Οι έξι μεγαλύτεροι κίνδυνοι για την οικονομία το 2023

Μπορεί το 2022 να αποτέλεσε μια δύσκολη χρονιά για την παγκόσμια οικονομία, ωστόσο τα πράγματα φαίνεται να γίνονται ακόμα πιο δύσκολα τον επόμενο χρόνο, καθώς η επιθετική αύξηση των επιτοκίων από τη Fed, η ενεργειακή κρίση και η πολιτική μηδενικών κρουσμάτων της Κίνας δεν δημιουργούν τις κατάλληλες προϋποθέσεις για μια αλλαγή του αρνητικού κλίματος.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, στο δυσμενέστερο σενάριο όλα αυτά που καλείται να αντιμετωπίσει αυτή τη στιγμή

η παγκόσμια οικονομία θα μπορούσαν να αποσβέσουν περίπου πέντε τρισεκατομμύρια δολάρια της παραγωγής.

Φυσικά, υπάρχουν και στοιχεία που θα μπορούσαν να αντιστρέψουν την πτωτική πορεία της οικονομίας, σύμφωνα με το Bloomberg Economics. Για παράδειγμα, η Fed ίσως επιτύχει την «ομαλή προσγείωση» την οποία σχεδιάζει. Ο ζεστός καιρός μπορεί να «σώσει» την Ευρώπη από την ενεργειακή κρίση, ενώ η Κίνα ενδέχεται να επιταχύνει το πρόγραμμα άρσης της στρατηγικής των μηδενικών κρουσμάτων.

Ποιοι είναι όμως, οι μεγαλύτεροι «κίνδυνοι» για την παγκόσμια οικονομία το 2023;

Αυξήσεις επιτοκίων

Τα επιτόκια της Fed αναμένεται να φτάσουν το 5% στις αρχές του 2023 από το 0% στις αρχές του 2022. Μάλιστα, αυτή η επιθετική αύξηση των επιτοκίων ήδη πλήττει την οικονομία των ΗΠΑ, και από ό,τι φαίνεται θα συνεχίσει να το κάνει για καιρό.

Το Bloomberg Economics προβλέπει πως η αμερικανική οικονομία θα διολισθήσει σε ύφεση το β’ εξάμηνο του 2023, ενώ περίπου έξι εκατομμύρια Αμερικανοί θα χάσουν τις θέσεις τους.

Σε περίπτωση μάλιστα που βγουν αληθινές οι προβλέψεις του προέδρου της Fed, Τζερόμ Πάουελ, και η οικονομία βρεθεί αντιμέτωπη με μια επιδείνωση των μακροοικονομικών, τότε η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ ίσως αναγκαστεί να αυξήσει τα επιτόκιά της μέχρι το 6%.

Δημόσιο χρέος

Όσο οι ρυθμοί ανάπτυξης ήταν υψηλότεροι από το κόστος δανεισμού, το δημόσιο χρέος ήταν φθηνό. Το συνολικό χρέος της ομάδας των επτά ανεπτυγμένων οικονομιών αυξήθηκε στο 128% του ΑΕΠ φέτος, από 81% το 2007.

Ωστόσο, με την επιβράδυνση των οικονομιών και την αύξηση των επιτοκίων, τα κράτη καλούνται πλέον να πληρώσουν τους «φουσκωμένους» λογαριασμούς. Αρκετές μεγάλες οικονομίες θα μπορούσαν να βρεθούν σε μια μη βιώσιμη πορεία χρέους, αν δεν προβούν σε επώδυνες δημοσιονομικές προσαρμογές.

Αγορά ακινήτων

Η περιορισμένη ρευστότητα φέρνει τριγμούς και στην αγορά ακινήτων, σύμφωνα με το Bloomberg Economics. Μάλιστα, χώρες όπως ο Καναδάς και η Νέα Ζηλανδία οι οποίες ήδη βρίσκονται στο επίκεντρο, θα είναι οι πρώτες που αντιμετωπίσουν προβλήματα στην αγορά ακίνητών.

Κίνα

Αναφορικά με την Κίνα η πιθανή ανάκαμψη της οικονομίας, μετά τη χαλάρωση της πολιτικής των «μηδενικών κρουσμάτων κορονοϊού» θα βοηθήσει ώστε να απορροφήσει μέρος από τα προβλήματα στην αγορά ακινήτων.

Πιο συγκεκριμένα, το Bloomberg Economics εκτιμά ότι η ανάπτυξη του 2023 θα φθάσει στο 5,7%. Όμως την ίδια ώρα η αγορά ακινήτων εξακολουθεί να αποτελεί μεγάλο πρόβλημα, με εκτίμηση ότι η κατασκευαστική δραστηριότητα θα πρέπει να μειωθεί κατά 25%.

Ενεργειακή κρίση

Η ενεργειακή κρίση που πλήττει την Ευρώπη, στον απόηχο των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους κινδύνους για την οικονομία το 2023. Η βασική υπόθεση του Bloomberg Economics είναι ότι το υψηλό ενεργειακό κόστος και οι αυξήσεις των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα οδηγήσουν το μπλοκ σε ύφεση, με το ΑΕΠ να συρρικνώνεται κατά 0,1% το 2023.

Γεωπολιτικές εντάσεις

Εκτός από την αντιπαράθεση της Ρωσίας με την Ευρώπη, εξαιτίας του πολέμου με την Ουκρανία, συνεχίζουν να επιδεινώνονται και οι σχέσεις των ΗΠΑ με την Κίνα.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, διατήρησε τους δασμούς που είχε επιβάλει ο προκάτοχός του, Ντόναλντ Τραμπ, προς τα κινέζικα προϊόντα και προχώρησε ένα βήμα παραπέρα με ένα εμπάργκο στις πωλήσεις ημιαγωγών. Η διάρρηξη των εμπορικών δεσμών αποτελεί σημαντικό εμπόδιο για την ανάπτυξη και στις δύο χώρες, με την Κίνα να πληρώνει το μεγαλύτερο τίμημα.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑκίνδυνοιεπιτόκιαπληθωρισμόςπόλεμοςενεργειακή κρίσηχρέος
Keywords
Τυχαία Θέματα
2023,