Οι επιπτώσεις της κακοκαιρίας Daniel στην ελληνική οικονομία

18:48 8/9/2023 - Πηγή: Reporter

«Φαίνεται ότι το φαινόμενο (κακοκαιρία Daniel) ήταν τουλάχιστον τρεις φορές μεγαλύτερο από τον Ιανό. Η κλίμακα δεν είναι ακριβώς αναλογική, αλλά μπορούμε να μιλάμε λοιπόν για ένα κόστος 1 – 1,5 δισ.».

Αυτό τόνισε ο κ. Παναγιώτης Πετράκης, καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας, μιλώντας στην ΕΡΤ για τις επιπτώσεις της κακοκαιρίας στην αγροτική παραγωγή ειδικά στη Θεσσαλία και κατ’ επέκταση στην ελληνική οικονομία.

«Αυτό το 1 – 1,5 δισ. θα το τοποθετούσα

σαν απώλειες πλούτου, δηλαδή σαν απώλειες του ΑΕΠ, κατά κάποιο τρόπο. Είναι ένα πολύ μεγάλο μέγεθος.

Καταστράφηκε ένα πολύ μεγάλο μέρος της αγροτικής παραγωγής. Η αγροτική παραγωγή ήταν κρίσιμη, διότι είναι σιτάρια, είναι προϊόντα (των οποίων η απώλεια) θα πυροδοτήσει ξανά πληθωριστικές πιέσεις», πρόσθεσε ο κ. Πετράκης.

«Θα έχουμε επιπτώσεις στο παραγωγικό σύστημα της χώρας και οι επιπτώσεις θα κάνουν κυρίως με αγροτική παραγωγή και η απουσία αυτής θα επιδράσει και στο θέμα των τιμών των αγροτικών προϊόντων», σημείωσε.

Νωρίτερα, ο καθηγητής Γεωλογίας Ευθύμιος Λέκκας εκτίμησε ότι στον Κάμπο έχει καταστραφεί από τις πλημμύρες περίπου το 22% της αγροτικής παραγωγής της Ελλάδας και καταλαβαίνει κανείς πως οι συνέπειες για την οικονομία είναι δυσβάσταχτες.

«Οι αγροτικές εκτάσεις είναι περιοχές που θα αργήσουν να ανακάμψουν. Δεν είναι μόνο η αγροτική αναπαραγωγή που καταστράφηκε ολοσχερώς, δηλαδή το 22-23% της αγροτικής παραγωγής της χώρας, είναι ότι οι αποθέσεις αργίλων και λάσπης πάνω στα γόνιμα εδάφη πάχους τουλάχιστον μισού μέτρου δεν μπορούν να φιλοξενήσουν καλλιέργειες», εξήγησε.

Ο κος Λέκκας προειδοποιεί ακόμα πως το έδαφος θα αργήσει πολύ για να επανέλθει, εκτιμώντας πως ο κάμπος θα χρειαστεί τουλάχιστον 5 χρόνια για να γίνουν τα εδάφη ξανά εύφορα.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΕΤΡΑΚΗΣΝΤΑΝΙΕΛΙΑΝΟΣθεσσαλίααγροτική παραγωγήΠληθωριστικές πιέσεις
Keywords
Αναζητήσεις
oi-epiptoseis-tis-kakokairias-daniel-stin-elliniki-oikonomia.htm
Τυχαία Θέματα