Οι αντιδράσεις για τη συμφωνία της Γλασκώβης για το κλίμα

Οι παγκόσμιες συνομιλίες για το κλίμα στη Γλασκώβη ολοκληρώθηκαν με μια συμφωνία που τα Ηνωμένα Έθνη χαρακτήρισαν «σημαντικό βήμα» αλλά και «συμβιβασμό». Την ίδια ώρα ορισμένοι ακτιβιστές απέρριψαν τη συμφωνία χαρακτηρίζοντάς την ως «προδοσία του πλανήτη και των ανθρώπων».

Η συμφωνία, που εγκρίθηκε από σχεδόν 200 έθνη το Σάββατο, διατηρεί ζωντανή την ελπίδα περιορισμού της υπερθέρμανσης του πλανήτη στους 1,5 βαθμούς Κελσίου, αλλά απογοήτευσε πολλούς με μια αλλαγή της τελευταίας στιγμής στο θέμα των ορυκτών καυσίμων έπειτα από αίτημα της Κίνας και της Ινδίας. Η αναδιατύπωση καλεί τις χώρες

να «καταργήσουν» αντί να «καταργήσουν σταδιακά» τη χρήση των ορυκτών καυσίμων.

«Τα εγκεκριμένα κείμενα είναι ένας συμβιβασμός», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες. «Αντικατοπτρίζουν τα συμφέροντα, τις συνθήκες, τις αντιφάσεις και την κατάσταση της πολιτικής βούλησης στον κόσμο σήμερα», είπε χαρακτηριστικά.

Και ενώ η συμφωνία προτείνει να γίνουν σημαντικά βήματα, «δεν είναι αρκετό», είπε. «Ήρθε η ώρα να μπείτε σε λειτουργία έκτακτης ανάγκης».

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον εμφανίστηκε επίσης σχετικά αισιόδοξος. «Υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος για να μπορέσουμε να πούμε ότι αντιμετωπίσαμε την κλιματική αλλαγή, αλλά τα σπουδαία νέα είναι ότι, μαζί, ο κόσμος έχει κάνει μερικές σημαντικές ανακαλύψεις», είπε αργά το Σάββατο.

«Διατηρήσαμε ζωντανή την ελπίδα να περιορίσουμε την αύξηση των θερμοκρασιών στους 1,5 βαθμούς και έχουμε κάνει τεράστια πρόοδο στον άνθρακα, τα αυτοκίνητα, τα μετρητά και τα δέντρα. Για πρώτη φορά, έχουμε περισσότερες από 190 χώρες που συμφωνούν όλες να ηχήσουν τον θάνατο για την ενέργεια από άνθρακα. Και απόψε, ο ανεπτυγμένος κόσμος αναγνώρισε επιτέλους την ανάγκη να βοηθήσει τα φτωχά και ευάλωτα έθνη να αντιμετωπίσουν την απώλεια και τη ζημιά που ήδη προκαλείται από την κλιματική αλλαγή», δήλωσε.

Η ΕΕ χαιρέτισε επίσης τη συμφωνία, λέγοντας ότι «μας έδωσε την ευκαιρία να περιορίσουμε την υπερθέρμανση του πλανήτη στους 1,5 βαθμούς Κελσίου». Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είπε ότι οι εκπρόσωποι σημείωσαν πρόοδο στις δεσμεύσεις για μείωση των επικίνδυνων εκπομπών, καθώς και δεσμεύσεις για βοήθεια στις αναπτυσσόμενες και ευάλωτες χώρες. «Αλλά δεν θα υπάρχει χρόνος για χαλάρωση: υπάρχει ακόμη σκληρή δουλειά μπροστά», πρόσθεσε.

Πολλοί ακτιβιστές υιοθέτησαν όμως επικριτικό τόνο: Η περιβαλλοντική ακτιβίστρια Γκρέτα Τούνμπεργκ είπε ότι οι συνομιλίες δεν είχαν επιτύχει τίποτα άλλο παρά «μπλα μπλα μπλα». «Η πραγματική δουλειά συνεχίζεται έξω από αυτές τις αίθουσες», δημοσίευσε στο Twitter η επικεφαλής του κινήματος Fridays for Future. «Και δεν θα τα παρατήσουμε ποτέ, ποτέ», υπογράμμισε.

Ο Asad Rehman, ακτιβιστής στο War on Want, μια ομάδα που εργάζεται για τον τερματισμό της παγκόσμιας φτώχειας, περιέγραψε τη συμφωνία ως «προδοσία των ανθρώπων και του πλανήτη».

«Είναι μια προδοσία της επιστήμης, είναι μια προδοσία της πραγματικότητας των κλιματικών επιπτώσεων που συμβαίνουν και καταστρέφουν τις ζωές και τα μέσα διαβίωσης των ανθρώπων», είπε. «Οι μόνοι άνθρωποι που πανηγυρίζουν αυτό το αποτέλεσμα είναι οι εκατοντάδες λομπίστες από τη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου, εκείνοι των οποίων τα συμφέροντα βασικά λένε ότι δεν μπορούμε να δούμε καμία αλλαγή, δεν μπορούμε να απομακρυνθούμε από τον εθισμό της οικονομίας μας στα ορυκτά καύσιμα», είπε.

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣσυμφωνία της ΓλασκώβηςΚΛΙΜΑκλιματική κρίση
Keywords
Τυχαία Θέματα