Οι άξονες του parco.gov.gr και του kidswallet

Στο πρόγραμμα για τον περιορισμό του εθισμού των εφήβων στα κινητά και τις ταμπλέτες, αναφέρθηκε ο Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος, Γενικός Γραμματέας Πληροφορικών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, την Κυριακή (12/1).

Οι άξονες του gov.kidswallet

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Αναγνωστόπουλος στην ΕΡΤ: «Παρουσιάστηκε η στρατηγική και από τον ίδιο τον πρωθυπουργό στις 30 Δεκεμβρίου του περασμένου χρόνου. Και αυτό που πρέπει καταρχήν να αντιληφθούμε ότι είναι ένα θέμα το οποίο

αφορά όλους μας, στην πραγματικότητα όλους τους γονείς. Διότι ανεξαρτήτως που μένει κανείς ή άλλου θέματος, επιπέδου μορφωτικού, οτιδήποτε άλλο, έχουμε πολύ σημαντικό θέμα σε ό, τι αφορά τα κοινωνικά μέσα και την πρόσβαση των παιδιών μας εκεί και υπάρχουν εργαλεία τα οποία θα πρέπει να γνωρίζουμε ως γονείς ότι μπορούμε να αξιοποιήσουμε και για τον σκοπό αυτό κιόλας υπάρχει μία πλατφόρμα καινούργια η οποία παρουσιάστηκε, η οποία είναι η πλατφόρμα parco.gov.gr.

Τι κάνει αυτή η πλατφόρμα; Μας δίνει τη δυνατότητα ως γονείς να καταλάβουμε, τι μπορούμε να κάνουμε σε ότι αφορά την πρόσβαση των παιδιών μας στα social media. Για παράδειγμα, ποιες ώρες χρησιμοποιούν το κινητό τηλέφωνο; Μπορούν να μπουν κάποιοι περιορισμοί; Ποιες εφαρμογές; Ποια προγράμματα χρησιμοποιούν τα παιδιά;
Μπορούμε να δούμε ποια είναι αυτά τα προγράμματα ή να βάλουν περιορισμούς και επίσης να αποκλείσουμε και σελίδες οι οποίες μπορεί να έχουν ακατάλληλο περιεχόμενο. Προφανώς όλοι το θέλουμε κάτι τέτοιο.

Αυτές τις δυνατότητες δεν τις γνωρίζαμε ως γονείς. Πολλοί γονείς δεν γνωρίζουν ότι υπάρχουν. Οπότε είναι πολύ σκόπιμο νομίζω, να επισκεφθούμε αυτή τη σελίδα και να δούμε τι δυνατότητες έχουμε και πως μπορούμε να αξιοποιήσουμε αυτές τις δυνατότητες με το κινητό τηλέφωνο και με πολύ ωραία βιντεάκια που δείχνει τι μπορεί να κάνει κανείς για να γνωρίζει πρώτα απ’ όλα τι κάνει το παιδί στο κινητό τηλέφωνο και επίσης πως μπορείς να ελέγξεις, να έχεις ένα report, μια αναφορά, να ξέρεις τι γίνεται. Είναι εύκολο και πολύ κατανοητό. Τα βίντεο είναι πολύ κατανοητά, πολύ παραστατικά.

Και επειδή θα σας έλεγα ότι αυτό αφορά όλους μας, γιατί σε όλους ξεφεύγει αυτή η κατάσταση. Να κάνουμε κάτι εμείς και το παιδί μας δίπλα στο πλάι να έχει ένα κινητό τηλέφωνο που δεν γνωρίζουμε στην πραγματικότητα, τι κάνει καμιά φορά και σε τι επαφές κιόλας, μπορείς να στέλνεις μηνύματα. Σε ποιες ώρες μπορείς να χρησιμοποιείς το κινητό.

Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει αυτή η δυνατότητα, γι αυτό και η έμφαση της κυβέρνησης και θα έλεγα ότι είναι και πρωτοποριακό και για την Ευρωπαϊκή Ένωση κιόλας. Το ανέφερε ο πρωθυπουργός ότι πρέπει κάτι να κάνουμε προκειμένου να μην υπάρχει αυτή η ασυδοσία, τουλάχιστον για τους ανήλικους, οι οποίοι δεν μπορούν να ελέγξουν τη βούλησή τους».

Τα «εργαλεία» και το Kids wallet

Ο κ. Αναγνωστόπουλος συνέχισε λέγοντας πως «Tο μεγάλο πρόβλημα είναι ο ελέφαντας στο δωμάτιο, όπως λέει και ο υπουργός Δημήτρης Παπαστεργίου, είναι ότι πρέπει να υπάρχει ξεκάθαρη ένδειξη του ποια ηλικία έχει ένα παιδί προκειμένου να ασκήσουμε τέτοιου είδους μέτρα. Γιατί όταν μπαίνει κανείς σε μια πλατφόρμα συχνά δεν λέει ότι είναι κάτω από 18, λέει ότι είναι πάνω από 18, οπότε δεν υπάρχει αυτός ο περιορισμός. Πρέπει λοιπόν να βρεθούν κάποια εργαλεία και σε αυτό έχουμε δώσει μεγάλη έμφαση ως Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης μέσα από το Kids wallet, ένα καινούριο εργαλείο το οποίο θα έχει ξεκάθαρα την ένδειξη της ηλικίας του παιδιού.

Θα υπάρχει μέσα στο εργαλείο αυτή η δυνατότητα, γιατί έχουμε τη δυνατότητα μετά από πολλά χρόνια που έχουμε δουλέψει τα τελευταία, την τελευταία περίοδο έχουμε τη δυνατότητα να γνωρίζουμε για κάποιον ποια είναι η ηλικία του ξεκάθαρα. Άρα για ένα παιδί να γνωρίζουμε η ηλικία αυτή είναι 15, 12, 9 χρονών.

Να μπει αυτή η ηλικία στο Kids wallet, και αυτό το εργαλείο σε συνεργασία και με μία πλατφόρμα από τις πολύ γνωστές πλατφόρμες, θα μπορεί και με την βούληση του γονέα να καθορίζει ξεκάθαρα ότι αυτός που χρησιμοποιεί τη συσκευή και την πλατφόρμα είναι ένας ανήλικος, ο οποίος είναι 12, 9, 14.
Άρα να υπάρχουν κάποιοι περιορισμοί οι οποίοι να μπορούν να ασκηθούν για το πρόσωπο αυτής της ηλικίας».

Ο ρόλος των γονέων

Ως προς το θέμα αυτό ο Γενικός Γραμματέας Πληροφορικών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, τόνισε ότι: «Γενικότερα, όλες οι εφαρμογές γονικής γονικής μέριμνας θα πρέπει να γίνονται με την ευθύνη του γονέα να μπουν στο κινητό που χρησιμοποιεί το παιδί, έτσι και το Kids wallet θα πρέπει να εγκατασταθεί στο κινητό, να το ενεργοποιήσει ο πατέρας και η μητέρα και στη συνέχεια σε συνεργασία με την πλατφόρμα , να δώσει ποια είναι η ηλικία του παιδιού. Άρα να λάβει συγκεκριμένη μέριμνα η πλατφόρμα γιατί μιλάμε πια όχι για έναν ενήλικα, αλλά για ένα παιδί. Αυτό το οποίο μπορεί να κάνει κανείς είναι να χρησιμοποιήσει εργαλεία τα οποία υπάρχουν από τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, από τις εταιρείες κινητών τηλεφώνων, δηλαδή αυτούς που έχουν Android ή Apple κινητά και με αυτό τον τρόπο να γνωρίζει πρώτα απ’ όλα τι κάνει το παιδί του στο διαδίκτυο και επίσης να περιορίσει τη χρήση αυτή. Δηλαδή να περιορίζεις ποιες εφαρμογές θα βλέπει, ποιες σελίδες θα βλέπει ακατάλληλο περιεχόμενο.

Καταλαβαίνω ότι υπάρχουν σελίδες οι οποίες είναι ακατάλληλο περιεχόμενο να μην μπορεί να τις βλέπει το παιδί.
Αυτά δεν τα γνωρίζει ο πατέρας και η μητέρα, γι αυτό αν πάτε στη σελίδα parco.gov.gr μπορούν να δουν όλες αυτές τις δυνατότητες που έχουν και με βίντεο πώς ακριβώς μπορούν να τις εφαρμόσουν αυτές τις δυνατότητες, με πολύ απλά βίντεο που σου δείχνουν τι πρέπει να κάνεις το κινητό σου τηλέφωνο».

Μπορούν να ξεκλειδωθούν οι ασφάλειες και να ξεπεραστούν οι περιορισμοί;

Απαντώντας στο ερώτημα αυτό, ο κ. Αναγνωστόπουλος σχολίασε πως: «Εφόσον ένα κινητό τηλέφωνο και κάποια εφαρμογή χρησιμοποιείται σωστά, δηλαδή με την κατάλληλη εφαρμογή γονικής μέριμνας, που το έχει δηλώσει ο πατέρας και η μητέρα, τότε το παιδί αναγκαστικά όταν χρησιμοποιεί το κινητό αυτό θα εφαρμόσει τους συγκεκριμένους περιορισμούς. Επειδή δεν είναι μόνο η χρήση του κινητού και τα social media, υπάρχουν γενικότερες αρχές που αφορούν και στην κυβερνοασφάλεια αλλά και ειδικά σε ότι αφορά τα κοινωνικά μέσα, για τα παιδιά και τους μεγάλους.

Παραδείγματος χάριν, το λέει και η UNICEF στις κατευθύνσεις που έχει δώσει, δεν πρέπει ποτέ να αναρτά κανείς στα κοινωνικά μέσα προσωπικά στοιχεία, όπως στοιχεία οικονομικά. Πού μένεις;
Στοιχεία, δηλαδή διεύθυνσης και ποτέ επαγγελματικά στοιχεία ή στοιχεία τα οποία έχουν να κάνουν με τον τρόπο που μπορεί κανείς να σε αναγνωρίζει όταν είσαι ιδιαίτερα και ανήλικος.

Είναι κάτι το οποίο δεν πρέπει να κάνεις ποτέ. Επίσης, δεν πρέπει ποτέ να εκφράζεις συναισθήματα στο διαδίκτυο, όταν είσαι σε κατά κάποιο τρόπο φορτισμένος.
Δηλαδή να εκφράζεις μια αρνητική κριτική για κάποιον. Διότι στο διαδίκτυο ότι γράφεις μένει, υπάρχει ένα ψηφιακό αποτύπωμα το οποίο παραμένει».

Οι κάμερες στους δρόμους

Για τις εξελίξεις στον τομέα αυτό, ο κ. Αναγνωστόπουλος ανέφερε πως: «Με τις , είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε ότι θα πρέπει να γίνεται αυτόματη ανίχνευση κάποιων τροχαίων παραβάσεων. Θα πρέπει να ελέγχεται το περιστατικό αυτό, ότι είναι όντως περιστατικό παραβατικό, γιατί υπάρχουν συνθήκες όπου χρειάζεται κάποια διευκρίνιση και στη συνέχεια αυτό το πράγμα θα πρέπει να προωθείται προκειμένου να βγαίνει μία κλήση η οποία να πηγαίνει αυτόματα μέσα από το gov στον υπεύθυνο για αυτή την παράβαση.

Το ίδιο πράγμα κάνουμε τώρα και σε ό, τι αφορά την κίνηση των οχημάτων, κάνουμε και αυτόματα μέσω διασταυρώσεων, οι οποίες θα γίνονται για τα οχήματα τα οποία κυκλοφορούν είτε χωρίς να έχουν πληρώσει τέλη κυκλοφορίας, είτε για οχήματα τα οποία έχουν πληρώσει τέλη κυκλοφορίας αλλά δεν έχουν ασφαλιστεί ή δεν έχουν περάσει από ΚΤΕΟ, έτσι ώστε αυτόματα ένα πολύ μεγάλο αρχείο οχημάτων το οποίο υπάρχει τώρα, το οποίο μπορεί να έχει και εκατοντάδες χιλιάδες οχήματα τα οποία πλέον δεν είναι σε κυκλοφορία γιατί έχουν έρθει από το παρελθόν και δεν έχει ποτέ κανείς καθαρίσει σε εισαγωγικά αυτό το μητρώο, να τα βγάλουμε και να είναι ξεκάθαρο όταν κυκλοφορείς και όταν καμιά φορά τυχαίνει να έχεις ένα ατύχημα με το αυτοκίνητο, ότι όντως αυτό το αυτοκίνητο έχει πληρώσει τέλη κυκλοφορίας, έχει περάσει ΚΤΕΟ, έχει ασφαλιστεί και δεν έχουμε αυτά του παρελθόντος, τα φαινόμενα τα οποία έχουν έρθει και μέχρι τώρα».

#SOCIAL_MEDIA #ΕΘΙΣΜΟΣ_ΑΝΗΛΙΚΩΝ #Διαδίκτυο #Αναγνωστόπουλος #KIDS_WALLET
Keywords
Αναζητήσεις
oi-axones-tou-parcogovgr-kai-tou-kidswallet.htm
Τυχαία Θέματα