Ο ΟΟΣΑ... υπονομεύει το ΕΣΥ: Υποστελεχωμένο και «ακριβό»

Μία ακόμα έρευνα του ΟΟΣΑ έρχεται το τελευταίο διάστημα να... αναστατώσει την κυβέρνηση.

Μετά τις δυσάρεστες για το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης αναφορές στα εισοδήματα και τη φορολογία, ήρθε η ώρα για το υπουργείο Υγείας να "απολογηθεί".

Η μελέτη του ΟΟΣΑ «Η Υγεία με μια ματιά: Ευρώπη 2024» είναι ενδεικτική της κατάστασης που επικρατεί στην Ελλάδα

και φανερώνει περίτρανα πως το δικαίωμα στην υγεία δεν είναι δεδομένο για όλους.

Κι αυτό γιατί, 1 στους 10 Έλληνες (και 1 στους 4 μεταξύ των φτωχότερων) δεν καλύπτει τις ανάγκες του για ιατρική φροντίδα λόγω του υψηλού κόστους. Πρόκειται, με διαφορά, για τη χειρότερη επίδοση από τους 27 της ΕΕ.

Όσοι έχουν τη δυνατότητα φροντίζουν την υγεία τους με ιδιωτικές δαπάνες, όσοι δεν έχουν, δυστυχώς δεν καλύπτουν τις ανάγκες τους και αυτό ασφαλώς είναι ένα διαχρονικό πρόβλημα και δεν αφορά μόνο την παρούσα κυβέρνηση.

Διαψεύδει, πάντως, τις προσπάθειες των κυβερνώντων να μας πείσουν ότι υπερασπίζονται το δημόσιο χαρακτήρα της Υγείας στη χώρα μας και την ταυτότητα του ΕΣΥ, κατηγορώντας μάλιστα ως... μίζερους όσους διαμαρτύρονται.

Αντίθετα, αυτό που λέει ο ΟΟΣΑ είναι ότι οι ιδιωτικές δαπάνες ξεπερνούν πλέον το 30% των συνολικών δαπανών υγείας. Το αντίστοιχο ποσοστό στην ΕΕ είναι το μισό. Δηλαδή 15%.

Το παραπάνω νούμερο πρέπει να μας ανησυχήσει ιδιαίτερα και για έναν πρόσθετο λόγο, καθώς ο πληθυσμός μας γερνάει και οι ανάγκες ιατρικής φροντίδας είναι δεδομένο πως θα αυξηθούν σημαντικά.

Άλλωστε, οι προοπτικές είναι εξαιρετικά δυσοίωνες για την Ελλάδα, καθώς το 2050 αναμένεται να έχει το υψηλότερο ποσοστό ατόμων άνω των 65 ετών (35%). Το πρόβλημα αυτό αναδεικνύεται και από σχετική έρευνα του ΙΟΒΕ, σύμφωνα με την οποία οι γεννήσεις είναι πλέον λιγότερες από τους θανάτους και στις 13 περιφέρειες της χώρας.

Επιστρέφοντας στο σύστημα υγείας, η έρευνα του ΟΟΣΑ φανερώνει πως ένα από τα μεγαλύτερα... βαρίδια στην ορθή λειτουργία του είναι οι ελλείψεις στο προσωπικό και ιδιαίτερα σε αυτό των νοσηλευτών και νοσηλευτριών. Αν και οι γιατροί μοιάζουν επαρκείς (κυρίως λόγω της νησιωτικότητας), στους νοσηλευτές έχουμε τη χειρότερη επίδοση στην ΕΕ, με μόλις 4 ανά 1.000 κατοίκους.

Κερασάκι στην τούρτα και ένα στοιχείο που δεν συμβαδίζει με το αφήγημα της αναστροφής του braindrain. Ενδεικτικά, το 2022 στη Γερμανία προσλήφθηκαν 1.213 γιατροί εκ των οποίων οι 102 ήταν Έλληνες. Μάλλον γιατί οι μισθοί στην Ελλάδα παραμένουν σχεδόν κατά 70% χαμηλότεροι.

#ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΠΟΥΛΟΣ #μελέτη #ΟΟΣΑ #ΥΓΕΙΑ #ΕΛΛΑΔΑ #ΜΙΣΘΟΙ #ΝΟΣΗΛΕΥΤΕΣ #γιατροί
Keywords
Αναζητήσεις
o-oosa-yponomevei-to-esy-ypostelechomeno-kai-akrivo.htm
Τυχαία Θέματα