Ο πόλεμος φέρνει στο προσκήνιο τα κρυπτονομίσματα- Τρία μεγάλα ερωτήματα

10:11 7/3/2022 - Πηγή: Reporter

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν έχουν φέρει για τα καλά στο προσκήνιο τα κρυπτονομίσματα, εν μέσω πιέσεων στις αγορές.

Αυτό, όπως αναλύει το CNBC, εγείρει τρία μεγάλα ερωτήματα σχετικά με το πώς χρησιμοποιείται και πώς διαγράφεται το μέλλον του Bitcoin.

Μπορούν να χρησιμοποιηθούν τα κρυπτονομίσματα για την αποφυγή κυρώσεων;

Μετά την εισβολή της στην Ουκρανία, η Ρωσία έχει πληγεί από μια σειρά οικονομικών κυρώσεων με στόχο την

αποκοπή της χώρας από το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Μεταξύ άλλων, οι ΗΠΑ, η Ευρωπαϊκή Ένωση και ο Καναδάς έχουν αφαιρέσει βασικές ρωσικές τράπεζες από το διατραπεζικό σύστημα SWIFT.

Οι κυρώσεις έχουν προκαλέσει «βουτιά» στο ρωσικό ρούβλι και όλα αυτά έχουν δημιουργήσει μια συζήτηση σχετικά με το εάν τα κρυπτονομίσματα, ειδικά το Βitcoin, θα μπορούσαν να είναι ένας τρόπος για όσους βρίσκονται σε λίστες κυρώσεων να αποφύγουν τους περιορισμούς.

Αυτό συμβαίνει επειδή το Βitcoin και άλλα ψηφιακά νομίσματα είναι συχνά αποκεντρωμένα, που σημαίνει ότι δεν εκδίδονται ή ελέγχονται από μια κεντρική αρχή όπως μια κεντρική τράπεζα. Όταν τα κρυπτονομίσματα αποστέλλονται σε άλλους χρήστες, δεν περνούν από την παραδοσιακή διαδρομή των οικονομικών διαύλων.

Υπάρχουν όμως πολλές προκλήσεις.

Πρώτον, το blockchain, η τεχνολογία που στηρίζει το Bitcoin, είναι ένα «δημόσιο βιβλίο δραστηριότητας». Επομένως, είναι δυνατή η παρακολούθηση των κινήσεων των κεφαλαίων από τον έναν λογαριασμό στον άλλον πολύ εύκολα. Αυτό δεν το καθιστά καλό εργαλείο για την αποφυγή κυρώσεων.

«Η μεγαλύτερη παρανόηση σχετικά με τα κρυπτονομίσματα παραμένει ότι είναι μη ανιχνεύσιμα και χρησιμοποιούνται κυρίως για κακόβουλους σκοπούς, κάτι που δεν θα μπορούσε να απέχει περισσότερο από την αλήθεια», δήλωσε στο CNBC ο Βιτζάι Αγιάρ, αντιπρόεδρος εταιρικής ανάπτυξης στο ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων Luno.

Παράλληλα, δεν υπάρχει αρκετή ρευστότητα για τους Ρώσους ολιγάρχες και τις εταιρείες να μετακινήσουν τα χρήματά τους.

«Η ρευστότητα στα κρυπτονομίσματα εξακολουθεί να είναι ένα κλάσμα της παγκόσμιας αγοράς συναλλάγματος και ως εκ τούτου η μεταφορά μεγάλων ποσών με αυτόν τον τρόπο είναι δύσκολη», εξήγησε ο Αγιάρ.

Επίσης, τα ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων θα είναι επίσης σε επιφυλακή. «Τα ανταλλακτήρια που λειτουργούν με ισχυρές διαδικασίες και κώδικες συναλλαγών θα είναι αναμφίβολα διπλά προσεκτικά αυτή τη στιγμή για κεφάλαια που έχουν ύποπτη προέλευση», δήλωσε στο CNBC ο Τσαρλς Χέιτερ, Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας δεδομένων CryptoCompare.

Ο Μπράιαν Άρμστρονγκ, Διευθύνων Σύμβουλος του ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων Coinbase, ξεκαθάρισε ότι κάθε αμερικανική επιχείρηση πρέπει να ακολουθεί το νόμο.

«Δεν έχει σημασία αν η εταιρεία σας διαχειρίζεται δολάρια, κρυπτονομίσματα, χρυσό, ακίνητα ή ακόμα και μη χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία. Οι νόμοι για τις κυρώσεις ισχύουν για όλους τους ανθρώπους και τις επιχειρήσεις των ΗΠΑ.

Οπότε θα ήταν λάθος να πιστεύουμε ότι οι επιχειρήσεις κρυπτονομισμάτων όπως το Coinbase δεν θα ακολουθήσουν το νόμο. Φυσικά και θα το κάνουμε. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ελέγχουμε άτομα που εγγράφονται στις υπηρεσίες μας σε παγκόσμιες λίστες παρακολούθησης και αποκλείουμε συναλλαγές από διευθύνσεις IP που ενδέχεται να ανήκουν σε άτομα ή οντότητες που υπόκεινται σε κυρώσεις, όπως και κάθε άλλη ελεγχόμενη επιχείρηση χρηματοοικονομικών υπηρεσιών», εξήγησε.

Ωστόσο, υπήρξε μια εκτίναξη στον όγκο των συναλλαγών από ρούβλι σε Βitcoin και σε Tether, ένα stablecoin που συνδέεται με το αμερικανικό δολάριo, μετά την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία, σύμφωνα με το CryptoCompare.

Όπως εξηγούν οι αναλυτές, κάποιοι ιδιώτες χρησιμοποιούν τα κρυπτονομίσματα ως έναν τρόπο να διατηρήσουν την περιουσία τους τώρα που το ρούβλι καταρρέει.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, νομοθέτες, συμπεριλαμβανομένης της γερουσιαστού Ελίζαμπεθ Γουόρεν, προέτρεψαν το Υπουργείο Οικονομικών να διασφαλίσει ότι οι εταιρείες κρυπτονομισμάτων συμμορφώνονται με τις κυρώσεις στη Ρωσία. Ένας κυβερνητικός αξιωματούχος των ΗΠΑ είπε ότι είναι απίθανο η Ρωσία να αποφύγει τις κυρώσεις χρησιμοποιώντας κρυπτονομίσματα.

«Η κλίμακα που θα χρειαζόταν το ρωσικό κράτος για να παρακάμψει επιτυχώς όλες τις οικονομικές κυρώσεις των ΗΠΑ και των εταίρων θα καθιστούσε σχεδόν σίγουρα αναποτελεσματικό εργαλείο τα κρυπτονομίσματα», επεσήμανε η Κάρολ Χάους, διευθύντρια κυβερνοασφάλειας στο Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας.

Εξελίσσεται τελικά το Βitcoin σε «ψηφιακό χρυσό»;

Για χρόνια, οι υποστηρικτές του Βitcoin το αποκαλούν «ψηφιακό χρυσό». Η ιδέα είναι ότι το Βitcoin είναι ένα απόθεμα αξίας και θα μπορούσε να είναι ένα ασφαλές «καταφύγιο» σε περιόδους αναταραχής, ακριβώς όπως το πολύτιμο μέταλλο.

Ωστόσο, αυτή η θεωρία έχει απομυθοποιηθεί τα τελευταία χρόνια, καθώς οι συναλλαγές Βitcoin έχουν συσχετιστεί με περιουσιακά στοιχεία που ενέχουν κίνδυνο, ιδίως τις μετοχές.

Όμως, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία εντάθηκε αυτή την εβδομάδα, το Βitcoin σημείωσε ένα τεράστιο άλμα μέσα σε ένα 24ωρο που το έφερε πάνω από τα 44.000 δολάρια μετά τα χαμηλά του έτους και το έκανε να φαντάζει πλέον ως ασφαλές «καταφύγιο».

Αρκετοί ειδικοί διαφώνησαν.

«Ένα ασφαλές “καταφύγιο” είναι ένα περιουσιακό στοιχείο που διατηρεί την αξία του σε περιόδους αναταράξεων στην αγορά. Είδαμε ένα επιθετικό sell off στα κρυπτονομίσματα από τη στιγμή που η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ έδειξε ότι θα αυξήσει τα επιτόκια πιο γρήγορα από ό,τι αναμενόταν, γεγονός που με τη σειρά του οδήγησε σε πώληση μετοχών. Αυτός δεν είναι ο ορισμός του ασφαλούς “καταφυγίου”», επεσήμανε ο Λουξ Τιαγκαραγιάχ, επικεφαλής του τμήματος συναλλαγών και διαχείρισης λογαριασμών στην εταιρεία χρηματοοικονομικών υπηρεσιών κρυπτονομισμάτων BCB Group.

Ο Αγιάρ της Luno είπε την περασμένη εβδομάδα ότι το Βitcoin «έχει αποσυσχετιστεί αρκετά από τις μετοχές και τον χρυσό, κάτι που είναι μια θετική ένδειξη σχετικά με την περίπτωση χρήσης του ως ασφαλούς καταφυγίου». Πρόσθεσε ότι το Βitcoin θα συνεχίσει να ωριμάζει, αφαιρώντας μερίδιο αγοράς από τον χρυσό, αλλά αυτό «μπορεί να πάρει ακόμα περισσότερο χρόνο για να εδραιωθεί».

Η τεχνολογία blockchain έχει αποδείξει τη χρησιμότητά της;

Οι υποστηρικτές των κρυπτονομισμάτων συχνά διαφημίζουν το blockchain ως έναν τρόπο για πιο αποτελεσματικές και ανιχνεύσιμες συναλλαγές. Ένας από τους λόγους είναι ότι δεν υπάρχει μεσάζων για να μετακινήσει τα χρήματα, σε αντίθεση με τις παραδοσιακές οικονομικές συναλλαγές.

Ωστόσο, πολλά κρυπτονομίσματα εξακολουθούν να υποφέρουν από υψηλές χρεώσεις και χαμηλή ταχύτητα συναλλαγών, ενώ δεν έχουν εδραιωθεί για πληρωμές.

Παρόλα αυτά, κατά τη διάρκεια του πολέμου, η Ουκρανία άρχισε να δέχεται δωρεές μέσω κρυπτονομισμάτων μεταξύ άλλων και για τη χρηματοδότηση του στρατού της. Σύμφωνα με την Elliptic, έχει συγκεντρώσει πάνω από 50 εκατομμύρια δολάρια μέσω κρυπτονομισμάτων.

Η λήψη δωρεών μέσω παραδοσιακών τραπεζικών μεθόδων μπορεί να είναι δύσκολη, δεδομένου του υψηλού κόστους αποστολής χρημάτων στο εξωτερικό. Μπορεί επίσης να χρειαστεί πολύς χρόνος για να λάβει η Ουκρανία χρήματα.

Εκεί είναι που τα κρυπτονομίσματα έχουν ένα πλεονέκτημα, σύμφωνα με τον Γκάρικ Χάιλμαν του London School of Economics.

«Όταν η υποδομή ζωτικής σημασίας είναι εκτός λειτουργίας ή υπάρχουν ανησυχίες σχετικά με το πόσο γρήγορα μπορεί να περάσει κάτι μέσω του παραδοσιακού τραπεζικού συστήματος, αρκεί να έχετε σύνδεση στο διαδίκτυο και μια συσκευή που μπορείτε να κάνετε συναλλαγές. Αυτή ήταν μια από τις υποσχέσεις των κρυπτονομισμάτων», σημείωσε.

πόλεμοςκρυπτονομίσματαΟυκρανίαΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑκρυπτονόμισμα
Keywords
Τυχαία Θέματα