Οι Έλληνες έσφιξαν το... ζωνάρι- Πέτυχαν ήδη 13% εξοικονόμηση ρεύματος

Μείωση και τον Αύγουστο, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2021, στην κατανάλωση ενέργειας καταγράφουν τα μηνιαία στοιχεία του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ). Ειδικότερα, η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας έπεσε φέτος τον Αύγουστο περίπου 13%, στις 5.002 γιγαβατώρες (GWh) έναντι 5.329 GWh πέρυσι. Προφανώς ο αγώνας για εξοικονόμηση έχει ήδη αρχίσει.Πριν δηλαδή το κίνητρο του μπόνους της έκπτωσης που δίνει η κυβέρνηση αν ο καταναλωτής πετύχει εξοικονόμηση ενέργειας 15%, οι Έλληνες αναγκάστηκαν εκ των πραγμάτων να... σβήσουν τα φώτα για να γλιτώσουν
χρήματα. Μεγαλύτερη πτώση στην κατανάλωση καταγράφεται σε νοικοκυριά κaι επιχειρήσεις που ηλεκτροδοτούνται από τη μέση και χαμηλή τάση. Έτσι η μείωση διαμορφώθηκε στις 3.156 GWh (μείωση 18,6%). Μικρότερη ήταν η μείωση από τις μεγάλες βιομηχανίες που τροφοδοτούνται από το δίκτυο υψηλής τάσης (501 GWh, μείωση 3%). Μείωση παρά την «έκρηξη» στο ΑΕΠ Σε επίπεδο 8μήνου και πάλι καταγράφεται μείωση της κατανάλωσης, καθώς διαμορφώθηκε στις 35.337 GWh από 35.531 GWh πέρυσι (-0,54%) που σε ποσοστό σχεδόν έκοψαν την κατανάλωση κατά -13,94%. Κι αυτό σε μια περίοδο που η οικονομία αναπτύσσεται με εντυπωσιακά ποσοστά και άρα η ανάγκη για ενέργεια είναι μεγάλη. Και βέβαια οι εξαγωγές ανεβαίνουν, δείγμα ότι η χώρα είναι πλεόν εξαγωγός ενέργειας. Έτσι κατά 328,16% αυξήθηκαν οι εξαγωγές και ανήλθαν στις 636 GWh.

Υπενθυμίζεται ότι έχει ήδη γίνει μια προσπάθεια εξοικονόμησης και από το καλακαίρι οι καταναλωτές έχουν ξεκινήσει να "σβήνουν" τα φώτα, να μετρούν καταναλώσεις, να βγάζουν από την πρίζα συσκευές. “Η κατανάλωση φυσικού αερίου τον μήνα Ιούνιο ήταν μειωμένη κατά 22% στη χώρα μας και η κατανάλωση τον Ιούλιο ήταν μειωμένη κατά 14%” είχε αναφέρει σε δηλώσεις του πριν λίγες μέρες ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας τονίζοντας ότι “αν σκεφτούμε ότι ένα μεγάλο ποσοστό του φυσικού αερίου οδηγείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, είναι λογικό λοιπόν και η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας, όπως πραγματικά έχει αποτυπωθεί τον Ιούλιο, για παράδειγμα, να είναι μειωμένη κατά 13% σε σχέση με τον περσινό αντίστοιχο μήνα.”

Όπως, δε, είχε σημειώσει ο κ. Σκρέκας, η όλη προσπάθεια κινείται και στο “φόντο” ενδεχόμενης υποχρεωτικής μείωσης που παραπέμπει σε διακοπές ρεύματος.“Η προσπάθεια πρέπει να συνεχιστεί, ακόμη περισσότερο, τους επόμενους χειμερινούς μήνες, όπου εκεί θα πρέπει να γνωρίζουμε όλοι ότι υπάρχει πάντα η πιθανότητα να προχωρήσει η Ευρώπη σε μια υποχρεωτική μείωση κατά 15% της κατανάλωσης φυσικού αερίου, εφόσον αυτό αποφασιστεί από ενισχυμένη πλειοψηφία στο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας. Άρα, η μείωση της κατανάλωσης ενέργειας βοηθά σε δύο τομείς: Πρώτον, στην απεξάρτηση και στη μείωση των εισαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου και δεύτερον, στο να διατηρήσουμε τους λογαριασμούς χαμηλούς.”

Το μίγμα παραγωγής

Σε σχέση με την παραγωγή ρεύματος αυτή ήταν υψηλότερη κατά 5,56% τον Αύγουστο έναντι του αντίστοιχου περσινού μήνα. Η καθαρή παραγωγή ήταν στις 5.002 GWh με το φυσικό αέριο να “χάνει” ένα -5% σε σχέση με την “εκπροσώπηση” στο μείγμα παραγωγής, και τους λιγνίτες να ανεβαίνουν κατά 27,8%. Επίσης οι ΑΠΕ αύξησαν τη συμμετοχή του κατά 12,6%.

Σε σχέση με τα μερίδια η ΔΕΗ κατείχε τον Αύγουστο το 63,33% των συνολικών φορτίων, η Protergia το 7,29%, ο ΗΡΩΝ το 6,66%, η Elpedison το 6,26%, η NRG το 4,44%, η Watt & Volt το 2,22%, το ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ Ελληνική Εταρεία Ενέργειας το 2,08%, η Volterra το 1,99%, η ΖΕΝΙΘ το 1,98%, η Volton το 1,35%.

Γιώργος ΑλεξάκηςΈλληνεςρεύμα ΕνέργειαΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΙ
Keywords
Τυχαία Θέματα