Ο παγκόσμιος πληθυσμός ξεπέρασε τα 8 δισεκατομμύρια

Ο παγκόσμιος πληθυσμός ξεπέρασε την Τρίτη (15/11) τα 8 δισεκατομμύρια, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ΟΗΕ.

«Το ορόσημο είναι μια ευκαιρία να γιορτάσουμε τη διαφορετικότητα και την πρόοδο, λαμβάνοντας υπόψη την κοινή ευθύνη της ανθρωπότητας για τον πλανήτη», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Αντόνιο Γκουτέρες.

Ο ΟΗΕ αποδίδει την αύξηση στην ανθρώπινη ανάπτυξη, με τους ανθρώπους να ζουν περισσότερο χάρη στις βελτιώσεις στη δημόσια υγεία, τη διατροφή, την προσωπική

υγιεινή και την ιατρική.

Είναι επίσης το αποτέλεσμα των υψηλότερων ποσοστών γονιμότητας, ιδιαίτερα στις φτωχότερες χώρες του κόσμου - οι περισσότερες από τις οποίες βρίσκονται στην υποσαχάρια Αφρική - που θέτουν σε κίνδυνο τους αναπτυξιακούς τους στόχους.

Ο σημερινός πληθυσμός είναι περισσότερο από τρεις φορές υψηλότερος από την καταμέτρηση του 1950, όταν ήταν 2,5 δισεκατομμύρια.

Ωστόσο, έπειτα από μια κορύφωση στις αρχές της δεκαετίας του 1960, ο ρυθμός αύξησης του παγκόσμιου πληθυσμού έχει επιβραδυνθεί δραματικά, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Ρέιτσελ Σνόου του Ταμείου Πληθυσμού του ΟΗΕ.

Θα ξεπεράσουμε τα 10 δισεκατομμύρια;

Η ετήσια αύξηση μειώθηκε από το υψηλό του 2,1% μεταξύ 1962 και 1965 σε κάτω από 1% το 2020.

Αυτό θα μπορούσε ενδεχομένως να μειωθεί περαιτέρω σε περίπου 0,5% έως το 2050 λόγω της συνεχιζόμενης μείωσης των ποσοστών γονιμότητας, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των Ηνωμένων Εθνών.

Ο Οργανισμός επισημαίνει ότι ενώ χρειάστηκαν 12 χρόνια για να φτάσει ο παγκόσμιος πληθυσμός από 7 δισεκατομμύρια σε 8 δισεκατομμύρια, θα χρειαστούν περίπου 15 χρόνια μέχρι το 2037 για να φτάσει τα 9 δισεκατομμύρια.

Προβλέπει ότι ο πληθυσμός θα συνεχίσει να αυξάνεται στα 8,5 δισεκατομμύρια περίπου το 2030, στα 9,7 δισεκατομμύρια το 2050 και θα κορυφωθεί περίπου στα 10,4 δισεκατομμύρια τη δεκαετία του 2080.

Άλλες Οργανισμοί, ωστόσο, έχουν υπολογίσει διαφορετικά στοιχεία.

Το Ινστιτούτο Μετρήσεων και Αξιολόγησης της Υγείας (IHME) που εδρεύει στις ΗΠΑ, υπολόγισε σε μια μελέτη του 2020 ότι ο παγκόσμιος πληθυσμός θα φτάσει στο μέγιστο έως το 2064, χωρίς ποτέ να φτάσει τα 10 δισεκατομμύρια, και θα μειωνόταν στα 8,8 δισεκατομμύρια μέχρι το 2100.

Πάνω από το ήμισυ της προβλεπόμενης αύξησης του παγκόσμιου πληθυσμού έως το 2050 θα συγκεντρωθεί στο Κονγκό, την Αίγυπτο, την Αιθιοπία, την Ινδία, τη Νιγηρία, το Πακιστάν, τις Φιλιππίνες και την Τανζανία. Σύμφωνα με αυτές τις εκτιμήσεις, η Ινδία προβλέπεται να ξεπεράσει την Κίνα ως η πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου το 2023.

Οι πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές περιλαμβάνουν την Ανατολική και Νοτιοανατολική Ασία με 2,3 δισεκατομμύρια κατοίκους και την Κεντρική και Νότια Ασία με 2,1 δισεκατομμύρια κατοίκους. Αυτές τις περιοχές ακολουθούν η Κίνα και η Ινδία με πληθυσμό πάνω από 1,4 δισεκατομμύριο η καθεμία.

ΠΛΗΘΥΣΜΟΣπαγκόσμιος πληθυσμόςΟΗΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα