεχνολογίας, προκειμένου να διαπιστώσει πόσο στενά μπορεί να την επηρεάσει. Η επιδημία του κοροναϊού μπορεί να επηρεάσει δραστικά το τοπίο στην τεχνολογία το 2020, εκτιμά σε σχετική ανάλυσή της η εταιρεία GlobalData.

“Η επιδημία του κοροναϊού εισέρχεται τώρα σε μια κρίσιμη φάση με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να χαρακτηρίζει την κατάσταση “ως παγκόσμια έκτακτη ανάγκη” για την υγεία. Ενώ οι οικονομικές επιπτώσεις

της επιδημίας θα εξαρτηθούν από το πόσο θα διαρκέσει τελικά, ο αντίκτυπός της στις αγορές τεχνολογίας σε όλο τον κόσμο αρχίζει, ήδη, να έρχεται στο προσκήνιο”, αναφέρει η η GlobalData, εταιρεία δεδομένων και αναλύσεων.

Ήδη, ορισμένες εταιρείες τεχνολογίας, συμπεριλαμβανομένων των Amazon, Microsoft και Apple, μετά από τον συναγερμό που έχει σημάνει για όλο τον πλανήτη ο κοροναϊός, έχουν επιβάλει ταξιδιωτικούς περιορισμούς προς και από την Κίνα. Η Google, μάλιστα, έχει αναστείλει, αν και προσωρινά, τη λειτουργία όλων των γραφείων της στην ηπειρωτική Κίνα, το Χονγκ Κονγκ και την Ταϊβάν.

“Ενώ το προσωρινό κλείσιμο των γραφείων στην Κίνα θα έχει σίγουρα αντίκτυπο στις προσφορές προϊόντων και τις αναπτυξιακές πρωτοβουλίες που απευθύνονται στην εγχώρια αγορά, ένα πιθανό κλείσιμο εργοστασίων παραγωγής θα έχει πολύ μεγαλύτερες συνέπειες στην παραγωγή προϊόντων και στον οδικό χάρτη αυτών των τεχνολογικών γιγάντων”, σημειώνει η εταιρεία, προειδοποιώντας για οικονομικό πλήγμα από την επιβράδυνση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στην πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου.

Η παραγωγική δραστηριότητα
Σήμερα, οι περισσότεροι από αυτούς τους τεχνολογικούς γίγαντες του πλανήτη έχουν τους κατασκευαστικούς τους κόμβους στην Κίνα. Βέβαια, επί του παρόντος, η πλειονότητα των κόμβων παραγωγής εξακολουθεί να λειτουργεί. Η Foxconn, για παράδειγμα, σημαντικός κατασκευαστής για αρκετές εταιρείες τεχνολογίας, όπως η Apple, η Intel, η Microsoft και η Sony, επέμεινε ότι δεν πρόκειται να αναπροσαρμόσει κανένα χρονοδιάγραμμα κατασκευής ή να κλείσει τα εργοστάσιά της εξαιτίας της εκδήλωσης επιδημίας κορονοϊού. Αντίστοιχη στάση τηρεί και η Pegatron, άλλος ένας σημαντικός κατασκευαστής εξαρτημάτων ηλεκτρονικών υπολογιστών και περιφερειακών συσκευών.

“Η κατασκευή αυτών των συσκευών και εξαρτημάτων γίνεται μέσω μιας σύνθετης αλυσίδας εφοδιασμού που διασχίζει την περιοχή. Επομένως, μια παρατεταμένη εστία μπορεί να επηρεάσει δραματικά τις κατασκευαστικές υποχρεώσεις, έχοντας επιπτώσεις στην παραγωγή αυτών των προϊόντων”, σημειώνει η ίδια ανάλυση.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, ενώ οι αγορές τεχνολογίας στις άλλες γεωγραφικές περιοχές θα μπορούσαν ενδεχομένως να ανακάμψουν από μία πιθανή κατασκευαστική “αρρυθμία” στην Κίνα, ειδικά κατά το 2ο εξάμηνο του έτους, οι επιπτώσεις της επιδημίας του κοροναϊού θα είναι δραστικές για την εγχώρια αγορά τεχνολογίας στην Κίνα. “Αυτό δεν αποκλείεται να επηρεάσει και μάλιστα δραστικά εταιρείες που έχουν μεγάλη έκθεση στην Κίνα, όπως η Apple”, σημειώνει η GlobalData.

Η αγορά της Κίνας
Η GlobalData είχε εκτιμήσει στο παρελθόν ότι η αγορά προϊόντων και υπηρεσιών ΤΠΕ στην Κίνα θα αυξηθεί με ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 7,9% μεταξύ 2019 και 2023. Το ξέσπασμα της επιδημίας δεν αποκλείεται - σύμφωνα πάντα με την εταιρεία - να “ψαλιδίσει” αυτήν την ανάπτυξη κατά περίπου το 2%, λόγω των περιορισμένων δαπανών για ΤΠΕ τουλάχιστον στη διάρκεια αυτού του τριμήνου.

“Τελικά, φαίνεται ότι το ξέσπασμα της επιδημίας δεν είναι απλώς μια δοκιμασία της ανθεκτικότητας της κινεζικής κυβέρνησης και του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης, αλλά θα δοκιμάσει, επίσης, την ικανότητα των κινεζικών τεχνολογικών κολοσσών να αντιδράσουν στα απόνερα της παγκόσμιας αυτής κρίσης στον τομέα της υγείας”, καταλήγουν οι αναλυτές.

κοροναϊόςΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΚίναΑγοράπωλήσεις
Keywords
Τυχαία Θέματα