Οι λόγοι της τραγωδίας στην Ισπανία- Τα «καμπανάκια» στην Ελλάδα

Οι εικόνες βιβλικής καταστροφής από την Ισπανία με τους δεκάδες νεκρούς έρχονται περίπου λίγες ημέρες μετά τις πλημμύρες στη Γαλλία και την Ισπανία, ενώ το καλοκαίρι είχαμε ανάλογα φαινόμενα σε Γερμανία και Βρετανία. Πριν από ένα χρόνο περίπου είχαμε τον Ντάνιελ στην Ελλάδα. Φαινόμενα, πανομοιότυπα, λόγω των ακραίων καιρικών δεδομένων. Φαινόμενα που όπως λένε

οι ειδικοί δεν είναι εύκολο να προβλεφθούν, αλλά που με τη σωστή προετοιμασία μπορούν να αποφευχθούν οι εκατόμβες νεκρών.

Στην Ισπανία αυτό που συνέβη στη Βαλένθια έρχεται μετά από μακρά περίοδο ξηρασίας. Οι καταρρακτώδεις βροχοπτώσεις που πλημμύρισαν τη νότια και την ανατολική Ισπανία είναι απότοκο της ρύπανσης από ορυκτά καύσιμα και τον κύκλο του νερού: Η θερμότητα εξατμίζει το νερό, στεγνώνοντας τους ανθρώπους και τα φυτά, αλλά ο ζεστός αέρας μπορεί να συγκρατήσει περισσότερη υγρασία, αυξάνοντας την πιθανότητα καταστροφικών βροχοπτώσεων.

«Η ξηρασία και οι πλημμύρες είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος της κλιματικής αλλαγής», δήλωσε στον Guardian ο Στέφανο Ματέρια, Ιταλός επιστήμονας για το κλίμα στο Κέντρο Υπερυπολογιστών της Βαρκελώνης.

«Αυτό σημαίνει περισσότερη ενέργεια, περισσότερους υδρατμούς, περισσότερη αστάθεια. Όλα αυτά τα συστατικά τροφοδοτούν τρομακτικές καταιγίδες όταν οι ατμοσφαιρικές συνθήκες είναι ευνοϊκές», είπε. «Η Μεσόγειος Θάλασσα είναι μια ωρολογιακή βόμβα αυτές τις μέρες».

Η Ισπανία (μαζί με την Πορτογαλία, την Ιταλία και την Ελλάδα) υπομένει ήδη τη σκληρή πραγματικότητα αυτών που οι επιστήμονες του κλίματος αποκαλούν σύνθετους κινδύνους και αλυσιδωτές επιπτώσεις. Τα κύματα καύσωνα μετατρέπουν τα δάση σε προσάναμμα, πυροδοτώντας θανατηφόρες πυρκαγιές που πνίγουν τις πόλεις με καπνό. Οι ξηρασίες στεγνώνουν το έδαφος και εμποδίζουν τη γη να απορροφήσει νερό όταν πέφτει εξαιρετικά δυνατή βροχή.

Φυσικά, πέρα από την κλιματική κρίση φταίνει και οι υποδομές, οι οποίες αποδεικνύονται ότι δεν έχουν εκσυγχρονιστεί με τις νέες ανάγκες που προκύπτουν. Επίσης, κρίσιμο είναι και το 112 που στην Ισπανία λειτούργησε καθυστερημένα και πολύς κόσμος βρισκόταν στους δρόμους. Ωστόσο, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας έκανε λόγο για μία ακραία περίπτωση καταστροφής η οποία συνδύασε πολλά φαινόμενα και οι δρόμοι πλημμύρισαν σε χρόνο ρεκόρ. Δεν έβρεξε δηλαδή για ώρες και οι δρόμοι έγιναν ποτάμια, αλλά υπήρξε επιδείνωση της κατάστασης μέσα σε λίγα λεπτά.

Τι μπορούμε να κάνουμε;

Οι επιστήμονες λένε ότι ο βίαιος καιρός που πλήττει την Ισπανία και τους γείτονές της είναι προάγγελος του τι μπορεί να περιμένει σύντομα η υπόλοιπη Ευρώπη και προφανώς πρέπει να υπάρξει πρόληψη.

{https://x.com/aldo_elapache_/status/1851609247433249173}

Οι ειδικοί για το κλίμα λένε ότι οι πλημμύρες θα πρέπει να χρησιμεύσουν ως υπενθύμιση για τη μείωση της ρύπανσης από τη θέρμανση του πλανήτη και τη βελτίωση των συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης και των σχεδίων ταχείας αντίδρασης. Η βροχόπτωση έρχεται ένα μήνα μετά τις φονικές πλημμύρες που έπληξαν την κεντρική Ευρώπη, τη δυτική Αφρική και τη νοτιοανατολική Ασία, και δύο εβδομάδες πριν από τη συνάντηση των διπλωματών για τη σύνοδο κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα, την COP29 στο Αζερμπαϊτζάν.

Στην Ισπανία είχε γίνει εκτροπή ποταμού από το κέντρο της Βαλένθια και είχε λύσει το πρόβλημα για δεκαετίες, ωστόσο, το συγκεκριμένο φαινόμενο ήταν πρωτόγνωρο.

Στη χώρα μας έχουμε ήδη υποστεί τις συνέπειες, ενώ υπάρχει το τελευταίο διάστημα έντονη κινητοποίηση στο Λεκανοπέδιο. Δήμοι πέριξ του Κηφισού έχουν ήδη κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου και ζητούν μέτρα πρόληψης. Ο περιφερειάρχης Αττικής, Νίκος Χαρδαλιάς, επίσης θεωρεί την περιοχή επίφοβη και ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, μίλησε στον απόηχο της καταστροφής στην Ισπανία, ακόμα και για κατεδαφίσεις σπιτιών σε ρέματα, έστω κι αν έχουν νομιμοποιηθεί.

Προφανώς, όλα αυτά βρίσκονται στη σωστή κατεύθυνση. Ωστόσο, απαιτείται πολιτική βούληση αλλά και κονδύλια. Από το να πληρώνει όμως το κράτος αποζημιώσεις, καλύτερα να βάλει το χέρι στην τσέπη πριν την καταστροφή.

#Ισπανία #ΕΛΛΑΔΑ #ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ #βροχοπτώσεις #πλημμύρες
Keywords
Τυχαία Θέματα