Οι εργαζόμενοι αισθάνονται μόνοι και εκτός ελέγχου της καριέρας τους

Οι άνθρωποι στρέφονται στα ρομπότ για να υποστηρίξουν την επαγγελματική τους εξέλιξη αφότου η πανδημία της COVID-19 τους άφησε με αισθήματα μοναξιάς και αποσύνδεσης από την ίδια τη ζωή τους, σύμφωνα με μια νέα έρευνα από την Oracle και την Workplace Intelligence, εταιρεία που δραστηριοποιείται στον τομέα των συμβουλευτικών υπηρεσιών και της έρευνας για το ανθρώπινο δυναμικό.

Από την έρευνα,

στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 14.600 εργαζόμενοι, διευθυντές, επικεφαλείς HR και ανώτερα στελέχη από 13 χώρες, προέκυψε ότι οι άνθρωποι ανά τον κόσμο αισθάνονται στάσιμοι στην προσωπική και την επαγγελματική ζωή τους, αλλά είναι έτοιμοι να ανακτήσουν τον έλεγχο του μέλλοντός τους.

Οι εργαζόμενοι διεθνώς αισθάνονται μόνοι , απομονωμένοι και εκτός ελέγχου.

Έχοντας περάσει περισσότερο από ένα χρόνο με περιοριστικά μέτρα κυκλοφορίας και με τη συνεχιζόμενη αβεβαιότητα λόγω της πανδημίας, πολλοί εργαζόμενοι βρίσκονται ακόμα σε συναισθηματική αναστάτωση, αισθανόμενοι ότι η ζωή και η καριέρα τους έχουν βγει εκτός ελέγχου.

80% των ανθρώπων έχουν επηρεαστεί αρνητικά από την περασμένη χρονιά, με πολλούς να έχουν οικονομικές δυσχέρειες (29%), να υποφέρουν από φθίνουσα ψυχική υγεία (28%), να στερούνται επαγγελματικής υποκίνησης (25%) και να αισθάνονται αποκομμένοι από την ίδια τη ζωή τους (23%).

Σε ποσοστό 62% πιστεύουν ότι το 2021 είναι η πιο αγχωτική χρονιά που έχουν περάσει ποτέ. Πάνω από τους μισούς (52%) υποφέρουν από θέματα ψυχικής υγείας στην εργασία περισσότερο κατά το 2021 από ό,τι το 2020.

Ο αριθμός των ανθρώπων που αισθάνονται ότι έχουν πολύ λίγο ή καθόλου έλεγχο επί της προσωπικής και επαγγελματικής τους ζωής διπλασιάστηκε αφότου ξεκίνησε η πανδημία. Οι άνθρωποι δήλωσαν ότι έχουν χάσει πια τον έλεγχο του μέλλοντός τους (43%), της προσωπικής ζωής (46%), της καριέρας (41%) και των σχέσεων τους (39%).

76% των ανθρώπων αισθάνονται στασιμότητα στην προσωπική τους ζωή, αισθανόμενοι ανησυχία για το μέλλον τους (31%), παγιδευμένοι στην ίδια ρουτίνα (27%) και περισσότερη μοναξιά από ποτέ άλλοτε (26%).

Οι άνθρωποι επιθυμούν την αλλαγή, αλλά αντιμετωπίζουν μεγάλες προκλήσεις

Παρά τις δυσκολίες κατά την προηγούμενη χρονιά, οι άνθρωποι ανά τον κόσμο είναι πρόθυμοι να κάνουν αλλαγές στην επαγγελματική ζωή τους.

Το 93% των ανθρώπων χρησιμοποίησαν την προηγούμενη χρονιά για να αναλογιστούν τη ζωή τους και το 88% ανέφερε ότι το νόημα της επιτυχίας έχει αλλάξει για αυτούς αφότου ξεκίνησε η πανδημία, με κυριότερες προτεραιότητες να είναι τώρα η ισορροπία επαγγελματικής/προσωπικής ζωής (42%), η ψυχική υγεία (37%) και η ευελιξία στον χώρο εργασίας (33%).

Σε ποσοστό 75% αισθάνονται «κολλημένοι» επαγγελματικά, επειδή δεν έχουν ευκαιρίες εξέλιξης της καριέρας τους (25%) και νιώθουν καταβεβλημένοι απέναντι στο ενδεχόμενο να κάνουν οποιεσδήποτε αλλαγές (22%).

Σε ποσοστό 70% οι άνθρωποι δηλώνουν ότι το να αισθάνονται «κολλημένοι» στην καριέρα τους έχει επηρεάσει αρνητικά την προσωπική τους ζωή, καθώς προσθέτει επιπλέον άγχος και αγωνίες (40%), συνεισφέρει στην αίσθηση της προσωπικής στασιμότητας (29%) και τους αποσπά από την προσωπική τους ζωή (27%).

Το 83% των ανθρώπων είναι έτοιμοι να κάνουν μια αλλαγή, αλλά το 76% δήλωσαν ότι αντιμετωπίζουν σημαντικά εμπόδια. Στις μεγαλύτερες δυσκολίες περιλαμβάνεται η οικονομική αστάθεια (22%), το να μην γνωρίζουν ποιες αλλαγές καριέρας έχουν περισσότερο νόημα για αυτούς (20%), το να μην αισθάνονται αρκετή αυτοπεποίθηση για να κάνουν μια αλλαγή (20%) και το να μην βλέπουν ευκαιρίες εξέλιξης στην εταιρεία τους (20%).

Καθώς πλησιάζουμε στο 2022, η επαγγελματική εξέλιξη είναι η πρώτη προτεραιότητα, με πολλούς να είναι πρόθυμοι να απαρνηθούν βασικά προνόμια, όπως χρόνο διακοπών (52%), χρηματικά μπόνους (51%) και ακόμα και μέρος του μισθού τους (43%), για περισσότερες ευκαιρίες σταδιοδρομίας.Ωστόσο, το 85% των εργαζόμενων διεθνώς δεν είναι ικανοποιημένοι με την υποστήριξη εκ μέρους του εργοδότη τους. Αναζητούν οργανισμούς που θα παρέχουν περισσότερες ευκαιρίες εκπαίδευσης και ανάπτυξης δεξιοτήτων (34%), υψηλότερους μισθούς (31%) και ευκαιρίες για νέους ρόλους εντός της εταιρείας τους (30%).

Οι εργαζόμενοι ανά τον κόσμο διψούν για νέες δεξιότητες και στρέφονται στην τεχνολογία για βοήθεια

Για να διατηρήσουν και να εξελίξουν τα κορυφαία ταλέντα εν μέσω της μεταβαλλόμενης δυναμικής στον χώρο εργασίας, οι εργοδότες πρέπει να δώσουν προσοχή στις ανάγκες των εργαζόμενων περισσότερο από ποτέ άλλοτε και να αξιοποιήσουν την τεχνολογία για να παράσχουν καλύτερη υποστήριξη.

Το 85% των εργαζόμενων επιθυμούν την συμβολή της τεχνολογίας ώστε να τους βοηθήσει να προσδιορίσουν το μέλλον τους, εντοπίζοντας δεξιότητες που πρέπει να αναπτύξουν (36%), προτείνοντας τρόπους για την εκμάθηση νέων δεξιοτήτων (36%) και παρέχοντας τα επόμενα βήματα εξέλιξης στην κατεύθυνση των επαγγελματικών στόχων (32%).

Το 75% των εργαζόμενων θα έκαναν αλλαγές στη ζωή τους με βάση προτάσεις προερχόμενες από ρομπότ.

Σε ποσοστό 82% πιστεύουν ότι τα ρομπότ μπορούν να υποστηρίξουν την καριέρα τους καλύτερα από ό,τι οι άνθρωποι, καθώς κάνουν αμερόληπτες προτάσεις (37%), απαντούν γρήγορα σε ερωτήσεις σχετικά με τη σταδιοδρομία (33%) ή βρίσκουν νέες εργασίες που ταιριάζουν με τις υπάρχουσες δεξιότητες (32%).

Οι εργαζόμενοι πιστεύουν ότι οι άνθρωποι εξακολουθούν να παίζουν καίριο ρόλο στην επαγγελματική εξέλιξη και πιστεύουν ότι οι άνθρωποι είναι καλύτεροι στο να παρέχουν υποστήριξη, δίνοντας συμβουλές βάσει προσωπικής εμπειρίας (46%), εντοπίζοντας δυνατά και αδύνατα σημεία (44%) και βλέποντας πέρα από ένα βιογραφικό για να προτείνουν ρόλους που ταιριάζουν στην εκάστοτε προσωπικότητα (41%).Το 87% των ανθρώπων πιστεύει ότι η εταιρεία τους θα έπρεπε να κάνει περισσότερα για να αφουγκράζεται τις ανάγκες τους και το 55% είναι πιο πιθανό να παραμείνει σε μια εταιρεία η οποία χρησιμοποιεί εξελιγμένες τεχνολογίες όπως η τεχνητή νοημοσύνη (AI) για να υποστηρίξει την επαγγελματική τους εξέλιξη.

Ο Dan Schawbel, Managing Partner, Workplace Intelligence, δήλωσε: «Οι προηγούμενοι δεκαοκτώ μήνες άλλαξαν το πώς εργαζόμαστε, συμπεριλαμβανομένου του πού εργαζόμαστε και, για πολλούς ανθρώπους, το για ποιον εργαζόμαστε. Υπήρξαν μεν πολλές προκλήσεις τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για τους εργοδότες, αλλά αυτό αποτέλεσε μια ευκαιρία για αλλαγή του χώρου εργασίας προς το καλύτερο. Τα αποτελέσματα δείχνουν ξεκάθαρα ότι η επένδυση στις δεξιότητες και την επαγγελματική εξέλιξη αποτελεί τώρα βασικό παράγοντα διαφοροποίησης για τους εργοδότες, καθώς παίζει σημαντικό ρόλο στο να αισθάνονται οι εργαζόμενοι ότι έχουν τον έλεγχο της προσωπικής και της επαγγελματικής ζωής τους. Οι επιχειρήσεις που επενδύουν στους εργαζόμενούς τους και τους βοηθούν να βρουν ευκαιρίες θα αποκομίσουν τα πλεονεκτήματα του παραγωγικού, υποκινημένου ανθρώπινου δυναμικού.»

Η Yvette Cameron, Senior Vice President, Oracle Cloud HCM, δήλωσε: «Η προηγούμενη χρονιά έβαλε το μέλλον της εργασίας σε νέα πορεία. Έκπληξη προκαλεί το γεγονός ότι, μέσα στο άγχος, την ανησυχία και τη μοναχικότητα της πανδημίας, οι εργαζόμενοι βρήκαν τη φωνή τους, ενδυναμώθηκαν περισσότερο και τώρα αρθρώνουν λόγο για ό,τι θέλουν. Η εξελισσόμενη φύση του χώρου εργασίας άλλαξε τον τρόπο θεώρησης της επιτυχίας και τις προσδοκίες των ανθρώπων όσον αφορά το πώς μπορούν οι οργανισμοί να τους υποστηρίξουν με τον καλύτερο τρόπο. Για να προσελκύσουν και να διατηρήσουν ταλέντα, οι επιχειρήσεις πρέπει να βάλουν σε υψηλότερη προτεραιότητα το να βοηθούν τους εργαζόμενους να εντοπίζουν και να αναπτύσσουν νέες δεξιότητες και το να παρέχουν εξατομικευμένες επαγγελματικές διαδρομές ώστε να αισθανθούν ξανά οι εργαζόμενοι ότι έχουν τον έλεγχο της καριέρας τους.»

εργαζόμενοιμόνοιέρευνα
Keywords
Τυχαία Θέματα
Οι εργαζόμενοι αισθάνονται μόνοι και εκτός ελέγχου της καριέρας τους,