Οι κορυφαίες απειλές για τις επιχειρήσεις το 2023

Το Allianz Risk Barometer 2023 χαρακτηρίζεται τόσο από σταθερότητα όσο και από αλλαγές. Οι Κυβερνο-κίνδυνοι και η Διακοπή Επιχειρησιακών Δραστηριοτήτων προβληματίζουν περισσότερο τις επιχειρήσεις, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά (και οι δύο σύμφωνα με το 34% των συμμετεχόντων).

Ωστόσο, είναι οι Μακροοικονομικές Εξελίξεις, όπως ο πληθωρισμός, η μεταβλητότητα των χρηματοπιστωτικών αγορών και μία επικείμενη ύφεση (άνοδος από τη θέση #10 στη θέση #3 από την προηγούμενη χρονιά),

καθώς και ο αντίκτυπος της Ενεργειακής Κρίσης (νέος κίνδυνος στη θέση #4 της κατάταξης) που παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη άνοδο στη φετινή κατάταξη των επιχειρησιακών κινδύνων διεθνώς, καθώς πιέζουν οι οικονομικές και πολιτικές συνέπειες της πανδημίας Covid-19 και του πολέμου στην Ουκρανία.

Οι επιχειρήσεις καλούνται να ανταποκριθούν άμεσα στις πιέσεις αυτές, γεγονός που εξηγεί γιατί κίνδυνοι όπως οι Φυσικές Καταστροφές (πτώση από τη θέση #3 στη θέση #6) αλλά και η Κλιματική Αλλαγή (πτώση από τη θέση #6 στη θέση #7) υποχωρούν στη φετινή κατάταξη, μαζί με την Πανδημία (από #4 στο #13 ) καθώς τα εμβόλια έδωσαν τέλος στα lockdown και τους περιορισμούς. Οι Πολιτικοί Κίνδυνοι και η Βία είναι ακόμη ένας κίνδυνος που προστίθεται φέτος στους 10 κορυφαίους παγκοσμίως, στη θέση #10, ενώ η Έλλειψη Ειδικευμένου Εργατικού Δυναμικού ανεβαίνει, στη θέση #8.

Οι Αλλαγές στη Νομοθεσία και τους Κανονισμούς παραμένουν βασικός κίνδυνος και παραμένουν στη θέση #5, ενώ ο κίνδυνος Πυρκαγιά / Έκρηξη πέφτει κατά δύο θέσεις, στο #9. Για την πλήρη κατάταξη διεθνώς και ανά χώρα, μπορείτε να δείτε την ανάλυση εδώ.

Ελλάδα

Για την Ελλάδα, το 48% των ερωτώμενων του Allianz Risk Barometer 2023 ανέδειξαν στη θέση #1 την Ενεργειακή Κρίση αλλά και τις Μακροοικονομικές Εξελίξεις (ο συγκεκριμένος κίνδυνος σημείωσε φέτος σημαντική άνοδο, από την 6η θέση πέρυσι . Αντίστοιχα, τη θέση #3 στην κατάταξη μοιράζονται λόγω ισοψηφίας (35% των συμμετεχόντων στην Έρευνα) οι Κυβερνο-κίνδυνοι αλλά και οι Φυσικές Καταστροφές.

Το Allianz Risk Barometer είναι μια ετήσια κατάταξη επιχειρησιακών κινδύνων που καταρτίζει η εταιρεία ασφάλισης επιχειρήσεων του Ομίλου Allianz, Allianz Global Corporate & Specialty (AGCS), μαζί με άλλες εταιρείες της Allianz. Σε αυτή αποτυπώνεται η γνώμη 2.712 εμπειρογνωμόνων στη διαχείριση κινδύνων σε 94 χώρες και επικράτειες, συμπεριλαμβανομένων CEOs, διαχειριστών κινδύνου, μεσιτών και ειδικών στην ασφάλιση. Δημοσιεύεται για 12η φορά.

Ο CEO της AGCS, Joachim Mueller, σχολίασε τα ευρήματα της φετινής έρευνας: «Για δεύτερη συνεχή χρονιά το Allianz Risk Barometer δείχνει ότι οι επιχειρήσεις ανησυχούν περισσότερο για τους αυξανόμενους κινδύνους στον κυβερνοχώρο, αλλά και για την πιθανή διακοπή των επιχειρησιακών δραστηριοτήτων τους. Ταυτόχρονα, βλέπουν τον πληθωρισμό, μία επικείμενη ύφεση και την ενεργειακή κρίση ως άμεσες απειλές για την δραστηριότητά τους. Οι εταιρείες – ειδικά στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ – ανησυχούν για την τρέχουσα και συνεχόμενη κρίση που προκύπτει από τις συνέπειες της πανδημίας και τις οικονομικές και πολιτικές επιπτώσεις από τον συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ουκρανία. Είναι ένα τεστ αντοχής για την ανθεκτικότητα κάθε επιχείρησης.

Τα θετικά νέα είναι ότι, ως ασφαλιστές, βλέπουμε συνεχή βελτίωση σε αυτόν τον τομέα μεταξύ πολλών πελατών μας, ιδίως όσον αφορά τη βελτίωση της ασφάλειας των αλυσίδων εφοδιασμού, τη βελτίωση στον σχεδιασμό για την επιχειρησιακή συνέχεια και την ενίσχυση των ελέγχων στον κυβερνοχώρο. Η ανάληψη δράσης για την οικοδόμηση ανθεκτικότητας και την εξάλειψη του κινδύνου είναι πλέον στο επίκεντρο της προσπάθειας των επιχειρήσεων, με δεδομένες τις εξελίξεις των τελευταίων ετών».

Το 2023, οι τέσσερις κορυφαίοι κίνδυνοι στο Allianz Risk Barometer αφορούν επιχειρήσεις όλων των μεγεθών διεθνώς – μεγάλες, μεσαίες και μικρές– καθώς και όλες τις σημαντικές ευρωπαϊκές οικονομίες, αλλά και την οικονομία των ΗΠΑ (με εξαίρεση τον κίνδυνο της ενεργειακής κρίσης). Οι ανησυχίες για τους κινδύνους που διατρέχουν επιχειρήσεις στις περιοχές της Ασίας, του Ειρηνικού αλλά και της Αφρικής παρουσιάζουν αποκλίσεις, αντανακλώντας τον διαφορετικό αντίκτυπο του συνεχιζόμενου πολέμου στην Ουκρανία και τις οικονομικές και πολιτικές επιπτώσεις του.

Ψηφιακοί κίνδυνοι και κίνδυνος διακοπής επιχειρησιακών δραστηριοτήτων

Τα περιστατικά που αφορούν στον κυβερνοχώρο, όπως διακοπές λειτουργίας στα δίκτυα IT, επιθέσεις ransomware ή παραβιάσεις δεδομένων, κατατάσσονται ως ο σημαντικότερος κίνδυνος για τις επιχειρήσεις παγκοσμίως, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά – πρόκειται για την πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό. Ο συγκεκριμένος κίνδυνος έχει την κορυφαία θέση σε 19 διαφορετικές χώρες, μεταξύ των οποίων ο Καναδάς, η Γαλλία, η Ιαπωνία, η Ινδία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Είναι ο κίνδυνος για τον οποίο ανησυχούν περισσότερο οι μικρές επιχειρήσεις (με έσοδα μικρότερα των

Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα