Ο Λίβανος «κινδυνεύει να βυθιστεί σαν τον Τιτανικό»

Ο Λίβανος θα βυθιστεί σαν τον Τιτανικό εάν αποτύχει να σχηματίσει κυβέρνηση, δήλωσε ο πρόεδρος του κοινοβουλίου της χώρας, καθώς ξεκίνησε μια συνεδρίαση για την έγκριση κεφαλαίων έκτακτης ανάγκης για δύο ακόμη μήνες.

«Όλη η χώρα κινδυνεύει, ολόκληρη η χώρα είναι ο Τιτανικός», είπε ο Nabih Berri. «Ήρθε η ώρα να ξυπνήσουμε όλοι γιατί στο τέλος, αν το πλοίο βυθιστεί, δεν θα μείνει κανένας».

Ο Λίβανος βρίσκεται σε μια κρίση οικονομικής κατάρρευσης που βασίζεται σε δεκαετίες δανεισμού και ένα συντριπτικό βουνό χρέους, στη χειρότερη κρίση

της χώρας από τον εμφύλιο πόλεμο του 1975-1990.

Ο υποψήφιος πρωθυπουργός Saad al-Hariri και ο Πρόεδρος Michel Aoun βρίσκονται σε διαμάχη για μήνες για τη σύνθεση ενός νέου υπουργικού συμβουλίου με σκοπό την πραγματοποίηση μεταρρυθμίσεων που θα επιτρέψουν ξένη βοήθεια.

Το Κοινοβούλιο ενέκρινε δάνειο ύψους 200 εκατομμυρίων δολαρίων για την πληρωμή καυσίμων για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, μετά από προειδοποίηση του Υπουργείου Ενέργειας ότι τα μετρητά είχαν εξαντληθεί για σταθμούς παραγωγής ενέργειας έπειτα από το τέλος του μήνα.

«Αυτό το ποσό θα πρέπει να είναι αρκετό για ηλεκτρική ενέργεια για περίπου δύο μήνες ή δυόμισι», δήλωσε στο Reuters ο Cesar Abi Khalil, μέλος του κοινοβουλίου και πρώην Υπουργός Ενέργειας.

Το κοινοβούλιο ψήφισε επίσης έναν νόμο που οι υποστηρικτές δήλωσαν ότι θα διευκολύνει την ανάκτηση κλεμμένων δημόσιων πόρων, αν και ορισμένοι νομοθέτες αμφιβάλλουν δημοσίως ότι θα αποφέρει πολλά.

«Ουσιαστικά, όλα αυτά τα κείμενα δεν μπορούν να εφαρμοστούν», δήλωσε ο νομοθέτης Jamil al-Sayyed, ο οποίος είναι σύμμαχος του κινήματος της Χεζμπολάχ που υποστηρίζεται από το Ιράν. «Αυτό που συμβαίνει είναι μια υποκρισία ... Σας λέμε ψέματα», είπε σε τηλεοπτικά σχόλια.

Ο Λίβανος ήδη δεν διαθέτει ικανότητα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και τα σπίτια και οι επιχειρήσεις πρέπει να αντιμετωπίσουν διακοπές ρεύματος για αρκετές ώρες την ημέρα. Ο σταθμός παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος Zahrani, ένας από τους τέσσερις κύριους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας του Λιβάνου, έχει ήδη κλείσει αυτήν την εβδομάδα λόγω έλλειψης καυσίμων.

"Οποιαδήποτε διακοπή ρεύματος σε ένα από αυτά τα μεγάλα εργοστάσια επηρεάζει αρνητικά την παραγωγή ενέργειας", δήλωσε ο Abi Khalil. "Αυτό σημαίνει ότι οι Λιβανέζοι αντικαταστούν με γεννήτριες που λειτουργούν με ντίζελ που είναι 30% ακριβότερο από το καύσιμο που αγοράζει η εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας."

ΛιβανόςΤιτανικόςΚυβέρνηση
Keywords
Τυχαία Θέματα