Οι αλλαγές που «πριζώνουν» την αυτοκίνηση

Η ηλεκτροκίνηση αλλάζει τον χάρτη συνηθειών πίσω από το τιμόνι: Οι εταιρείες επενδύουν σε ψηφιακές εκθέσεις, ποντάρουν στα συστήματα που θα κάνουν τη ζωή του οδηγού πιο εύκολη – όπως το αυτόνομο σύστημα στάθμευσης – και επενδύουν στη μικροκινητικότητα.

Του Νίκου Λιβανού

Δημοσιεύθηκε στο Reporter Inside Information Magazine - Δεκέμβριος 2022

Η αυτοκινητοβιομηχανία πατάει γκάζι στον τομέα της ηλεκτροκίνησης και της αυτόνομης οδήγησης την στιγμή που η έλλειψη στα μικροτσίπ και τις μεγάλες καθυστερήσεις στην παραγωγή

των νέων μοντέλων δείχνει να ομαλοποιείται. Πριν από λίγες εβδομάδες οι αναλυτές στον χώρο της αυτοκινητοβιομηχανίας ανέφεραν ότι η ζοφερή κατάσταση που έχει δημιουργήσει το θέμα των μικροτσίπ με αντίκτυπο τις μακροχρόνιες παραδόσεις στα νέα μοντέλα θα αναγκάσει τα εργοστάσια να μην παραδώσουν σχεδόν 4,4 εκατομμύρια αυτοκίνητα σε παγκόσμιο επίπεδο. Παρά τα προβλήματα οι φίρμες του αυτοκινήτου δείχνουν να ομαλοποιούν το πρόβλημα και ευελπιστούν ότι αυτό θα αποτελεί παρελθόν έως το 2024.

Πλέον το βλέμμα είναι στραμμένο στην ηλεκτροκίνηση με σταθερή εστίαση σε αμιγώς ηλεκτρικά συστήματα κίνησης όπου οι αυτοκινητοβιομηχανίες δημιουργούν κοινές πλατφόρμες που έχουν ως στόχο να μειώσουν το κόστος της ηλεκτρικής κινητικότητας και να επιταχύνουν τη μετάβαση προς ένα ουδέτερο αποτύπωμα ως προς τις εκπομπές άνθρακα. Αυτό επιτρέπει τη δημιουργία εκτεταμένων οικονομιών κλίμακας, που καθιστούν τα ηλεκτρικά οχήματα λιγότερο ακριβά και επομένως πιο προσιτά σε μεγαλύτερο αριθμό αγοραστών.

Παρά τα προβλήματα (εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία και των πανάκριβων πρώτων υλών) οι εταιρείες συνεχίζουν να επενδύουν εκατομμύρια ευρώ στην εξέλιξη των μοντέλων τους με πρωταγωνιστή την ηλεκτροκίνηση και την αυτόνομη οδήγηση ενώ η νέα τάξη πραγμάτων αλλάζει το τοπίο και στον τομέα των αντιπροσωπειών με τις ψηφιακές εκθέσεις να μπαίνουν στη ζωή των υποψήφιων αγοραστών.

Ψηφιακή έκθεση

Το πρώτο βήμα το πραγματοποιεί η FIAT που ανακοίνωσε το πρώτο διαδραστικό κατάστημα αυτοκινήτου στο περιβάλλον metaverse. To FIAT Metaverse Store παντρεύει με επιτυχία τον ψηφιακό κόσμο με την πραγματικότητα με τον υποψήφιο αγοραστή να μπορεί να κάνει από οπουδήποτε ότι θα έκανε σε μια φυσική βιτρίνα: ο πελάτης μπορεί να ανακαλύψει το αυτοκίνητο που τον ενδιαφέρει μέσω ψηφιακών μοντέλων υψηλής ανάλυσης, να μάθει περισσότερες πληροφορίες για την ηλεκτροκίνηση, αλλά και να δοκιμάσει τις λειτουργίες των νέων μοντέλων.

Πράσινο φως για την αυτόνομη οδήγηση

Η αυτόνομη οδήγηση, παράλληλα με την ηλεκτροκίνηση, αποτελούν τα δύο μεγάλα στοιχήματα των αυτοκινητοβιομηχανιών. Η αυτόνομη οδήγηση, κερδίζει έδαφος σε χώρες όπου το νομικό πλαίσιο «ξεκλειδώνει» την χρήση της, την ώρα που οι αυτοκινητοβιομηχανίες επικουρικά ενισχύουν την συγκεκριμένη τεχνολογία ανεβάζοντας τα επίπεδα χρήσης της.

Σαφώς, η Mercedes δείχνει να έχει ισχυρό προβάδισμα αφού ανακοίνωσε ότι έχει σχεδόν έτοιμο το σύστημα αυτόνομης στάθμευσης για το οποίο έχει ήδη λάβει επίσημη έγκριση για εμπορική χρήση στη Γερμανία. Η λειτουργία θα είναι διαθέσιμη σύντομα για ορισμένες εκδόσεις S-Class και EQS εξοπλισμένες με INTELLIGENT PARK PILOT, αρχικά στο πάρκινγκ P6 του αεροδρομίου της Στουτγάρδης. Πιο απλά ο οδηγός θα μπορεί να μπαίνει στο πάρκινγκ, να βγαίνει από το αυτοκίνητο και πατώντας σε μια εφαρμογή στο smartphone του να το στέλνει να παρκάρει! Κοινώς η υπηρεσία αυτόνομης στάθμευσης δεν χρειάζεται οδηγό. Το όχημα ξεκινά αυτόματα και βρίσκει το δικό του δρόμο προς τη θέση στάθμευσής του. Όταν ο οδηγός επιθυμήσει να παραλάβει το αυτοκίνητό του από το πάρκινγκ, μπορεί να το καλέσει μέσω εντολής στο smartphone του. Στη συνέχεια, το όχημα οδηγείται αυτόνομα έως ένα προκαθορισμένο σημείο παραλαβής. Τα οχήματα που φέρουν το σύστημα αυτόνομου παρκαρίσματος θα μπορούν ακόμη και να οδηγούν μόνα τους σε ράμπες για να μετακινούνται μεταξύ ορόφων σε ένα πολυόροφο πάρκινγκ.

Με το βλέμμα στο 2030

Η ηλεκτροκίνηση δεν έχει μόνο εξέλιξη αλλά και παχυλά νούμερα τα οποία οι φίρμες ανακοινώνουν ώστε να αποτυπώσουν τα μεγαλεπήβολα σχέδιά τους. Για το πόσα ηλεκτρικά θα λανσάρουν έως το ορόσημο 2030 και πόσα ηλεκτρικά θα έχουν στη γκάμα τους.

Όπως ανακοίνωσε η Volkswagen θα παράγει μόνο ηλεκτρικά οχήματα στην Ευρώπη από το 2033. Μέχρι το 2030, τα πλήρως ηλεκτρικά οχήματα θα αντιπροσωπεύουν τουλάχιστον το 70% των πωλήσεων της Volkswagen στην Ευρώπη. Στις ΗΠΑ και την Κίνα, η εταιρεία στοχεύει σε μερίδιο ηλεκτρικών οχημάτων άνω του 50% για την ίδια περίοδο. Η Volkswagen πρόκειται να λανσάρει δέκα νέα ηλεκτρικά μοντέλα μέχρι το 2026. Η Volkswagen θα έχει το μεγαλύτερο χαρτοφυλάκιο ηλεκτρικών οχημάτων στην αυτοκινητοβιομηχανία. Από το βασικό μικρό e-car με τιμή στόχο κάτω από τα 25.000€ έως τη νέα ναυαρχίδα Aero B, τα ηλεκτρικά μοντέλα της Volkswagen θα έχουν τη σωστή πρόταση σε κάθε κατηγορία.

Επίσης το 2023 η κατηγορία B-SUV αναμένεται να φτάσει τα 2,2 εκατομμύρια πωλήσεις, αριθμός που αντιστοιχεί σε μία στις πέντε πωλήσεις στην Ευρώπη. Η συγκεκριμένη κατηγορία έχει εμπλουτιστεί με πολλά νέα μοντέλα που μεταξύ άλλων έχουν γίνει ιδιαίτερα δημοφιλή χάρη στον εξηλεκτρισμό τους.

Μικροκινητικότητα

Το φθηνό ηλεκτρικό αυτοκίνητο είναι ο επόμενος στόχος των εταιρειών. Τα μικρά ηλεκτρικά αυτοκίνητα ακόμη και τα Microcar αποτελούν το νέο χωροδικτύωμα της νέας τάξης πραγμάτων για μοντέλα που θα δίνουν λύση σε όσους αναζητούν ένα όχημα συμπαγών διαστάσεων με ηλεκτροκινητήρα που θα μπορεί να το οδηγήσει και ένας νέος 16άρης.

Τα νέα μοντέλα αστικής μετακίνησης τα αυτοκίνητα… τσέπης έχουν ως επίκεντρο τα δύσκολα εμπορικά κέντρα. Θα είναι αυτοκίνητα που θα μπορείς ακόμη και να τα νοικιάζεις για λίγα λεπτά, να πραγματοποιείς τις διαδρομές σου και τις εργασίες ακούραστα χωρίς να επιβαρύνεις το περιβάλλον ενώ η φόρτιση θα είναι διαδεδομένη και εύκολη.

Ελληνική αγορά

Όσον αφορά την ελληνική αγορά, που δείχνει στον τομέα των πωλήσεων να «οξυγονώνεται» ακόμη πιο καλά με τις ταξινομήσεις να κερδίζουν έδαφος τόσο στην λιανική όσο και στην χρονομίσθωση που κερδίζει έδαφος έναντι της πρώτης. Το 2023 θα είναι μια χρονιά ορόσημο για την χώρα μας μιας και αναμένονται να κυκλοφορήσουν πολλά, νέα και σημαντικά μοντέλα με επίκεντρο τον εξηλεκτρισμό. Αρκετές φίρμες έχουν ήδη ανακοινώσει τα νέα μοντέλα που θα κοσμήσουν τις πιο καλοφωτισμένες γωνίες των αντιπροσωπειών με την plug in τεχνολογία να έχει τη μερίδα του λέοντος στις περισσότερες νέες παρουσίες που θα αλλάξουν τις συνήθειες των μελλοντικών υποψήφιων αγοραστών.

Στο επίκεντρο και το νέο πρόγραμμα Κινούμαι Ηλεκτρικά 2 που προσφέρει ακόμη μεγαλύτερα οικονομικά οφέλη στους ενδιαφερόμενους σε σχέση με τον πρώτο κύκλο επιδοτήσεων, όπου το όφελος μπορεί να αγγίξει ακόμη και τις 9.500 ευρώ. Ενώ, αν επιλέξει και την εγκατάσταση έξυπνου ηλεκτρικού φορτιστή που χρηματοδοτείται με άλλα 500 ευρώ, τότε το συνολικό όφελος αγγίζει τα 9.500 ευρώ! , η νέα επιδότηση Κινούμαι ηλεκτρικά 2 έχει αναδρομική ισχύ από την 1η Δεκεμβρίου του 2021, ενώ, η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων μπορεί να πραγματοποιηθεί έως και τις 31 Δεκεμβρίου 2023.

ηλεκτροκίνησηReporter MagazineΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑψηφιακές εκθέσειςΜικροκινητικότηταΑΥΤΟΝΟΜΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗΣμικροτσίπFiatMercedesVolkswagenMICROCARΚινούμαι ηλεκτρικά
Keywords
Τυχαία Θέματα