Οι άξονες του υπ. Υγείας στη μάχη κατά του κορονοϊού
Ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, εκσυγχρονισμός των παρεχόμενων υπηρεσιών, αποτελεσματική κάλυψη των αναγκών των πολιτών και διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα του ΕΣΥ, είναι οι βασικοί άξονες του σχεδιασμού του υπουργείου Υγείας στη μάχη κατά του κορονοϊού, όπως τονίζει ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης.
«Κερδίζουμε το στοίχημα και μετά την κρίση το σύστημα υγείας θα είναι πιο δυνατό» δηλώσει ο υφυπουργός
Η έναρξη της κρίσης του κορονοϊού βρήκε το σύστημα υγείας με ελλείψεις σε κομβικά τμήματα
«Τον περασμένο Ιούλιο, ο υπουργός Βασίλης Κικίλιας κι εγώ αναλάβαμε ένα σύστημα υγείας σε κακή κατάσταση. Αποτυπώσαμε πολύ γρήγορα τις ελλείψεις και τις αστοχίες και σχεδιάσαμε τις απαραίτητες ενέργειες που έπρεπε να αναληφθούν. Κυρίως, καταφέραμε να διασφαλίσουμε την οικονομική βιωσιμότητα του συστήματος και να έχουμε στη διάθεσή μας ενημερωμένα και αξιόπιστα ώστε να λάβουμε τεκμηριωμένες αποφάσεις» αναφέρει για να προσθέσει:
«Με την έναρξη της κρίσης του κορονοϊού το σύστημα υγείας βρέθηκε με ελλείψεις σε κομβικά τμήματα, όπως οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Δημιουργήσαμε σε σύντομο χρονικό διάστημα νέες Μονάδες, στελεχώσαμε τομείς του συστήματος με το απαραίτητο προσωπικό, προβήκαμε στις παραγγελίες του απαραίτητου εξοπλισμού και υλικών, ώστε να αντιμετωπίσουμε την κρίση. Δημιουργούμε μία σημαντική παρακαταθήκη για το μέλλον που μας δίνει τη δυνατότητα να ολοκληρώσουμε νωρίτερα τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και αλλαγές στο σύστημα υγείας».
Έγκαιρη λήψη μέτρων και προετοιμασία του συστήματος υγείας
«Είναι αλήθεια ότι με την έγκαιρη λήψη των μέτρων καταφέραμε να περιορίσουμε τη μετάδοση της νόσου, αλλά και να προετοιμάσουμε καλύτερα το σύστημα υγείας. Είναι ένα παράδειγμα τεκμηριωμένης λήψης αποφάσεων και ταχύτατης ανταπόκρισης της κυβέρνησης» σημειώνει ο υφυπουργός.
Όπως επισημαίνει, «στοχεύσαμε στην προστασία των πολιτών, στην προστασία των επαγγελματιών υγείας και στην ενδυνάμωση του συστήματος υγείας. Δεν χάσαμε την ευκαιρία. Θέσαμε ως προτεραιότητα την αύξηση των κλινών εντατικής θεραπείας. Και το καταφέραμε. Από 557 λειτουργικές κλίνες ΜΕΘ που διέθετε το δημόσιο σύστημα υγείας τον Ιούλιο 2019, σήμερα διαθέτει 775. Όχι μόνο αντιμετωπίζουμε επιτυχώς τον covid-19, αλλά ταυτόχρονα βελτιώνουμε το χαμηλό δείκτη που έχει η χώρα μας σε κλίνες ΜΕΘ ανά κάτοικο. Έχουμε σχεδιάσει και υλοποιούμε ένα πλάνο περαιτέρω ανάπτυξης Μονάδων Εντατικής Θεραπείας στο οποίο συνεισφέρουν μεγάλοι δωρητές».
Στελέχωση του ΕΣΥ
Επίσης, συνεχίζει ο κ. Κοντοζαμάνης, «δίνουμε προτεραιότητα στις προσλήψεις στον τομέα της εντατικής θεραπείας. Οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας απαιτούν υψηλούς δείκτες στελέχωσης. Στόχος μας είναι η στελέχωση αυτή να είναι μόνιμη. Όπως και σε άλλους τομείς του συστήματος υγείας. Έχουμε επισημάνει ότι το επικουρικό νοσηλευτικό προσωπικό θα παραμείνει στο σύστημα. Έχουμε επίσης σχεδιάσει τη σταδιακή μετατροπή των θέσεων ιατρικού επικουρικού προσωπικού σε θέσεις επιμελητών Β, ώστε με γρήγορες διαδικασίες κρίσης να προσλάβουμε μόνιμους γιατρούς στο σύστημα υγείας».
Ανάπτυξη της ΠΦΥ
Ο κ. Κοντοζαμάνης υπογραμμίζει ότι αποτελεί προτεραιότητα και η ανάπτυξη της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. «Η περίπτωση του κορονοϊού αποτελεί το καλύτερο παράδειγμα για το πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε ήπια περιστατικά, πώς μπορούμε να προσφέρουμε περισσότερες υπηρεσίες σε πρωτοβάθμιο επίπεδο, με τη χρήση κυρίως της τεχνολογίας, και πώς η παροχή υπηρεσιών υγείας είναι αποτελεσματικότερη εφόσον η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας διαλειτουργήσει ουσιαστικά με τη δευτεροβάθμια. Πετυχαίνουμε και κάτι ακόμα. Το καλύτερο αποτέλεσμα με το μικρότερο κόστος επειδή η χρήση των πόρων καθίσταται αποδοτική».
Ο ρόλος της ιδιωτικής υγείας
«Είναι γεγονός ότι το βάρος μίας υγειονομικής κρίσης το σηκώνουν τα κρατικά συστήματα υγείας. Δεν πρέπει όμως να παραγνωρίζουμε το γεγονός ότι, σε ένα εθνικό σύστημα υγείας συνυπάρχει τόσο ο κρατικός τομέας όσο και ο ιδιωτικός. Και πως στη μάχη πρέπει να συμμετέχουν όλοι. Και συμμετέχουν» αναφέρει ο υφυπουργός. τονίζοντας ότι «κανείς δεν περισσεύει».
Η επόμενη μέρα
Όπως αναφέρει ο κ. Κοντοζαμάνης, «η υγειονομική κρίση μας δίνει την ευκαιρία να βελτιώσουμε το σύστημα υγείας, να το κάνουμε πιο αποτελεσματικό, πιο αποδοτικό, πιο σύγχρονο. Σε μικρό χρονικό διάστημα καταφέραμε και ξεπεράσαμε στρεβλώσεις, καλύψαμε ελλείψεις, δημιουργήσαμε νέες υπηρεσίες. Ειδικότερα, δημιουργήσαμε νέες Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, εκσυγχρονίσαμε και ανανεώσαμε εξοπλισμό, στελεχώσαμε με το απαραίτητο προσωπικό κρίσιμους τομείς του συστήματος. Και συνεχίζουμε να το κάνουμε».
Ψηφιακό άλμα
«Καταφέραμε επίσης να επιτύχουμε και ένα ψηφιακό άλμα στον τομέα της υγείας. Δράσεις που σχεδιάζονταν να υλοποιηθούν εντός του 2020, ήδη υλοποιούνται. Για παράδειγμα, η άυλη συνταγογράφηση. Και είναι δράσεις που αφορούν πρωτίστως όλους τους πολίτες. Βελτιώνουν την καθημερινότητα τους στην επαφή με το σύστημα υγείας, τον εξυπηρετούν και βεβαίως δεν επιφέρουν κανένα οικονομικό κόστος» συμπληρώνει.
Υπογραμμίζει ακόμη πως «η κρίση κατέδειξε, σε όλους, ότι ο δημόσιος χαρακτήρας του συστήματος υγείας είναι για εμάς αδιαπραγμάτευτος»
«Διασφαλίζουμε την απρόσκοπτη πρόσβαση των πολιτών σε κάθε απαραίτητη υπηρεσία χωρίς επιβάρυνση» καταλήγει.
Βασίλης Κοντοζαμάνηςυφυπουργός ΥγείαςΕΣΥΠΦΥΒασίλης ΚικίλιαςΜΕΘ- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Κίνα: Αύξηση των κρουσμάτων σε 24 ώρες
- Κάθε πολίτης αποκτά τη δική του ψηφιακή θυρίδα στα ΚΕΠ
- ΚΕΠ: Όλα τα χαρτιά που μπορείς να βγάλεις διαδικτυακά
- Ζώδια: Οι προβλέψεις για σήμερα, Κυριακή 12 Απριλίου 2020
- Βυθίστηκε ο κλάδος της εστίασης
- Απόδοση κλειδάριθμου εξ αποστάσεως μέσω κινητού και e-mail
- Μεξικό: Το μυστικό όπλο στον πόλεμο του πετρελαίου
- Υποχώρησε και άλλο η Ελλάδα στον παγκόσμιο «χάρτη» της πανδημίας: 81η σε κρούσματα, 49η σε θανάτους
- Ένταξη νέων ΚΑΔ στα 800€ – Ποιους επαγγελματίες αφορά
- Νέες εντάξεις εργαζομένων στο επίδομα των 800 ευρώ- Ποιους αφορούν
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Reporter
- Τελευταία Νέα Reporter
- Οι άξονες του υπ. Υγείας στη μάχη κατά του κορονοϊού
- Νέες εντάξεις εργαζομένων στο επίδομα των 800 ευρώ- Ποιους αφορούν
- Χρηματιστήριο: Η ακτινογραφία των ενεργοποιήσεων και απενεργοποιήσεων κωδικών τον Μάρτιο
- Κάθε πολίτης αποκτά τη δική του ψηφιακή θυρίδα στα ΚΕΠ
- Πάιατ: Επενδύσεις και ανάπτυξη στην Ελλάδα μετά την κρίση
- Γαλλία: 353 νεκροί σε ένα 24ωρο- 13.832 συνολικά
- Βαρθολομαίος: Μένουμε σπίτι για να προφυλαχθούμε από τον φονικό ιό
- Τουρκία: 95 νέα θύματα σε μία ημέρα- 1.101 συνολικά
- Ιταλία: 619 νεκροί σε ένα 24ωρο
- Η Άγκυρα προωθεί στην Ελλάδα μετανάστες με κορονοϊό
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Στους 96 οι νεκροί στην Ελλάδα – “Έφυγαν” 3 συμπολίτες με υποκείμενα νοσήματα
- ΕΕ: Έρχεται και δεύτερο πακέτο μέτρων για την στήριξη της οικονομίας
- Ο κάθε πολίτης θα έχει τη δική του ψηφιακή θυρίδα στα ΚΕΠ
- Πληροφορίες για τρεις ακόμα νεκρούς του κορονοϊού στην Ελλάδα
- ΚΕΠ: Όλα τα χαρτιά που μπορείς να βγάλεις διαδικτυακά
- Δείτε με αριθμούς θανάτων-κρουσμάτων τι πέτυχε η Ελλάδα που “Μένει σπίτι”
- Σαουδική Αραβία: Παρατείνεται μέχρι νεωτέρας η απαγόρευση κυκλοφορίας
- Πώς θα εξασκήσεις τον εγκέφαλό σου για να στροφάρει καλύτερα
- 6 λευκά t-shirts που καλό θα είναι να υπάρχουν στη ντουλάπα σου
- La Casa de Papel poll: Ψήφισε τον αγαπημένο σου χαρακτήρα